Vot pe liste şi mai puţini senatori şi deputaţi decât în actuala legislatură sunt principalele modificări aduse legii alegerilor parlamentare aprobată miercuri d e L e g i s l a t i v şi trimisă preşedintelui la promulgare. Noua l e g e reduce numărul senatorilor şi deputaţilor prin creşterea normei de reprezentare: un deputat la 73.000 de locuitori şi un senator la 168.000 de locuitori.
Votul uninominal s-a dovedit a fi un eşec, ca atare clasa politică a decis revenirea la listele de partid. Alegerile parlamentare din 2016 se vor desfăşura după o lege nouă, adoptată de către deputaţi.
Vot pe liste şi mai puţini senatori şi deputaţi decât în actuala legislatură sunt principalele modificări aduse legii alegerilor parlamentare aprobate miercuri de Legislativ şi trimisă preşedintelui la promulgare. Noua lege reduce numărul senatorilor şi deputaţilor prin creşterea normei de reprezentare: un deputat la 73.000 de locuitori şi un senator la 168.000 de locuitori. Astfel, ar urma ca de la anul să avem 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, şi 134 de senatori.
La totalul de parlamentari aleşi în România se adaugă şi cei aleşi în diaspora, respectiv 6 (4 deputaţi şi 2 senatori). Fie-care judeţ devine o circumscripţie electorală în care partidele pot depune liste de candidaţi. În privinţa pragului electoral, legea impune obţinerea a 5% din voturi la nivel naţional sau 20% din voturi în cel puţin patru judeţe. Pragul alternativ a fost introdus cu dedicaţie pentru UDMR, în urma unei înţelegeri între putere şi opoziţie. Astfel, Uniunea s-a asigurat că va fi prezentă în Parlament şi după 2016, chiar dacă nu va fi atins pragul de 5%, variantă probabilă în condiţiile în care nivelul de prezenţă la vot a etnicilor maghiari este sensibil mai scăzut decât cel al românilor. Alianţele electorale dintre două partide au un prag electoral de 8%, iar pentru fiecare partid inclus în plus în alianţa respectivă, pragul mai creşte cu un procent, fără a putea depăşi însă nivelul de 10%.
Scandal pe diaspora
În proiectul aprobat de comisie, numărul parlamentarilor din diaspora se dubla la propunerea PNL. Plenul însă a respins acest amendament, liberalilor lipsindu-le un singur vot pentru aprobare. Ulterior, şeful deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a cerut o comisie de anchetă pentru că patru dintre colegii săi ar fi votat de fapt amendamentul, dar voturile lor nu s-au contabilizat. Majoritatea a respins solicitarea
Asitență de la STS
Noua lege aduce modificări importante şi cu privire la combaterea fraudelor electorale. Se introduce un sistem electronic creat de STS de verificare a votului şi de combatere a votului multiplu care presupune prezenţa în fiecare secţie a unui calculator conectat la baza naţională de date. Fiecare CNP de votant va fi introdus în acest calculator pentru a se verifica în timp real dacă a mai votat în ziua respectivă. În plus, alegătorii din străinătate se pot înscrie şi electronic într-un registru electoral. Mai mult, se introduce şi noţiunea de expert electoral, care în-seamnă că preşedinţii secţiilor de votare vor fi selectaţi dintr-o bază de date a Autorităţii Electorale Permanente pe bază de studii şi experienţă în domeniul juridic.
Citește pe Antena3.ro