Alegerile de anul trecut au lăsat partidele cu buzunarele goale şi cu restanţe uriaşe care i-ar putea costa chiar sediile centrale. În timp ce PSD trage ponoasele după răzbunarea lui Vanghelie, pe care-l acuză că le-a blocat conturile, PNL duce în spate şi datoriile foştilor democrat-liberali.
Prezidenţialele de anul trecut au dus partidele şi candidaţii independenţi în sapă de lemn. 7,2 milioane de euro au fost cheltuiţi în total de competitorii electorali, iar din aceşti bani primii patru candidaţi adună 4 milioane de euro. Sumele uriaşe aruncate în campanie depăşesc de multe ori veniturile parti¬delor, ceea ce arată vulnerabili¬tăţile actualului sistem legislativ.
Din problemă în probleme
Cel mai mare partid din România are şi cele mai mari dificultăţi financiare. PSD figu¬rează pe site-ul Ministerului de Finanţe cu datorii de 32 mili¬oane de lei. După depunerea ultimului bilanţ fiscal în decem¬brie 2014, partidul are de plătit 25,2 milioane de lei pe o peri¬oadă de până-ntr-un an, iar restul banilor trebuie daţi pe o perioadă mai mare de un an.
Problemele social-democraţilor nu se opresc aici. Ratele lunare la RA-APPS se ridică la 30.000 de euro, bani care ar trebui să se adune din cotizaţiile celor peste 500.000 de membri din toată ţara. „Trebuie să tragem de ei în fiecare lună să achite cotizaţiile, dar pentru că s-a schimbat legislaţia, nu putem risca şi trebuie să facem totul foarte transparent. Tăiem chitanţă şi pentru 1 leu, înregistrăm chitanţele, centralizăm, aşa că durează. Plus că sunt foarte multe organizaţii care pur şi simplu nu plătesc”, au declarat pentru Jurnalul Naţional, surse de la vârful partidului.
Aşa se face că PSD a întârziat cu plata ratelor şi a primit câteva somaţii de la RA-APPS să achite, în caz contrar urmând să fie reziliat contractul şi să piardă sediul. „Suntem cât de cât în grafic”, susţin sursele citate. Trezorierul partidului, Mircea Drăghici, a propus chiar o modificare la statut potrivit căreia cine nu e la zi cu plata cotizaţiei să nu poată candida anul viitor la locale şi parlamen¬tare. Statutul va fi însă modificat şi aprobat abia la congresul din noiembrie.
PNL trage şi de datoriile PDL
Nici în sediul din Aviato¬rilor, situaţia nu e mai roz. Liberalii au rămas cu restanţe mari din campania pentru prezidenţiale când au cheltuit peste 7 milioane de lei, faţă de 5 milioane cât au fost veniturile realizate înainte şi în timpul campaniei. Supărarea libe-ralilor vechi provine din faptul că, după fuziunea cu PDL, s-au văzut nevoiţi să preia şi găurile acestora. La europarlamentare, PDL a avut datorii neachitate la finalul scrutinului de aproa-pe 650 de mii de lei, după ce cheltuise în campanie aproape două milioane de lei. La începutul anului, PDL trebuia să achite peste 9 milioane de lei, sume ce trebuie plătite într-o perioadă de până la un an. Vechiul PNL se află într-o situ¬aţie şi mai delicată, pe de o parte faţă de propriile angajamente, pe de altă parte faţă de datoriile înregistrate în USL împreună cu PSD.
Din cauza datoriilor PDL, liberalii au avut probleme cu mai multe sedii din ţară. La Vrancea, conturile le-au fost blocate, iar clădirea a rămas fără telefon din cauza restan-ţelor. Marian Petrache, secretarul general al PNL, a propus creşterea cotizaţiilor pentru membrii cu funcţii. De exemplu, parlamentarii au obligaţia să plătească 200 de lei lunar, iar europarlamentarii, 2.000 de lei. Cei care nu achită sunt sancţionaţi. Fostul PDL încă trage de datoriile istorice de pe vremea când Emil Boc condu-cea partidul. Boc i-ar fi lăsat lui Blaga „moştenire” milioane de euro de dat la sponsori din campaniile electorale, susţin surse apropiate co-preşedintelui PNL.
Noua lege a finanţării partidelor. În urma numeroaselor dosare penale ce vizează spon¬sorizările din timpul campaniei, Parlamentul a adoptat prin consensul tuturor partidelor o nouă lege a finanţării. Aceasta ar trebui să elimine corupţia şi să limiteze cheltuielile halucinan¬te ale partidelor. Astfel, cheltu¬ielile electorale vor fi decontate de stat, în trei luni de la alegeri, dacă partidul sau candidatul a obţinut 3% din voturi. Campa¬niile electorale vor depinde în mare parte de împrumuturi, care vor fi operate prin conturi bancare, dar care pot fi conver¬tite ulterior în donaţii, cu acor¬dul părţilor, până la concurenţa plafonului legal.
Dați un leu pentru pesedeu’!
„Situaţia datoriilor în PSD este foarte proastă. Faţă de 2010 am mai diminuat din datorii cu 30-40%”, a dezvăluit Liviu Dragnea. Tot el a venit cu soluţia salvatoare şi a lansat programul „un leu pentru PSD”: „Depunerea cotizaţiei de membru, care este un leu şi pe care poate să o susţină orice om din PSD. Este cel mai sigur mod prin care partidul să funcţi¬oneze şi să aibă o situaţie finan¬ciară bună”, a explicat Dragnea.
Răzbunarea „care este” pe partid
PSD a avut şi conturile blocate, timp în care nu s-au putut face tranzacţii financiare. Totul li se trage de la Marian Vanghelie, au explicat pentru Jurnalul Naţional lideri ai parti¬dului sub protecţia anonimatului. „Am avut datorie la un sponsor adus de Vanghelie la prezidenţia¬lele din 2009. Noi n-am plătit în termen, el n-a demarat nicio acţiune pentru recuperarea datoriilor, aşa că potrivit legii după trei ani s-a prescris. După ce a fost exclus din partid, Vanghelie a pus un executor judecătoresc să ceară banii înapoi, ăla a falsificat nişte acte cum că de fapt ar fi cerut plata înain¬te de termenul de prescriere, şi aşa am ajuns cu conturile blocate. Am atacat în instanţă şi am câştigat. I-am făcut şi plângere penală executorului şi sesizare la Ministerul Justiţiei”, au dezvăluit sursele citate. Peste toate acestea, la fina¬lul alegerilor prezidenţiale din 2014, alianţa PSD-UNPR-PC mai avea de achitat facturi de aproa¬pe 14 milioane de lei, după ce la alegerile europarlamentare alianţa a înregistrat datorii de aproape 3 milioane de lei, după ce cheltui¬se în campanie aproape 8 milioane de lei.