Nici o zi fără Dan Barna și fără o afirmație a liderului USR, care se pune împotriva justiției. Dacă la începutul acestei săptămâni vicepremierul făcea presiuni publice pe UDMR, să retragă un amendament la legea de desființare a SIIJ, structură care a început urmărirea penală in rem într-un dosar în care însuși Barna este vizat, acum politicianul ignoră o sentință a instanțelor de judecată. Dan Barna opinează că accesul la anumite evenimente ar trebui să fie permis exclusiv persoanelor vaccinate împotriva Sars-Cov-2. Liderul recunoaște că, „din păcate”, vaccinarea nu poate fi impusă obligatoriu prin lege, însă, prin astfel de constrângeri, ar putea deveni o condiție de bază. Luna trecută, Curtea de Apel Cluj a anulat prevederile unei Hotărâri de Guvern, constatând că sunt nelegale măsurile de permitere a accesului la anumite evenimente sau în anumite locuri pe baza vaccinării, a prezentării unor teste sau a dovezii trecerii prin boală, întrucât acestea constituie discriminare.
În opinia președintelui USR, Dan Barna, „ar trebui să existe măsuri mult mai ferme pentru a încuraja vaccinarea, în sensul de acces limitat la evenimente, nici măcar pe partea cu teste, ci doar persoane vaccinate. Tocmai pentru a încuraja vaccinarea, pentru că da, vorbim de perspectiva unui val patru, care vedem că în multe ţări din lume este deja activ, vorbim de o tulpină care răspunde la vaccin - şi asta e foarte bine - dar pentru asta trebuie să fii vaccinat”. În cadrul unei emisiuni televizate, acesta a adăugat că „nu există - şi eu spun din păcate - posibilitatea vaccinării obligatorii, (…) dar măsuri ferme prin care vaccinarea să fie încurajată le susţin pentru că e soluţia prin care putem cu toţii să ne asigurăm că nu vom ajunge din nou în situaţiile neplăcute pe care le-am trăit anul trecut”.
Aceste afirmații vin în contradicție cu o decizie a Curții de Apel Cluj, care, luna trecută, a anulat un întreg articol din Hotărârea Guvernului 531.2021, care condiționa participarea unui cetățean la anumite aspecte ale vieții social-cultural-economice de patru tipuri de obligații ilegale. Una era vaccinarea, a doua un test RT-PCR, a treia prezentarea un test antigen rapid, iar a patra, dovada trecerii prin boală.
Astfel de „obligații” au fost anulate de Curtea de Apel Cluj
Concret, instanța a catalogat drept discriminări ilegale impunerea acestor patru tipuri de obligații pentru participarea la competițiile sportive organizate pe teritoriul României, precum și la spectacolele de tip drive-in, a concertelor, festivalurilor publice și private ori a altor evenimente culturale din spații deschise, dacă iau parte mai puțin de 1.000 de persoane. O altă prevedere desființată era a obligativității exclusive a vaccinării pentru participarea la astfel de evenimente cu mai mult de 1.000 de persoane.
Respectivul act normativ anulat viza permiterea organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.), fără a se limita la acestea, în saloane, cămine culturale, restaurant, baruri, cafenele, săli și corturi de evenimente, până la capacitatea maximă a spațiului exterior sau interior, dacă toate persoanele participante sunt vaccinate. De asemenea, se impunea obligația vaccinării, a prezentării testelor negative sau a dovezii trecerii prin boală pentru persoanele care participă la festivitățile organizate în spațiile deschise, prilejuite de terminarea anului școlar, cu participarea cadrelor didactice, al elevilor și a însoțitorilor acestora din urmă.
O altă condiție a vaccinării tuturor persoanele se referea la cele care participă la cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv la cele pentru implementarea procedurilor finanțate din fonduri europene cu un număr de participanți mai mare de 70 de persoane, în interior, și mai mare de 200 de persoane, în exterior.
Zilele trecute, făcea presiuni asupra UDMR pe tema desființării secției care îl anchetează
Nu este pentru prima dată când liderul USR are o astfel de ieșire. La începutul acestei săptămâni, Dan Barna a susținut o conferință de presă în care a acuzat UDMR că a introdus, în Senat, un amendament la legea pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, în sensul ca procurorii și personalul SIIJ să treacă, împreună cu dosarele instrumentate, la Parchetul General, pe lângă alte măsuri cu privire la statutul profesional al magistraților, dar și la controlul pe care Plenul CSM trebuie să-l exercite, conform, în procedura selectării procurorilor, dar și a actelor de trimitere în judecată în aceste dosare.
Barna și USR fac presiuni publice asupra UDMR, deoarece doresc ca dosarele SIIJ să fie repartizate DNA și DIICOT, iar toate celelalte măsuri din legea aflată în dezbatere, cu privire la asigurarea judecătorilor că nu vor avea parte de abuzuri, să fie eliminate. Atitudinea lui Dan Barna față de SIIJ are loc în condițiile în care Secția a început, încă din luna octombrie a anului trecut, urmărirea penală in rem în dosarul privind fraudele de la alegerile pentru Primăria Sectorului 1, iar împotriva liderului USR a fost depusă o plângere penală pentru folosirea influenței ca lider de partid pentru obținerea de foloase necuvenite.
Premierul Florin Cîțu a precizat, ieri, în contextul afirmației liderului USR, că „în România, vaccinarea nu este obligatorie” și că, în acest moment, „nu există în intenția Guvernului de a lua măsuri de genul celor vehiculate”. Mai mult, șeful Executivului a atras atenția că „partenerii de guvernare au fost cei care au cerut măsuri de relaxare a restricțiilor”.