Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), a stabilit un Plan de acţiuni pentru deblocarea rapidă a programului, se arată într-o scrisoare transmisă de premierul Victor Ponta şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, beneficiarilor contractelor de finanţare POS CCE, informează agerpres.ro.
"Acest Plan a fost deja aprobat de Guvern şi presupune câţiva paşi importanţi: s-au selectat din mediul privat 167 experţi pentru evaluarea tuturor cererilor de finanţare, 25 de experţi în domeniul juridic, 40 de experţi verificare cereri de rambursare şi 20 experţi achiziţii publice. Experţii au început activitatea de evaluare a cererilor depuse în cadrul Axei prioritare 1 "Un sistem productiv inovativ şi eco-eficient" (IMM-uri). Este vorba de 3.902 cereri de finanţare, depuse încă din perioada guvernărilor anterioare şi neevaluate până acum, cu un buget disponibil de 359 milioane euro şi cu o valoare a proiectelor de 1,2 miliarde euro, sensibil mai mare decât bugetul disponibil iniţial. La 20 august a.c., din cele 1.442 cereri de finanţare pentru investiţii mici intrate în evaluare, au fost finalizate şi declarate admise (cu punctaj de minim 60 de puncte) 647 de cereri. Estimăm că procesul de evaluare pentru toate operaţiunile se va încheia până la 15 septembrie", se arată în documentul citat.
Conform acestuia, "vestea bună" pentru solicitanţii de proiecte este aceea că Guvernul a decis suplimentarea bugetului apelului până la suma maximă cerută la finanţare de proiectele admise după evaluarea tehnico-financiară, ceea ce înseamnă că toate proiectele depuse şi care întrunesc condiţiile tehnico-financiare prevăzute (punctajul de minimum 60 de puncte) vor avea şi finanţare iar contractarea se va realiza rapid, la începutul lunii septembrie.
"Acest lucru s-a realizat prin realocarea unor sume din zona unor Axe prioritare în care nu s-au depus suficiente proiecte (respectiv, s-au alocat economii în valoare de 110 milioane euro făcute pe Axa prioritară 4 POS CCE). Principalul motiv pentru care am suplimentat sumele la acest domeniu ţine de dorinţa Guvernului de a susţine întreprinderile mici şi mijlocii, ca element fundamental al relansării economice în România. De altfel, dat fiind faptul că potenţialii beneficiari ai fondurilor alocate pentru Axa prioritară 1 vin cu un aport financiar considerabil mai mare decât beneficiarii din alte axe ale POS CCE, sprijinul Guvernului era absolut necesar. Această veste bună vine pe fondul deblocării programelor europene, inclusiv a acestuia, în cadrul căruia şi dumneavoastră derulaţi activităţi, şi vreau să vă asigur, pe această cale, de întreaga voinţă politică a Guvernului României de a susţine toate proiectele corecte care se derulează în prezent şi care se vor derula în viitor", se mai scrie în document.
Prioritatea Guvernului este de a asigura finanţare rapidă către toţi potenţialii beneficiari de fonduri europene, se subliniază în scrisoare.
"Este o dovadă de respect pentru munca dumneavoastră, precum şi de corectitudine în raport cu obligaţiile contractuale pe care statul român şi le asumă. Din nefericire, anul trecut a reprezentat unul de grea încercare pentru mulţi dintre dumneavoastră, ca urmare a blocării unor fonduri, în urma identificării de fraude comise în trecut, în perioada 2009-2011. Ne-am asumat repararea acestei probleme şi deblocarea programelor, prin măsurile pe care le-am adoptat. Ca efect al măsurilor din ultima perioadă, absorbţia fondurilor europene a accelerat major, crescând de la cea 7% anul trecut, până la peste 21% în prezent. Doar în luna iulie, România a reuşit să atragă peste 730 de milioane de euro din fonduri europene, adică cca jumătate din toată suma rambursată în perioada 2007-2012. Absorbţia fondurilor europene şi folosirea acestora pentru relansarea economiei româneşti, pentru crearea de locuri de muncă şi stimularea unor domenii cheie reprezintă o prioritate strategică pentru noi, ca ţară. Activitatea dumneavoastră, în cadrul proiectelor pe care le gestionaţi, contribuie la atingerea ţintelor pe care România şi le-a asumat, pentru a recupera decalajele de dezvoltare faţă de Uniunea Europeană. Vom încerca, prin informări cât mai transparente, să vă ţinem în continuare la curent cu evoluţiile din acest domeniu", se mai subliniază în scrisoarea semnată de premier şi ministrul Fondurilor Europene.