x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Nu trebuie să existe localitate în România fără cel puţin un proiect de dezvoltare

Dragnea: Nu trebuie să existe localitate în România fără cel puţin un proiect de dezvoltare

de Agerpres    |    22 Aug 2014   •   22:26
Dragnea: Nu trebuie să existe localitate în România fără cel puţin un proiect de dezvoltare

Mai mult de jumătate din localităţile judeţului Suceava au obţinut finanţări pentru proiecte de dezvoltare, a anunţat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în cadrul unei întâlniri cu primarii suceveni, la care au mai participat preşedintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, şi prefectul Florin Sinescu.

Dragnea a spus că proiectele aprobate au fost solicitate de primari la ultima întâlnire pe care a avut-o cu ei. ''Am vrut să vin neapărat aici pentru a pune în practică o parte din discuţiile avute data trecută. Şi vreau să aveţi garanţia că orice vorbiţi cu noi, cei din Guvern, ne respectăm angajamentele. Şi pentru aceasta nu ţinem cont de culoarea politică a primarilor'', a afirmat Dragnea.

El a precizat că un prim pachet de proiecte vor fi finanţate prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), fondurile urmând să ajungă în 18 localităţi ale judeţului Suceava, pentru începerea sau finalizarea lucrărilor deja demarate la căminele culturale.

''Este o primă tranşă de cămine culturale finanţate. Noi sperăm să finalizăm acest program prin a finanţa cel puţin un cămin cultural în fiecare localitate din România'', a evidenţiat Dragnea.

Totodată, el a spus că prin CNI va fi finanţată construcţia unei săli de sport de 180 de locuri în comuna Dumbrăveni, proiectele pentru refacerea şi consolidarea barajului de la Mănăstirea Dragomirna, precum şi reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în Câmpulung Moldovenesc, în valoare de 12 milioane de lei.

Dragnea a precizat că, în urma transferării a 240 de milioane de euro la Programul Operaţional Regional pentru continuarea lucrărilor la şcoli începute în anii precedenţi şi nefolosite, în judeţul Suceava vor fi finanţate investiţii la unităţi de învăţământ din Liteni, Siret, Volovăţ, Capu Câmpului, Dumbrăveni, Bălăceana, Horodnic de Sus, Gălăneşti, Zamostea şi Vultureşti.

El a spus că tot din aceste fonduri s-au aprobat pentru finanţare proiectele pentru campusul şcolar de la Liceul cu Program Sportiv şi finalizarea sălii de sport a Colegiului Naţional ''Ştefan cel Mare'' din Suceava. Un proiect în valoare de 35 de milioane de lei a fost aprobat şi pentru Grupul Şcolar ''Ion Nistor'' din Vicovu de Sus.

''Nu am putut finanţa pe fonduri europene şcolile care aveau lucrările începute şi la care beneficiarii erau inspectoratele şcolare sau ministerul'', a explicat ministrul.

Totodată, Dragnea a spus, referindu-se la Programul Naţional de Dezvoltare Locală, că în prima fază de alocare a sumelor au fost repartizate în Suceava 26 de milioane de lei, iar în a doua parte a acestui an localităţile sucevene vor mai primi 30 de milioane lei.

''Astăzi primiţi informările oficiale prin care vi se aduce la cunoştinţă că a fost semnat ordinul ministrului cu sumele, pentru a semna contractele de finanţare, pentru o sumă totală de 80 de miliarde de lei vechi, urmând ca, în perioada următoare, să se trimită şi diferenţele de sume până la 300 de miliarde de lei vechi'', a spus Dragnea. El a precizat că aceşti bani s-au alocat pentru 66 de primării din judeţ, la care se adaugă localitatea Dumbrăveni, proiect care a fost semnat la ultima vizită a premierului Victor Ponta în judeţul Suceava.

Dragnea a menţionat că proiectele finanţate prin PNDL vizează investiţii în infrastructură, respectiv modernizare de drumuri şi construcţia de reţele de apă şi canalizare. Totodată, el a spus că un alt proiect finanţat prin PNDL este al Consiliului Judeţean Suceava, prin acesta urmând să fie modernizat drumul judeţean din localitatea Probota, din oraşul Dolhasca, până la limita cu judeţul Iaşi.

''L-am rugat pe preşedintele Consiliului Judeţean să aibă o discuţie cu toţi primarii şi, dacă ajungeţi la concluzia că mai este nevoie de alte proiecte care pot fi finanţate până la sfârşitul acestui an, aştept să vină solicitările oficiale la noi la minister într-un timp cât mai scurt pentru a putea demara procedurile legale pentru alocarea sumelor necesare. Ne interesează foarte mult să nu mai existe nicio localitate în România care să nu aibă cel puţin un proiect de dezvoltare'', a mai spus vicepremierul. 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea