României i-a lipsit, până în prezent, un plan de țară, viziunea și capacitatea de a se desprinde de conflicte și de mize mărunte, este de părere profesorul Dan Voiculescu. Acesta susține că este esențial un proiect care să unească românii, pentru a construi util pentru întreaga națiune. În caz contrar, arată Voiculescu, riscăm să rămânem la „ani-lumină față de Europa Occidentală”.
Dan Voiculescu scrie, pe blogul personal, că după 6 decembrie 2020, indiferent de rezultatele alegerilor și de componența Parlamentului și a noului Executiv, este esențial un Pact Național pentru Dezvoltarea României.
„Elaborat de specialiști competenți. Asumat de toate partidele. Aplicat riguros”. „După «blestemul» celor doi ani electorali – în care cele patru rânduri de alegeri ne-au orientat resursele și energia aproape exclusiv spre lupta politică – urmează un interval de patru ani în care fie asumăm un Plan de țară și investim serios în viitorul acestei națiuni, fie continuăm cu răfuieli interne și rămânem, «la ani-lumină», nu doar față de Europa Occidentală, cât și în comparație cu fostele state comuniste”, a adăugat acesta.
Profesorul Voiculescu aduce în atenție proiectul de investiții strategice în infrastructură polonez, denumit Solidarity Transport Hub Poland, evaluat la peste 8 miliarde de euro, care implică realizarea unui aeroport gigant lângă Varșovia și a unor noi rețele de transport rutier și feroviar. „Dincolo de beneficiile economice și politice strategice, se estimează că proiectul va genera peste 150.000 de locuri de muncă și va implica, direct și indirect, zeci de mii de firme poloneze”, arată Dan Voiculescu.
Putem ajunge la un nivel de trai comparabil cu al Spaniei
Potrivit acestuia, exemplul polonez este un excepțional proiect major care poate determina un salt economic istoric. „România are, la rândul ei, toate datele economice, sociale și geostrategice pentru a realiza un proiect similar. Spre exemplu, o investiție majoră în Portul Constanța și în întreaga infrastructură maritimă, rutieră, feroviară și aeriană din zona Dobrogei poate asigura nu doar un progres economic robust, cât și consolidarea statutului european al României și deblocarea accesului țării noastre în spațiul Schengen – după 50 de ani de experiență în economia reală, știu cu certitudine că un parteneriat nu se consolidează solicitând favoruri, ci demonstrând forță și competitivitate”, subliniază Dan Voiculescu.
De altfel, profesorul arată că proiecte similare se pot realiza în Transilvania și Moldova. „Potențialul economic al României (resurse naturale, personal competent, creativitate), poziția geostrategică unică și posibilitatea de a atrage peste 80 de miliarde de euro din fonduri europene în următorii doi ani creează oportunitatea unei «revoluții» economice. Dacă acționăm responsabil, în patru ani, am putea ajunge la un nivel de trai comparabil cu cel din Spania! Nu e prima dată când avem
o astfel de oportunitate”, mai arată profesorul.