Şedinţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe legea restituirii proprietăţilor a început, în prezenţa premierului Victor Ponta. Sunt prezenţi 401 parlamentari.
Este pentru prima dată când Guvernul Ponta îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului.
Cele mai importante declaraţii ale premierului Victor Ponta:
- Cred că sarcina constituţională de a elabora legi este a Parlamentului României. Vă cer ajutorul dumneavoastră, Parlamentului României, ca prin această lege a retrocedărilor să combatem un fenomen infracţional extrem de grav, care a apărut în ultimii ani în România, al samsarilor imobiliari, care au comis în mod clar, organizat, cu foarte multe complicităţi, poate cea mai mare fraudă adusă bugetului României de după 1989
- Principalele obiective ale acestui act normativ:
a. îşi propune să aducă o reparaţie istorică pt cei care au avut de suferit în urmă cu 70 de ani, când regimul le-a confiscat proprietăţile. În numele Guvernului, cer scuze tuturor celor care au avut de suferit, dar mai ales cultelor religioase din România, în special cultului greco-catolic.
b. trebuie să facem dreptate cetăţenilor care vor suporta costurile implicate de repararea şi retrocedările imobilelor
c. o nedreptate comisă în urmă cu 70 de ani nu se poate regla cu o nouă nedreptate. S-au retrocedat 10.000 de clădiri, 1,3 mil de hectare, s-au restituit 150 de milioane de euro, 4 miliarde de euro prin acţiuni la Fondul Proprietatea. Oamenii trebuie să ştie ce s-a restituit
d. Legea vine cu o soluţie realistă şi echilibrată. În baza legii 244 de acum opt ani se anticipa ca toate despăgubirile să fie acordate prin acțiuni la Proprietatea. S-au soluționat doar 13.000 de cereri din 200.000. -Vă cer să combatem un fenomen extrem de grav, cel al samsarilor. Poate cea mai mare fraudă de după 1989. Cesionari care au plătit 50-100.000 de euro au primit despăgubiri de milioane de euro. Prin această lege punem stavilă acestui fenomen.
- La CEDO sunt 3.500 de cauze. În 2010, a fost o decizie pilot, a acordat un termen României, altfel toate cele 3.500 de cauze erau rezolvate conform deciziei pilot, ceea ce era complet nesustenabil.
- În afară de PPDD, toate celelalte grupuri politice au adoptat legislație în acest domeniu. Ori suntem cu toții responsabili, ori jucăm cartea demagogiei.
- Principiul de bază este al restituirii în natură către proprietari. Școlile și spitalele retrocedate timp de zece ani nu-și pot schimba destinația. Parcuri și spații verzi nu se retrocedează. Nu mai pot fi retrocedate islazuri decât cu referendum al comunității locale. Pădurile retrocedate se vor supune unui regim strict.
- Orice altă despăgubire decât cea cu puncte ar fi dus la un deficit. Sistemul cu puncte l-am discutat cu experții CEDO. Un punct este un leu.
- Cesionarii vor primi doar 15% din diferența dintre prețul plătit si valoarea despăgubirii.
- Vă cer un parteneriat cu Parlamentul. Această lege a fost un turnesol pentru a vedea unde se oprește demagogia.
- Au fost amendamente rușinoase. Domnul Tișe a propus să dăm toți banii cesionarilor. Domnul Ungureanu a propus să dăm doar 25% foștilor proprietari. - Să tragem la răspundere penală pe cei care au fraudat statul român cu milioane de lei. Mulți din cei care sunt aici știu cine sunt aceștia.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că democrat-liberalii vor ataca la Curtea Constituţională a României proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor. Acelaşi anunţ l-a făcut la începutul săptămânii şi preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu.
Textul actului normativ, asumat de Guvern în Parlament, a fost agreat şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). În ultimii 20 de ani CEDO a avut pe rol un număr imens de dosare vizând retrocedările în România şi a reclamat faptul că acest tip de procese îi afectează activitatea