x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Eurodeputatul Maria Grapini: Președintele României nu a făcut nimic timp de patru zile la Bruxelles

Eurodeputatul Maria Grapini: Președintele României nu a făcut nimic timp de patru zile la Bruxelles

de Ion Alexandru    |    22 Iul 2020   •   10:44
Eurodeputatul Maria Grapini: Președintele României nu a făcut nimic timp de patru zile la Bruxelles
Sursa foto: Dan Marinescu

Europarlamentarul umanist Maria Grapini cataloghează drept „incomplete” declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a spus că în urma negocierilor de la Consiliul European a obținut “o sumă impresionantă” pentru România, respectiv aproximativ 80 de miliarde de euro. Maria Grapini subliniază că România primește mai puțini bani decât alte state, mai puțini bani decât se anunța inițial, existând diminuări importante de fonduri tocmai în zonele de care România are mai multă nevoie, respectiv dezvoltarea regională și fondurile destinate subvențiilor.  

 

„Președintele României nu a făcut nimic timp de patru zile la negocierea din Consiliul European. România primește mai puțin decât alte state, mai puțin decât trebuia să primească inițial. Și guvernul și europarlamentarii PNL anunțau în urmă cu două luni ce mulți bani au obținut ei de la UE. Este o ratare ca multe altele sau o trădare?”, precizează eurodeputatul umanist, prin intermediul unui comunicat de presă. Potrivit Mariei Grapini, “românii vor fi distanțați social nu din cauza COVID-19 (aici distanțarea e fizică), ci de diferența mare de bani pe care România îi primește comparativ cu alte state”.


“Declarația președintelui Iohannis este incompletă, așa cum sunt incomplete și declarațiile legate de COVID-19. Domnul Președinte ar fi trebuit să anunțe și cât primesc alte state. Dacă nu raportează suma dedicată României la nimic, atunci poate părea mult. Din păcate, s-au diminuat fondurile pentru dezvoltare regională, unde România are mare nevoie, fondurile de subvenții și alte capitole despre care președintele Iohannis nu spune nimic. Din acești bani cât sunt împrumuturi și cât sunt sume nerambursabile? Care sunt condițiile pe care România trebuie să le îndeplinească? Toate aceste lucruri ar fi trebuit spuse de către Președinte”, a conchis europarlamentarul umanist Maria Grapini.

 

Tăriceanu: Domnul Iohannis este doar spectator la astfel de negocieri

 

La rândul său, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îl ironizează pe șeful statului. “Domnul Iohannis ne-a anunțat că după lupte seculare care au durat patru zile și patru nopți, România a repurtat un mare succes la Bruxelles”, scrie politicianul, pe contul său de socializare.

Acesta arată că are mari semne de întrebare dacă președintele României a negociat ceva la această întâlnire. “Cu toții știm că domnul Iohannis este doar un spectator la aceste negocieri și că este recunoscut pentru marea calitate că nu pune întrebări și acceptă în final ce i se dă! (…) În consecință îl așteptăm pe domnul Iohannis în fața Parlamentului pentru a explica națiunii ce și-a propus România de la aceste negocieri, ce a obținut și mai ales ce este de făcut ca acești bani să intre de-adevăratelea în economia românească și să nu rămână doar în pliantele de propagandă ale PNL!”, mai arată președintele ALDE.

 

Marcel Ciolacu: Să dubleze alocațiile și să mărească pensiile

 

Nici președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, nu a ratat ocazia să îl atace pe Klaus Iohannis, după anunțul făcut că România a reușit să obțină suma de 80 de miliarde de euro. “Dacă ar fi să dăm crezare anunțului triumfalist al președintelui Iohannis de la Bruxelles, Guvernul PNL trebuie să dubleze alocațiile și să crească pensiile cu 40%. Nu mai are nicio scuză! Faceți investițiile din bani europeni și creșteți puterea de cumpărare a românilor! Îl aștept pe Orban să le spună românilor câți din acești bani sunt de fapt împrumuturi și nu alocări nerambursabile, câți sunt pentru relansarea economică rapidă și câți sunt pentru exercițiul financiar 2021-2027”, a precizat președintele Camerei Deputaților.

 


 

×