Aderarea României la Spaţiul Schenghen şi participarea ţării noastre la apărarea comună a continentului au fost subiectele sensibile abordate în discuţiile dintre Francois Hollande şi Klaus Iohannis, ieri, la Palatul Cotroceni. Cu două zile înainte de summit-ul UE-27 de la Bratislava, preşedintele francez susţine că Europa are nevoie de o capacitate proprie de apărare, iar Franţa şi România vor pune bazele unei apărări comune.
“Ţările europene fac parte, majoritatea, din NATO şi trebuie să rămânem şi să participăm la acţiunile NATO, să ne asumăm rolul fiecare, însă în cadrul acestei alianţe şi Europa trebuie să se organizeze, nu se poate baza pe capacităţile unei puteri exterioare, Europa trebuie să aibă capacitatea de apărare, industria necesară şi mijloacele care îi permit să acţioneze", a declarat preşedintele francez Francois Hollande la finalul discuţiilor de la Cotroceni cu Klaus Iohannis.
Hollande a mai spus că "împreună cu România punem bazele unei apărări comune", iar combaterea terorismului necesită o nouă abordare în ceea ce priveşte securitatea continentului.
Klaus Iohannis a precizat că în cadrul discuţiilor au fost atinse şi “dosare sensibile” precum aderarea României la spaţiul Schengen, menţionând că ţara noastră se simte sprijinită de Franţa în acest demers. “România acţionează de mult timp ca un membru 'de facto' al spaţiului Schengen, fiind implicată în toate formatele care se preocupă de spaţiul Schengen şi de securitatea graniţelor. Este în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest spaţiu. Evident că din motive practice, acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-odată. Ar fi în beneficiul evident al schimbului economic reciproc, ar fi în beneficiul turismului. Pe scurt, da, ne simţim sprijiniţi de Franţa", a spus Iohannis. Vizita lui Francois Hollande în România nu a fost lipsită de incidente. Ieri dimineaţă, un SPP-ist din coloana oficială a preşedintelui francez a alunecat şi a căzut cu motocicleta din cauza carosabilului umed, în timpul deplasării spre Parcul Carol, acolo unde Hollande a depus o coroană de flori la Monumentul Eroului Necunoscut.
Klaus Iohannis l-a decorat pe Francois Hollande cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Colan, cea mai înaltă decoraţie care poate fi acordată de statul român pe timp de pace