x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică În PSD se ascut armele pentru moştenirea lui Ponta

În PSD se ascut armele pentru moştenirea lui Ponta

de Diana Lazăr    |    14 Iul 2015   •   08:48
În PSD se ascut armele pentru moştenirea lui Ponta
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Partid de guvernare, caut preşedinte. Cu Victor Ponta retras în cârje la Guvern, PSD nu prea ştie cine este şeful. Rovana Plumb şi Liviu Dragnea îşi dispută influenţa în partid şi pasează răspunderea alegerii unui preşedinte interimar Comitetului Executiv care se va reuni săptămâna viitoare, în timp ce Ponta încearcă să asigure o tranziţie lină la şefia partidului.

Mult aşteptata revenire a lui Victor Ponta la Bucureşti mai rău i-a încurcat pe social-democraţi decât să-i descurce. Dacă duminică după-amiază, săptămâna ce tocmai a început se anunţa a fi una liniştită din punct de vedere politic, seara planurile PSD au fost întoarse pe dos. Decizia lui Ponta de a se retrage temporar de la conducerea PSD până la clarificarea situaţiei juridice, anunţată pe Facebook fără consultarea prealabilă a partidului, a căzut ca un trăsnet peste cea mai mare formaţiune din România. „Nu a ştiut nimeni nimic. Nu e normal ce a făcut şi mai ales cum a făcut. Robinson Crusoe ţinea cont de ce-i spunea papa-galul lui din când în când. Noi nici măcar de papagali nu am picat”, a declarat sub protecția anonimatului pentru Jurnalul National un lider PSD, ministru în Cabinetul Ponta.

Dezertările, marele pericol
Chiar dacă nu înţeleg gestul lui Ponta de a se retrage, social-democraţii încearcă să ghi- cească efectele lui. „Fără o conducere clară, partidul este în derivă. Teritoriul va migra la UNPR şi există riscul să pierdem alegerile”, se tem unii lideri ai PSD. Cu toate acestea, un Congres făcut în pripă ar debusola şi mai tare partidul, susţin la unison liderii de la centru. Cel mai probabil alegerile interne vor fi amânate până anul viitor, după locale şi parlamentare. De partea cealaltă, Gabriel Oprea a dat din nou asigurări că UNPR este loial lui Victor Ponta şi că va face totul pentru ca actuala formulă de guvernare să continue. Vicepre-mierul a afirmat înaintea şedinţei de coaliţie de la sediul PSD că aşteaptă pe toată lumea să i se alăture la partid, dar a subliniat pentru liniştea social-democra-ţilor că nu face referire la ei. La rândul lui, C.P. Tăriceanu a confirmat că tensiunile din alianţa de guvernare s-au stins în şedinţa de luni şi că lucrurile funcţionează normal. Dacă în privinţa Guvernului apele s-au mai limpezit, în PSD domneşte încă incertitudinea. Iar cu princi-palul partid de la putere în tulburări interne prelungite devine doar o chestiune de timp până când acestea se vor extinde la scară guvernamentală.

Rolul primului-ministru
Imediat după ce Victor Ponta şi-a anunţat retragerea pe Face-book de la conducerea PSD, Rovana Plumb a dat asigurări că acesta va fi prezent în conti-nuare la deciziile majore ale partidului, urmând să participe în calitate de invitat la şedinţele conducerii. Rămâne de văzut în ce măsură democraţilor.

Rovana Plumb este susţinută de liderul baronilor PSD, Marian Oprişan. Comitetul Executiv va decide cine va fi noul preşedinte
Dimineaţa zilei de luni i-a găsit la fel de confuzi pe social-democraţii de la centru, dar grupaţi deja în tabere. În testa-mentul de pe Facebook, Victor Ponta i-a lăsat moştenire scaunul de preşedinte Rovanei Plumb, preşe-dinta Consiliului Naţi-onal al PSD, apelând la statutul partidului. Aceasta ar urma să fie secondată de către Liviu Dragnea, în calitatea neoficială de coordonator politic al parti-dului, şi de secretarul general Andrei Dolineaschi. Susţinută de şeful baronilor, Marian Oprişan, Plumb a afirmat răspicat că ea este preşedintele interimar până la Congres. „Bună ziua, doamna preşe-dintă”, a salutat-o Victor Ponta la întâlnirea din curtea parti-dului, subliniind încă o dată că i-a cedat biroul din Kiseleff. „Nu există preşedinte interimar. Nu avem aşa ceva în statut. Avem un preşedinte care şi-a dat demisia şi un scaun gol”, a ieşit la atac Liviu Dragnea, coordonatorul politic al partidului, faultat şi el de justiţie. Dragnea contestă legi-timitatea Rovanei Plumb şi a cerut un Comitet Executiv în care să se decidă cine va conduce până la alegeri. „O conducere colectivă”, este soluţia de compromis propusă de Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al PSD. Lucrurile se vor tranşa însă abia săptămâna viitoare în cadrul Comitetului Exe- cutiv, unde sferele de influenţă sunt împărţite. Iar fiecare tabără a început deja să strângă rându-rile. În timp ce Plumb mizează pe puterea dată de Victor Ponta ca premier, Dragnea îşi caută susţinere în teritoriu. De altfel, luni a avut deja o întâlnire cu câţiva lideri din teritoriu şi din Parlament cu care şi-a stabilit un plan de bătaie.

Premierul s-a ales cu sechestru pe avere. De la calitatea de suspect, la inculpat
Premierul Victor Ponta nu a fost pus sub control judiciar, aşa cum se temea, însă procu-rorii anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală şi i-au schimbat calitatea din suspect în inculpat în dosarul în care este urmărit penal alături de Dan Şova. În acest context, anchetatorii au luat şi măsura sechestrului asigurător pe o parte din averea prim-minis-trului României. Concret, procurorii au dispus o exper-tiză financiar-contabilă în urma căreia să identifice bunurile mobile şi imobile ale premierului, apartamente, conturi bancare sau alte obiecte de valoare pentru a pune sechestru pe Rovinari. Victor Ponta a invocat dreptul la tăcere şi nu a făcut nicio declaraţie în faţa procurorului de caz.
 

×