x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Ungureanu a căzut. 235 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură

Guvernul Ungureanu a căzut. 235 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură

de Gabriela Antoniu    |    Veronica Micu    |    27 Apr 2012   •   05:39
Guvernul Ungureanu a căzut. 235 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură

Motiunea de cenzura a Opozitiei a trecut cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis. Potrivit procesului verbal prezentat in plen de deputatul PSD Georgian Pop, din totalul de 460 de parlamentari au fost prezenti 259, fiind exprimate 248 de voturi, patru fiind anulate. Dintre voturile valabil exprimate, 235 au fost "pentru" si 9 "impotriva".

Primul care a anuntat ca motiunea a trecut a fost senatorul PNL Dan Radu Rusanu. El a spus ca in urmatoarea saptamana se va constitui un nou guvern, condus de Victor Ponta. Pentru ca motiunea sa treaca erau necesare 231 voturi "pentru".

UPDATE 14:50 - Deputatul PSD Georgian Pop, cel care a facut apelul nominal al parlamentarilor, nu a apucat sa voteze, iar urnele au fost intoarse in plen. El a spus ca atunci cand a terminat de citit lista parlamentarilor si s-a intors sa voteze, cei de la PDL "au fugit cu urnele".

UPDATE 14:43 - Votul motiunii de cenzura s-a incheiat. Au votat 245 de parlamentari. Pentru ca motiunea sa treaca sunt necesare 231 voturi "pentru".

UPDATE 14:16 - Senatorul PDL Sorina Placinta nu a sosit la plen la votarea motiunii de cenzura. Victor Ponta a declarat, de la tribuna, ca senatorul Placinta a fost amenintata, in plen de catre liderul PDL Bucuresti, Elena Udrea. "Sorina Placinta a fost amenintata de doamna in alb, doamna Alba ca Zapada Elena Udrea, sub privirile noastre, chiar in sala de plen", a spus Ponta.

UPDATE 14:05 - Votul asupra motiunii de cenzura depusa de opozitie a inceput. Votul este secret, exprimat cu bile, insa reprezentantii opozitiei au anuntat ca voteaza la vedere.
Pentru adoptarea motiunii de cenzura si, implicit, demiterea Guvernului sunt necesare 231 de voturi favorabile.

UPDATE 14:00 - Senatorul social-democrat Lia Olguta Vasilescu a declarat, in plenul Parlamentului, ca senatorul PDL Sorina Placinta, care a afirmat ca va vota motiunea de cenzura, "a fost incuiata in biroul Ralucai Turcan ca sa nu poata vota". Vasilescu le-a cerut autoritatilor competente sa se autosesizeze si sa ia masuri in acest caz. Imediat, Roberta Anastase a intervenit spunand ca "Sorina Placinta nu se afla acolo".

UPDATE 13:55 - Premierul a raspuns criticilor opozitiei, formulate in timpul dezbaterii motiunii de cenzura. Ungureanu a spus ca nu poate accepta invective si atacuri la persoana, care denota degradarea actului politic, motiv pentru care nici nu se regaseste in aceeasi generatie cu Ponta si Antonescu

"Chiar cred ca este nevoie de o alta politica in care cetatenii sa se regaseasca, de o Romanie in care a fi membru al Parlamentului sa fie o mandrie, nu o gimnastica de reprezentare", a spus Ungureanu, adaugand ca aceasta Romanie poate fi construita "din aceste momente".

UPDATE 13:30 - Senatorul PDL Sorina Placinta a declarat, intrebata de jurnalisti daca va vota motiunea de cenzura, ca va vota. Placinta, despre care s-a afirmat ca ar urma sa plece la PNL, a avut o discutie intr-o banca din plen cu Elena Udrea, Placinta plangand si spunand: "Nu mai pot".

UPDATE 13:25 - Vicepremierul Marko Bela a calificat drept "fals" capitolul din motiunea de cenzura referitor la UMF Targu Mures. Marko a spus, ironic, ca reprezentantii PSD trebuie sa uite ca au fost sustinuti la guvernare de UDMR intre anii 2000-2004 si s-au lasat "santajati" de "acesti santajisti ordinari" sa accepte modificarea Legii administratiei publice locale introducand obligativitatea utilizarii limbii maghiare in institutii in localitatile in care etnicii maghiari reprezinta peste 20% din populatie.

"Cate greseli, cate santaje, cate tradari, iar acum, dintr-o data, v-ati luminat, dragi colegi!", le-a spus el parlamentarilor din opozitie.

UPDATE 12:40 - Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a transmis premierului ca "ungurenii nu sunt o noua generatie in politica. "Noi, cei din PNL, credem ca atunci cand e vorba despre privatizari care presupun resurse naturale ale Romaniei trebuie sa avem transparenta, studii seriose, felurite tipuri de dezbateri publice, o dezbatere in Parlament si trebuie sa integram aceste privatizari intr-o strategie pentru dezvoltarea economiei a acestei tari. PNL sustine proprietatea privata, economia privata si nu pune in discutie astazi daca trebuie sau nu sa privatizam gazul de sist, ci faptul ca aceste decizii se iau peste mana. Ati facut aceste lucruri si, de aceea, trebuie sa plecati. PNL nu va accepta niciodata ideea ca limba romana nu este singura limba oficiala in aceasta tara. Statul roman, cat mai exista, are obligatia ca prin legile sale sa dea dreptul oricarui cetatean sa mearga la un medic care sa vorbeasca in limba romana. (...) Ungurenii nu sunt o noua generatie in politica. Reveniti la ceea ce stiti sa faceti. Dupa votul de azi, mergeti si jucati-va de-a facerea lumii cu Traian Basescu", a spus Antonescu, in plenul Parlamentului.

Cititi si Deputatul Marius Dugulescu, trecut recent de la PDL la PNL, a anuntat ca nu voteaza motiunea

UPDATE 12:20 - Ungureanu a revenit in plen, refuzand sa discute ce a discutat in biroul Robertei.

In acest moment, USL se bazeaza pe 235 de voturi, plusul provenind de la neafiliati politic si minoritati. Surse din USL spun insa ca acest plus este volatil si nu exclud sa fie si un minus in conditiile votului secret. Contabilizarea celor 235 de voturi s-a facut si pe baza unor promisiuni, iar sursele citate nu exclud ca astfel de promisiuni sa fi fost facute si Puterii. De la minoritati, in plen sunt prezenti 10 deputati din 17.

Surse din PNL spun ca motiunea trece sau pica la plus minus doua voturi. Senatorul PDL Cristian Radulescu sustine ca motiunea pica la doua bile. Ponta a declarat ca USL conteaza pe 227 de voturi.

UPDATE 12:00 - Dupa discursul lui Victor Ponta, Mihai Razvan Ungureanu, Ioan Oltean, Emil Boc si presedintele Senatului, Vasile Blaga, au parasit sala de plen si s-au retras in biroul Robertei Anastase.

UPDATE 11:30 - Victor Ponta si-a inceput discursul prin a-l asigura pe Mihai Razvan Ungureanu ca "nu ne aflam aici ca sa va criticam". "Va multumesc chiar pentru grija dvs. si a serviciilor pentru siguranta vacactelor mele. Eu nu am mers niciodata in vacanta cu banii de la OMV Petrom. Avem datoria de a raspunde romanilor care doresc o schimbare, sa spunem care sunt solutiile noastre pentru Romania. Aroganta cand se bazeaza pe ceva are o scuza. Cand nu te bazezi pe nimic, nu poti fi decat ridicol. Simt nevoia de a fi responsabil si de a spune romanilor ce consideram noi important pentru Romania. Trebuie sa oprim haosul din institutiile publice, trebuie sa aplicam masuri stimulative pentru mediul de afaceri, trebuie sa asiguram o administratie depolitizata. Nu sunt multe lucruri care se pot face in 6 luni, dar pot fi multe greseli oprite. Guvenul Basescu-Ungureanu a deschis sase probleme importante care trebuie rezolvate in perioada urmatoare. referitor la resursele naturale, USL a solicitat transparenta, nu licitatii ascunse, firme dubioase, care doar SIE le cunoaste. Suntem cu totul in ideea dezvoltarii societatilor din energie, dar totul facut pe baza unei strategii transparente", a declarat Victor Ponta, in plenul Parlamentului.

Citeste si Deputat PSD, in scaun cu rotile la Parlament, ca sa voteze motiunea de cenzura

In legatura cu UMF Tg. Mures co-presedintele USL a explicat ca "decizia in fiecare universitate trebuie luata conform principiului autonomiei universitare, nu la Bucursti".

Despre restituirea proprietatilor, Ponta a spus ca Legea 247 din 2005 s-a aplicat si "nu poti sa spui ca dupa ce unii au primit tot inapoi, altora le dai 15%".

Citeste si Parlamentarii negociaza telefonic voturi in timpul motiunii. Sarbu: "Ce sa facem? Sforarii"

UPDATE 10:30 - Premierul Ungureanu a acuzat opozitia de lipsa de responsabilitate la depunerea motiunii. "La doar 78 de zile de la momentul investiturii, revin pentru a apara stabilitatea acestei tari. Chiar si asa, ma bucur ca am reusit sa aduc Opozitia in Parlament. Tratez acest moment intr-un mod serios si responsabil. Dar, care este gradul de responsabilitate al acestei actiuni care genereaza doar instabilitate? Opozitia are un rol pozitiv prin critica la adresa actului de guvernare. Dar dvs. distrugeti ideea de opozitie", a declarat premierul in plenul Parlamentului

"Regret ca in fata mea se afla mai multi politicieni si prea putin oameni de stat. Mi-e teama ca aceasta motiune este un test pentru toata clasa politica. Sunt mahnit fata de textul motiunii. Motiunea priveste catre trecut, nu catre viitor. De ce este vinovat un guvern pentru ca a alocat fonduri celor care au ales sa lupte pentru propriile comunitati. Am impresia ca autorii motiunii sunt mult mai departe de valorile europene decat mi-am imaginat si vor o Romanie arhaica. Motiunea nu spune ca modernizarea Romaniei este un lucru rau, ca privatizarile sunt in detrimentul Romaniei. Iar acest lucru ma descumpaneste. Instrumente moderne de actiune economica au fost criticate constant in ultimele saptamani. (...) Raman insa la speranta ca Romania nu va fi afectata de acest derapaj", a spus Ungureanu.

Citeste intregul DISCURS al premierului

UPDATE 9:34 - Motiunea de cenzura este citita, la aceasta ora, de senatorul social-democrat Lia Olguta Vasilescu. Din totalul de 460 de parlamentari, sunt prezenti 252, iar 208 sunt absenti.

Victor Ponta a declarat, inaintea dezbaterii motiunii de cenzura, ca "vor fi oameni care nu vor respecta acea rusionosa si condamnabila decizie a grupului pedelist care ii consemneaza undeva sus, la grup. Sper ca vor fi patru oameni care sa treaca peste amenintarile domnului Boc sau doamnei Anastase si vor veni in plen. Convingerea mea absoluta este ca USL face ce trebuia facut pentru tara".

UPDATE 9:30 - Premierul a sosit la Palatul Parlamentului. El s-a intalnit si a discutat cu liderii PDL in biroul presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Citeste si Premierul Ungureanu a discutat cu PDL inaintea motiunii: "Altii sa aiba emotii, nu eu!"

La Parlament a sosit si liderul PNL, Crin Antonescu. El a declarat ca nu are nici o noutate si a dat asigurari ca nu vor exista surprize in plen din partea parlamentarilor Uniunii. "Mult a fost, putin a ramas", a spus Crin Antonescu intrebat despre sansele motiunii.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a spus ca are "un optimism moderat" in legatura cu motiunea de cenzura, ca are incredere in cei care au mai ramas in formatiunea democrat-liberala si si-a exprimat increderea ca puterea are resurse pentru ca motiunea sa fie respinsa.

Emotii mari pentru premierul Mihai Razvan Ungureanu, care se confrunta astazi cu prima sa motiune de cenzura. Cu trecerea de ultima ora a deputatului Adrian Sava la PSD, USL dispune de 227 de voturi pentru motiunea denumita "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!", astfel ca demiterea Guvernului este in acest moment la mana neafiliatilor, pe care Opozitia trebuie sa-i convinga sa i se alature. Pentru ca motiunea sa treaca este nevoie de 231 de voturi.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, aseara, la Antena3, ca cele patru voturi care mai lipsesc pana la 231 sunt "probabile" si pot fi obtinute de la independenti, de la minoritati, ori chiar de la PDL sau UNPR.

Liderul grupului PSD de la Camera Deputatilor, Mircea Dusa, a anuntat ieri ca motiunea de cenzura va fi citita de senatorul social-democrat Lia Olguta Vasilescu.

Voturile de care dispune Opozitia sunt impartite astfel:

La Senat, Grupul PSD are 42 de membri, inclusiv fostul pedelist Petru Filip. PNL are 27 de membri. Nu a mai fost contabilizat senatorul de Bistrita-Nasaud Ioan Sbirciu, care desi si-a anuntat luni trecerea la grupul parlamentar al PNL-PC, peste cateva ore a spus ca se mai gandeste. In consecinta, de la Senat voturile sigure sunt 69.

In Camera Deputatilor, PNL are, inclusiv cu noii deputati sositi Gheorghe Hogea, Valentin Rusu, Marius Dugulescu, 60 de membri. PSD are 93 de deputati, inclusiv cu Gheorghe Ciobanu, cu Marin Avram, care si-a anuntat miercuri afilierea la PSD, si cu Adrian Sava. Social-democratii strang 94 de voturi cu Florentin Gust, plecat si el marti din PDL si care si-a exprimat intentia de a reveni la PSD. USL ajunge astfel la 223 de voturi pentru motiune.

Motiunea va fi votata insa si de parlamentari ai puterii si neafiliati. La Senat, Cezar Magureanu a parasit UNPR devenind neafiliat. Magureanu, ex-PNL, ar urma sa sustina, potrivit unor surse, tot USL in Senat, astfel ca ar putea sa voteze si motiunea. De asemenea, daca senatorul timisean Dorel Borza ar parasi PDL, asa cum a speculat presa, votul sau ar putea merge pentru motiunea de cenzura. Teoretic, de la Senat ar veni din afara USL inca doua sau trei voturi (trei, daca si Mircea Geoana ar vota pentru motiune). Se ajunge la 226. La Camera, deputatul PDL de Timis Iosif Dragulescu a anuntat ca va vota motiunea de cenzura. La fel si independentul Mircea Giurgiu. Daca cei doi raman consecventi, USL dispune de 228 de voturi si mai lipsesc in acest moment patru voturi.

×