x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Demisia lui Oprea nu înseamnă urmărire penală

Demisia lui Oprea nu înseamnă urmărire penală

de Marius Gîrlașiu    |    26 Sep 2016   •   09:21
Demisia lui Oprea nu înseamnă urmărire penală
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Gabriel Oprea a anunţat în weekend că-şi va depune astăzi demisia din Senat, ca urmare a protestelor de stradă de la finalul săptămânii trecute. Chiar şi aşa, demisia lui Oprea din calitatea de senator nu înseamnă că fostul vicepremier va fi automat urmărit penal pentru ucidere din culpă. Procurorii DNA au nevoie de noi probe pentru a cere a doua oară încuviinţarea urmăririi penale pe numele lui Oprea, însă de data aceasta solicitarea ar fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis.

Chiar dacă va demisiona astăzi din Senat, aşa cum a anunţat după protestele din faţa Parlamentului, Generalul Oprea nu va fi automat urmărit penal pentru ucidere din culpă. Asta pentru că în momentul accidentului care i-a curmat viaţa poliţistului Bogdan Gigină, fostul lider al UNPR deţinea funcţia de ministru de Interne. Ca atare, pentru că a existat deja o solicitare a DNA respinsă de plenul Senatului, procurorii trebuie să caute acum probe noi, fiind nevoie de noi acte procedurale pentru o eventuală punere a sa sub acuzare. Astfel, rămas fără calitatea de senator, o nouă cerere de urmărire penală din partea DNA ar ajunge la Cotroceni pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, cel care trebuie să-şi dea avizul în cazul foştilor miniştri. Până acum, Iohannis a aprobat însă toate cererile justiţiei pe numele foştilor miniştri. Ultima oara s-a întâmplat acest lucru în mai 2016, când Iohannis a avizat începerea urmăririi penale pe numele celor patru foşti miniştri implicaţi în dosarul Rompetrol II (Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea).

“Justiţia nu se face în stradă”

”Îmi pare rău că acei colegi senatori care au votat în funcţie de ceea ce era în dosar şi nu în funcţie de alte interese sunt astăzi huliţi şi atacaţi. Le mulţumesc pentru corectitudine şi sunt convins că o mare parte dintre români au înţeles că votul pe care aceştia l-au dat a fost unul drept. Votul nu a fost unul politic, nu a fost nici împotriva justiţiei, nici în favoarea mea, ci pur şi simplu împotriva unei nedreptăţi. Justiţia nu se face în Parlament, dar cu siguranţă nu se face nici în stradă”, s-a apărat Opea pe Facebook.

Oprea susţine că motocicleta lui Bogdan Gigină fusese reparată cu o săptămână înaintea tragediei, iar unul dintre colegii poliţistului nu reuşise să o pornească pe tura lui.

Din omul care făcea şi desfăcea Guvernele pe vremea fostului UNPR, Generalul Oprea a ajuns acum în cea mai neagră perioadă a carierei politice

×