Prezent ieri la şedinţa de bilanţ a Parchetului General pe anul 2016, preşedintele Klaus Iohannis a cerut finalizarea anchetelor în dosarul Revoluţiei şi în cel al Mineriadei. Şeful statului a explicat la final că “a lăsat-o mai moale” cu Referendumul privind lupta anticorupţie, însă nu a renunţat complet la idee, ci o păstrează în caz de extremă urgenţă.
“Aştept, ca şi societatea românească, finalizarea anchetelor privind Revoluţia şi Mineriada aşa cum scrie la carte prin decizii clare şi cât mai rapide, temeinice şi legale", a spus Iohannis în discursul său de la sediul Institutului Naţional de Statistică. La finalul evenimentului, şeful statului a recunoscut că a “lăsat-o mai moale” cu referendumul privind lupta anticorupţie având în vedere că “societatea s-a exprimat foarte clar prin protestele care au avut loc”. Iohannis a precizat însă că nu a renunţat complet la idee, dar aşteaptă ca “lucrurile să se liniştească”. Preşedintele a amintit că ultimele rapoarte MCV au remarcat progresele obţinute în domeniul justiţiei, însă a avertizat în legătură cu presiunile puse pe sistemul de Justiţie. “Încercări de a reveni la situaţii anterioare reformei, punerea sub semnul întrebării a autorităţii hotărârilor judecătoreşti sau a independenţei magistraţilor nu fac decât să încetinească acest progres şi să afecteze direct România", a explicat Iohannis.
În discursul său, procurorul general Augustin Lazăr a avertizat că gradul de violenţă în societatea românească a sporit continuu în ultima vreme: anul trecut, 34 de copii au fost victime ale infracţiunii de omor săvârşite de părinţii lor, iar alţi 44 de minori au fost violaţi de unul dintre părinţi. "În cursul anului 2016, au fost trimişi în judecată 63.722 de inculpaţi persoane fizice, cu 8,2% mai mulţi decât în anul 2015. Analizând calitatea urmăririi penale desfăşurate în cursul anului 2016, remarcăm că numărul inculpaţilor achitaţi definitiv în anul 2016 a scăzut semnificativ faţă de anul 2015 şi, mai relevant faţă de anul 2013, înregistrându-se 809 inculpaţi achitaţi definitiv, din care 118 prin dezincriminarea faptei", a adăugat procurorul general.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Constat o scădere a măsurilor asigurătorii dispuse de către procuror. Nu e suficient să iei măsuri asigurătorii, fiind necesară efectiva recuperare, întoarcerea pagubelor la bugetul consolidat al statului.