Sute de proiecte de lege au fost date uitării de senatori şi deputaţi. Aproape 450 de legi zac uitate în sertarele Parlamentului, din 2007 şi până în prezent. Iniţiativele legislative de care nu-şi mai aminteşte nimeni au toate şansele să rămână cu praful pe ele şi în mandatele următoare. Se vor adăuga astfel altor restanţe sesiunea care e a mai rămas până la alegerile parlamentare.
Majoritatea iniţiatorilor nici măcar nu mai sunt parlamentari, unii dintre ei chiar şi de două mandate. Iar multe pdintre proiectele de lege uitate au subiecte ridicole sau nu interesează pe nimeni. De pildă, fostul deputat Horaţiu Buzatu nu mai este în Parlament din 2008. Liberalul a avut o iniţiativă legislativă care prevedea ca urnele de vot să fie transparente pentru a nu se putea vicia porcesul de vot. Legea a rămas şi acum în Parlament fără a fi promovată mai departe de colegii din următoarele legislaturi. “Urnele transparente sunt o modalitate prin care poate fi transparentizat procesul de votare. Urna transparentă ar fi fost una dintre modalităţile prin care procesul electoral să fie cât mai vizibil şi cât mai transparent pentru toţi participanţii. Este genul de întâmplare care a fost tratată cu foarte multă superficialitate”, spune Horaţiu Buzatu, fost deputat PNL.
Deşi există o lege în vigoare care prevede că poliţia de asigurare împotriva dezastrelor naturale este obligatorie, la Comisia Economică a Camerei Deputaţilor se află încă din 2012 o lege care prevede obligativitatea unei astfel de poliţe. Iniţiatorul este un fost deputat PSD care a părăsit Parlamentul în 2012. “Noi am încercat atunci să ajutăm fiindcă sunt foarte multe situaţii, când a plouat foarte tare şi foarte multe case sunt cu acoperişurile sparte”, spune Mircia Giurgiu, fost deputat PSD.
Restanţele din ani electorali
La Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative electorale sunt în total 28 de legi care aşteaptă încă un raport, iar dintre acestea 17 au deja termenul depăşit. Dintre cele cu termenul depăşit, cinci propuneri legislative se referă direct la legea partidelor politice, iar una dintre ele îi aparţine deputatului Remus Cernea şi prevede că partidele politice şi politicienii nu au voie să folosească simboluri religioase pentru a se promova în campania electorală.
An de an, la Senat şi Camera Deputaţilor se adună zeci de iniţiative legislative care rămân nedezbătute. Din 2005 şi până acum cele mai multe restanţe apar în anii electorali. În 2008, 105 legi au fost înregistrate la Parlament, dar nu le-a citit nimeni. În 2012, 75 de legi au avut aceeaşi soartă, iar în 2016 aleşii au bătut recordul la legi restante, cu 128 de proiecte. Legile restante ar putea fi puse oricând pe ordinea de zi, dacă aleşii şi-ar face timp pentru ele.
Datele de pe site-ul Camerei Deputaţilor arată că sute de iniţiative legislative se află de ani buni la mâna senatorilor, dar nimeni nu-şi mai face timp pentru ele. Proiectele de lege au trecut de Camera Deputaţilor, iar unele dintre acestea aşteaptă o decizie din partea camerei superioare a Parlamentului de mai bine de zece ani. Astfel, trei legi au rămas uitate vreme de 11 ani, încă din 2005, iar alte trei din 2006, în vreme ce 16 proiecte datează din anul 2007.
Statistica legilor uitate:
2005 - 3 de legi
2006 - 3 de legi
2007 - 16 de legi
2008 - 105 de legi
2009 - 16 de legi
2010 - 17 de legi
2011 - 18 de legi
2012 - 75 de legi
2013 - 14 de legi
2014 - 14 de legi
2015 - 23 de legi
2016 - 128 de legi
Sursa: www.cdep.ro