x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis suflă în pânzele puciştilor

Iohannis suflă în pânzele puciştilor

de Gabriela Antoniu    |    28 Noi 2018   •   12:50
Iohannis suflă în pânzele puciştilor

Preşedintele Klaus Iohannis insistă că magistraţii Curţii Constituţionale nu au ce să spună în cazul refuzului său de a aproba schimbările de miniştri de la Transporturi şi Dezvoltare. Deşi mesajul lui Iohannis pare un semn de încurajare, soarta unor pucişti din PSD precum Gabriela Firea sau Adrian Ţuţuianu arată că nici pentru alţi rebeli viitorul nu-i prea roz.

Sancţionarea Gabrielei Firea prin retragerea sprijinului politic şi excluderea din PSD a lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu arată cât de repede un greu al partidului poate deveni un personaj insignifiant. A recunoscut-o chiar Ţuţuianu, lăsat la scurt timp şi fără funcţia de vicepreşedinte al Senatului. „Miercuri, în absenţa mea, am pierdut sprijinul politic pentru funcţia de vicepreşedinte al Senatului (…) voi acţiona în continuare ca senator independent neafiliat (...) Până atunci, vreau să vă spun că voi fi în spate, acolo, în ultimul rând, cu domnul Botnariu şi probabil că timpul va arăta că vom fi din ce în ce mai mulţi”, a declarat Ţuţuianu, semn că încă mai speră ca puciştii să fie din nou ce au fost.

Numai că şi „ultimii mohicani”, Lucian Şova şi Paul Stănescu, par să fi cedat şi au demisionat din funcţiile de miniştri. Dar nu imediat, ci la câteva zile după ce în şedinţa CEx din 19 noiembrie pesediştii au decis prin vot să le ceară demisia. Modul în care au acţionat cei doi în cazul demisiei a ridicat însă semne de întrebare pe fondul unor informaţii neoficiale privind existenţa unor aranjamente prin intermediari cu preşedintele Iohannis. Informaţiile au fost respinse de însuşi şeful statului, dar declaraţiile ulterioare ale Iohannis privind semnarea decretelor de revocare a lui Stănescu şi Şova, sunt mai degrabă semnale ca aceştia să îşi vadă în continuare de treabă.

"Deocamdată Guvernul mi-a făcut o solicitare şi am spus că o să răspund după 1 decembrie, dacă dumnealor se grăbesc peste măsură, îi priveşte, însă eu sunt într-un termen foarte rezonabil de răspuns. CCR, practic, nu are ce să spună aici. (...) Guvernul nu este deloc blocat. Guvernul nu lucrează fiindcă au alte treburi probabil. Guvernul este complet şi cum am mai spus, nu au decât să-şi facă treaba", a declarat Iohannis luni seară la Paris. El a reiterat că o decizie în privinţa noilor miniştri ai Dezvoltării şi Transporturilor va fi luată după celebrarea Zilei Naţionale. "Aşa cum am spus, după sărbătorile dedicate Zilei Naţionale. Nu am absolut deloc de gând în aceste zile de sărbătoare să avem discuţii pe aceste teme neplăcute de remanieri şi diferite diferende pe care le au unii cu alţii", a afirmat Iohannis.

Tot luni seara, Paul Stănescu a declarat că nu retractează  nimic din ceea ce a spus şi că îşi va păstra poziția publică avută până acum. „Știți ce este foarte rău în partidul nostru și ar trebui... Ne spun toate sondajele: ne aflăm la jumătate din cât am avut, asta înseamnă că nu e în regulă. În momentul în care tu mărești salarii, pensii, reduci impozite, creștere economică avem, șomajul e cel mai mic, dar noi, ca partid, ne ducem în jos. Sigur, e un semnal de alarmă că mai avem sub 25%”, a susţinut vicepremierul demisionar.

Îmi doresc o Românie unită, o guvernare responsabilă”, a mai spus Stănescu, idee susţinută constant de preşedintele Iohannis. 

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să-i revoce pe miniştrii Dezvoltării, Paul Stănescu, şi cel al Transporturilor, Lucian Şova şi să-i accepte în locul lor pe cei propuşi de PSD., spunând că va da un răspuns după 1 Decembrie

Şova are planuri după 1 Decembrie

Ministrul demisionar al Transporturilor Lucian Şova a declarat ieri, după o vizită de şantierele unor autostrăzi, că va continua inspecţiile şi după 1 decembrie. “Voi fi şi pe loturi de pe Lugoj-Deva, după evenimentele pe care le vom sărbători împreună de Guvernul României la Alba Iulia voi merge să văd şi acele şantiere, pe care le-am vizitat şi la începutul mandatului meu, şantiere pe care sper că cei care lucrează acolo vor reuşi să le închidă înainte de sfârşitul acestui an sau măcar de venirea iernii, astfel încât să mai adauge la cei aproape 60 de kilometri de autostradă încă 20-30 de kilometri ", a declarat Şova.

×