x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Generalul Gabriel Oprea, urmaşul Brătienilor

Generalul Gabriel Oprea, urmaşul Brătienilor

de Marius Gîrlașiu    |    23 Iun 2016   •   15:50
 Generalul Gabriel Oprea, urmaşul Brătienilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Foşti lideri ai UNPR, Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu vor deveni figuri centrale ale liberalismului românesc dacă PNL va înghiţi partidul “interesului naţional”. Liberalii au confirmat zvonurile privind fuziunea, însă o decizie definitivă se va lua săptămâna viitoare. Surse politice susţin că detaliile fuziunii dintre PNL si UNPR au fost deja finalizate, iar liderii UNPR vor primi funcţii şi locuri pe listele PNL pentru alegerile parlamentare.

Potrivit unor surse politice autorizate, detaliile fuziunii dintre PNL si UNPR au fost deja finalizate, asta deşi partidul fondat de Gabriel Oprea are de ani buni o alianţă de stânga cu PSD. Aceleaşi surse afirmă că la mijlocul lunii viitoare, cel mai probabil pe 16 iulie, va avea loc şi un Congres care să consfiinţească fuziunea dintre cele două partide. Progresiştii vor profita din plin de pe urma mariajului cu liberalii. În urma acestei fuziuni, toţi liderii UNPR vor primi funcţii sus-puse în marele PNL plus 17 locuri eligibile pe listele pentru alegerile parlamentare. Apărute pe blogul jurnalistului Radu Tudor, informaţiile au fost confirmate de liderii celor două partide. "Avem discuţii, conform mandatului dat în Biroul Politic Naţional, cu toate partidele parlamentare. Ce se va întâmpla vor decide colegii mei, luni, săptămâna viitoare”, a explicat ieri Alina Gorghiu. Liberalii s-au întâlnit încă de săptămâna trecută cu Valeriu Steriu, liderul UNPR precizând că a fost vorba doar de tatonări în vederea unei alianţe pentru toamnă. În ziua întâlnirii cu liderii PNL, Steriu a zăbovit mai bine de o oră la o discuţie între patru ochi cu Generalul Oprea, care controlează partidul din umbră în urma acuzaţiilor DNA. Negocierile cu liberalii au stârnit furia lui Liviu Dragnea, mai ales că UNPR şi PSD împart aceeaşi curte pentru sediile din Kiseleff. “Nu putem să nu ţinem cont de ceea ce se discută public, pe surse sau chiar direct de către unii lideri politici, despre întâlniri dintre UNPR şi PNL, despre contacte, despre oferte care vin din partea PNL şi trebuie să recunosc că aceste lucruri nu fac bine relaţiei dintre PSD şi UNPR şi cred că vor apărea şi efecte", a reacţionat Dragnea.

Intră şi Geoană în horă?

Dacă fuziunea cu UNPR va fi bătută în cuie, marele PNL s-ar desprinde definitiv de legenda de partid de dreapta, urmaş al Brătienilor. Odată cu înregimentarea vechiului PDL, în noiembrie 2014, liberalii au preluat şi PD-ul fondat de Petre Roman pe ruinele FSN. În vara lui 2015, UNPR-ul lui Oprea a înghiţit prin absorbţie fostul PP-DD, partidul înfiinţat în garsoniera lui Dan Diaconescu, astfel că liberalii ar prelua indirect şi rămăşite din Partidul Poporului. Mai mult, există informaţii că PNL i-ar fi propus lui Mircea Geoană contopirea PSRo în noul PNL, aceeaşi ofertă ajungând şi pe masa lui Daniel Fenechiu, şeful PND. Fost lider al PP-DD, Fenechiu şi-a construit partidul cu foşti deputaţi din PP-DD. "Faptul că avem discuţii e un gest de normalitate. Încercăm orice fel de dialog care să poată genera o platformă care să se opună PSD-ului în toamnă”, a precizat Alina Gorghiu.

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Mâna PSD e puternică, mână care poate fi forţată greu. Eu nu accept politică de şantaj şi PSD nu va putea fi luat prizonier. Din partea noastră lucrurile sunt neschimbate. Îmi pare rău că s-a ajuns la situaţia asta.

×