Social-democraţii se vor lupta în Congresul de duminică pentru posturile din subordinea lui Liviu Dragnea, iar concuren-ţa e acerbă, doi pe loc, deși mulţi dintre actualii membri ai Biro-ului Permanent nu mai candidează din cauza interdicţiei de a cumula mai multe funcţii în partid. Restricţia i-a înfuriat însă pe baronii PSD, nevoiţi să se limiteze la funcţiile de la nivel local.
Zece posturi pentru bărbaţi, patru pentru femei şi o funcţie de preşedinte executiv. Aşa va arăta viitorul Birou Permanent al PSD, o structură pe care Liviu Dragnea o vrea mai suplă şi compusă din oameni tineri şi nepătaţi. Reforma noului preşe-dinte de partid începe cu rebran-duirea. Etichetele de comunişti, baroni şi corupţi trebuie înlăturate, aşa că liderul social-demo-crat a impus o restricţie: cine e şef de organizaţie nu poate fi membru în conducerea de la Bucureşti. Ideea i-a aparţinut însă lui Sorin Grindeanu, ministru al Comunicaţiilor şi IT, dar a fost enunţată şi asumată în Comitetul Executiv de la începutul săptămânii de Nicolae Bădălău, preşedinte PSD Giurgiu. Cel mai nervos a fost preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, care l-a admonestat dur pe Grindeanu în cadrul şedinţei. Supărarea lui Oprişan este însă împărtăşită de mai mulţi lideri locali care susţin că viitorii vice-preşedinţi nu au suficientă expe-rienţă politică pentru a conduce partidul şi, ca atare, nici căderea de a le da ordine bătrânilor PSD.
Înnoire radicală
„Dragnea vrea să conducă singur partidul, ca un păpuşar. Ăştia care intră acum în BPN nu au habar de politică şi de campanii. Liviu vrea sa rupă decizia centrală de teritoriu şi e cea mai mare greşeală”, susţin contestatarii măsurii de interzi-cere a cumulului. De partea cealaltă, apropiaţii lui Dragnea laudă măsura şi spun că numai aşa partidul poate să aibă o imagine proaspătă cu succes la electorat. Deşi e bătaie mare pe scaunele din jurul mesei din Kiseleff 10, funcţiile sunt ca şi împărţite. Cei zece vicepreşedinţi bărbaţi agreaţi de Liviu Dragnea sunt potrivit surselor JN: Mihai Tudose (ministrul Economiei, şef PSD Brăila - va renunţa la orga-nizaţie după Congres), Sorin Grindeanu (ministrul Comunicaţiilor, şef PSD Timiş – va renunţa la organizaţie după Congres), Ionuţ Vulpescu (minis-trul Culturii, apropiat al lui Ion Iliescu), Mihai Fifor (liderul senatorilor PSD), Georgian Pop (preşedintele Comisiei SRI din Parlament), Andrei Dolineaschi (secretar general, în prezent, preşedinte PSD Botoşani - va renunţa la organizaţie după Congres), Gabriel Vlase (vicepre-şedinte Camera Deputaţilor), Victor Negrescu (europarlamentar, preşedinte PES Activists), Mihai Chirică (preşedinte PSD Iaşi - va renunţa la organi-zaţie după Congres), Gabriel Zetea (preşedinte PSD Mara-mureş - va renunţa la organizaţie după Congres). Astfel, foarte mulţi dintre liderii actualei echi-pe cu care Victor Ponta a lucrat ca preşedinte, nu se vor mai regăsi în viitoarea formulă de conducere. Congresul PSD se va desfăşura duminică, la Sala Palatului, de la ora 11, iar Liviu Dragnea are şanse mari să-şi impună oamenii pe care îi agre-ează, în condiţiile în care 97% dintre pesediştii care au venit duminica trecută la urne şi-l doresc drept preşedinte al parti-dului. Dragnea a devenit astfel primul preşedinte de partid ales prin votul direct al membrilor.
„Amazoanele” PSD
Cele patru posturi de vicepre-şedinte repartizate femeilor sunt vânate de şase candidate, dar ca şi în cazul domnilor, numai unele au susţinerea lui Dragnea: Gabriela Firea (preşedinte PSD Ilfov, pur-tător de cuvânt), Gabriela Szabo (ministrul Tineretului şi Sportului), Doina Pană (deputat), Lia Olguţa Vasilescu (primar Craiova) - foto. De menţionat că, în cazul femeilor, cumulul de funcţii este permis.
Ședință cu amenințări Promotorul ideii separării funcţiilor nu a scăpat de furia baronilor PSD, veşnici în funcţiile de conducere de la centru. Marian Oprişan, preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea l-a ameninţat pe Sorin Grindeanu în şedinţa CEx de luni. „Eu nu mai candidez la nimic, dar sunt cu ochii pe tine. Te urmăresc! La anul, când o să pierzi alegerile în Timiş, cariera ta politică s-a terminat! O să am grijă de asta!”, au povestit pentru Jurnalul Naţi-onal surse din conducerea PSD.
Preşedintele Camerei De-putaţilor, Valeriu Zgonea, şi-a depus candidatura pentru singurul post de preşedinte executiv, prac-tic secund al lui Dragnea. Excesul de zel şi orgoliul lui Zgonea nu l-au aban-donat nici de această dată, aşa că a depus la dosa-rul de candidatură recomandări de la 35 de organizaţii judeţe-ne. Totuşi, Zgonea nu e sigur că va câştiga cu tot sprijinul lui Drag-nea pentru că senato-rul Ecaterina An-dro nescu şi deputatul Constantin Niţă ar dori să îl contracandi-deze. Niciunul dintre cei doi foşti miniştri nu au depus oficial dosarele, dar termenul expiră înainte de Comitetul Executiv de vineri, în care vor fi valida-te candidaturile. Dacă Andronescu intră în cursă, ea îi poate pune probleme oricărui social-democrat