Negocierile româno-chineze pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă sunt aproape de finalizare, procedurile de realizare a investiţiilor respectând legislaţia din România aliniată la normele europene în domeniu, a anunţat joi, la Tulcea, vicepremierul Liviu Dragnea.
"Cel mai important este proiectul de realizare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, iar negocierile sunt aproape de finalizare. Mâine (vineri, n.r.), mă voi întâlni, la Bucureşti, cu preşedintele companiei nucleare din China. Colegii din grupul inter-ministerial au făcut o treabă foarte bună şi cred că în perioada următoare se vor face anunţurile de rigoare. Procedurile prin care se vor realiza aceste investiţii vor respecta legislaţia românească şi cea europeană", a afirmat Dragnea.
Un alt proiect important discutat de autorităţile române cu partea chineză vizează centrala de Rovinari, ale cărei lucrări sunt programate să înceapă în luna octombrie, alte două investiţii în acelaşi domeniu făcând de asemenea obiectul negocierilor româno-chineze.
"Aşteptăm totodată de la Ministerul Transporturilor proiectul de hotărâre de guvern care să legifereze memorandumul semnat pentru trenul de mare viteză, iar linia aeriană Bucureşti-Beijing are toate procedurile aprobate. Acum se negociază orarul de zbor", a mai spus vicepremierul Liviu Dragnea.
El a adăugat că în domeniul zootehnic, negocierile dintre cele două ţări urmează să se concretizeze în perioada imediat următoare.
"Procedurile birocratice s-au finalizat, iar în perioada următoare peste 25.000 de tone de carcasă de porc congelată vor fi exportate în China. Asta înseamnă un triplu câştig, pentru că va exista o susţinere financiară pentru dezvoltarea şeptelului în România, va fi un câştig direct pentru companiile respective şi se vor crea locuri de muncă în industria de prelucrare a cărnii", a punctat vicepremierul.
Totodată, el a amintit că în timpul negocierilor româno-chineze s-a discutat despre realizarea în România a cinci parcuri industriale şi a arătat că într-o viitoare şedinţă de Guvern urmează să fie stabilite şi amplasamentele acestora.
"Tulcea nu cred că va avea nevoie de un asemenea parc industrial, pentru că va avea foarte multe investiţii. În plus, trebuie să repartizăm echilibrat, la nivel naţional, toate sursele de dezvoltare", a menţionat vicepremierul Liviu Dragnea.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a declarat că valoarea totală a investiţiilor care sunt preconizate a se realiza în judeţ cu fonduri europene şi guvernamentale este de circa 900 de milioane de euro.
"Vorbim despre podul peste Dunăre dintre Brăila şi Smârdan, autostrada cu patru benzi dintre Constanţa şi Tulcea, discutăm despre ITI, investiţii majore pentru dezvoltarea acestui judeţ", a spus într-o conferinţă de presă Teodorescu.
Vicepremierul Liviu Dragnea a participat joi la şedinţa Comitetului de monitorizare a POR 2007-2013 în timpul căreia s-a aprobat raportul anual de implementare a programul pe anul 2013, raport care va fi transmis până la finele lunii Comisiei Europene. De asemenea, s-a decis, potrivit vicepremierului Dragnea, realocarea unor economii în sumă de peste 300 de milioane de euro pentru finanţarea unor noi proiecte.
După şedinţă Dragnea a condus lucrările Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a întâlnit cu autorităţile publice locale şi cu membrii PSD.