x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lege UDMR pentru Liceul romano-catolic

Lege UDMR pentru Liceul romano-catolic

de Adrian Ilie    |    21 Dec 2017   •   09:39
Lege UDMR pentru Liceul romano-catolic
Sursa foto: Adrian Manolache

Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a dat raport de admitere unui proiect de lege iniţiat de parlamentarii UDMR privind înfiinţarea Liceului romano-catolic de limbă maghiară din Târgu Mureş, PNL şi PMP acuzând existenţa unui troc politic între PSD şi Uniune, în schimbul sprijinului pentru legile Justiţiei.

Proiectul de lege survine după ce o instanţă judecătorească a desfiinţat liceul în cursul verii, existând şi un dosar penal îndreptat împotriva celor care au autorizat iniţial funcţionarea liceului. Subiectul liceului a provocat şi tensiuni diplomatice cu Ungaria care a ameninţat că va bloca admiterea României în Organizaţia Economică pentru Cooperare şi Dezvoltare, dacă funcţionarea instituţiei de învăţământ nu va fi permisă. Şedinţa comisiei de educaţie a fost una tensionată, liberalii şi cei de la PMP manifestânduşi nemulţumirea faţă de convocarea intempestivă. „Faceţi un troc politic, un joc periculos. Până şi Ministerul Educaţiei încearcă să se spele pe mâini, spunând că este nevoie de o derogare de la lege. Consiliul Economic şi Social avizează nefavorabil proiectul de act normativ. Pe de altă parte, vă atrag atenţia asupra tensiunilor unor asemenea proiecte de lege”, s-a adresat Robert Turcescu (PMP) celor de la putere. Ulterior, PNL l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a suspus la vot convocarea comisiei în Biroul Permanent după ce şedinţa efectivă a avut loc, liberalii cerând demisia lui Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei.

Comisia a legiferat un proiect de lege care reprezintă serviciul pe care PSD îl face UDMR pentru a beneficia de votul UDMR la legile Justiţiei. Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL

×