x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis crede că Toader se duce la CCR de supărare

Iohannis crede că Toader se duce la CCR de supărare

de Adrian Ilie    |    19 Apr 2018   •   10:00
Iohannis crede că Toader se duce la CCR de supărare

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că nu există temei legal pentru ca decizia sa privind-o pe Codruţa Kovesi să fie supusă arbitrajului Curţii Constituţionale afirmând că o nemulţumire personală a ministrului Justiţiei nu poate fi asimilată unui conflict juridic de natură constituţională. În paralel însă, subiectul sesizării CCR pe refuzul preşedintelui de a o demite pe Kovesi nu a fost abandonat în coaliţie.

Klaus Iohannis a afirmat, înainte de a participa la deschiderea Summitului Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9), că refuzul său de a o revoca pe Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA a respectat prevederile legale astfel încât nu există temei pentru o sesizare a Curţii Constituţionale, anunţată deja de ministrul Tudorel Toader. „În tot procedeul început de ministru cu solicitarea de revocare, solicitare a avizului CSM şi în final decizia mea, legislaţia în vigoare în materie a fost respectată 100%, iar, după cum cu toţii cunoaştem, legea lasă la latitudinea preşedintelui dacă acceptă sau nu acceptă această propunere de revocare. Nu există niciun temei”, a spus şeful statului. El a spus că ministrul Justiţiei încearcă să transforme o nemulţumire personală într-un conflict constituţional. „Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau instituţii să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional. Nici vorbă de aşa ceva. Personal, cred că putem să înţelegem că ministrul este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat solicitarea, dar de acolo până la un conflict constituţional este cale lungă”, a mai spus Iohannis. Însă decidenţii politici din cadrul coaliţiei nu par dispuşi să abandoneze ideea atacării la Curte a refuzului de revocare a şefei DNA. Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a apreciat că sesizarea se impune, dar ea trebuie făcută de către Guvern. „În această privinţă este în final rolul CCR să se pronunţe şi cred că sesizarea sigur că trebuie făcută, ministrul Justiţiei a anunţat că Guvernul, doamna prim-ministru va face această sesizare, lucru care după părerea mea se impune în situaţia dată de refuz a preşedintelui de a semna revocarea procurorului şef”, a spus Tăriceanu.

Ce să sesizeze sau ce să judece Curtea? Că nu am fost de acord într-o chestiune unde legea îmi spune expres că eu pot să fiu de acord sau să fiu în dezacord. Sau poate Curtea să judece oportunitatea deciziei pe care am luat-o? În niciun caz. Din punctul meu de vedere, procedura s-a finalizat .

Klaus Iohannis

 

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis tudorel toader