Însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Duane Butcher, a declarat miercuri că România împreună cu SUA asigură o capacitate de apărare antirachetă vitală pentru NATO.
'Acordul României de a găzdui amplasamentul sistemului de apărare antirachetă la Deveselu este binecunoscut. Împreună cu SUA, asiguraţi o capacitate de apărare antirachetă vitală pentru NATO. Proiectul de apărare antirachetă a fost finanţat şi, conform calendarului, va deveni operaţional în 2015. De asemenea, faceţi parte din Forţa de Reacţie a NATO, forţa extrem de bine pregătită şi avansată din punct de vedere tehnologic, pe care Alianţa o poate trimite rapid oriunde este nevoie. V-aţi alăturat iniţiativei Capacitatea de Transport Strategic Aerian (SAC) a NATO. Contribuţia dumneavoastră financiară şi cu piloţi la program vă transformă în co-proprietari şi co-operatori ai flotei NATO de avioane C-17 Globemaster, unele dintre cele mai mari avioane militare de transport din lume', a afirmat Butcher în discursul susţinut la conferinţa 'Profilul României în NATO la 10 ani după integrare' şi remis miercuri Agerpres de Ambasada SUA.
Însărcinatul cu afaceri al SUA în România a mai spus că ţara noastră contribuie cu finanţare şi radare aeriene la Forţa Aeropurtată NATO de Avertizare Timpurie şi Control, reprezentată de peste o duzină de avioane cu capacităţi radar cu rază lungă de acţiune extrem de sofisticate şi puternice, precum şi capacităţi de supraveghere.
'Evenimentele din Crimeea ne aduc aminte că NATO este la fel de relevantă astăzi ca în momentul fondării sale, acum 65 de ani. Şi ne-am gândit sigur cu toţi din nou la ideea unei Europe întregi, libere şi paşnice. Fiţi siguri de un lucru: SUA susţin în continuare ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Condamnăm actele agresive ale Federaţiei Ruse în Crimeea şi eforturile celor care încearcă să submineze integritatea teritorială a Ucrainei şi guvernul legitim al acesteia. Aşa cum a spus preşedintele Obama, atunci când o putere regională precum Rusia desconsideră dreptul internaţional şi obligaţiile impuse de tratate şi comite acte agresive împotriva vecinilor săi, trebuie să impunem costuri pentru acel comportament. Iar dacă va fi necesar vom impune şi alte sancţiuni Rusiei pentru acţiunile sale', a declarat Duane Butcher.
Oficialul american a arătat că România se află în prim planul acestui tablou, dar nu este singură, pentru că SUA şi alte 26 de ţări îi sunt alături.
'Mergând mai departe, este clar că NATO trebuie să facă mai mult. La summitul NATO din Ţara Galilor, din acest an, Alianţa îşi va reînnoi angajamentele, va lua decizii dificile cu privire la relaţiile sale cu Rusia şi la postura şi poziţionarea forţei sale în viitor. Orice stat membru NATO trebuie să răspundă provocării şi să-şi poarte partea de responsabilitate demonstrând voinţa politică de a investi în apărarea noastră comună, continuând să transforme şi să modernizeze forţele noastre armate şi dezvoltând capacităţile de a reprezenta o sursă de pace şi securitate internaţională. Contribuţia României la aceste discuţii va fi crucială şi binevenită. Acesta este cu adevărat un moment foarte important în istoria NATO, iar România are un rol valoros de jucat', a subliniat Butcher.