x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Toader, somat să-i dea raportul lui Șerban Nicolae

Ministrul Toader, somat să-i dea raportul lui Șerban Nicolae

de Marius Gîrlașiu    |    20 Apr 2017   •   10:01
Ministrul Toader, somat să-i dea raportul lui Șerban Nicolae
Sursa foto: DIANA OROS

Senatorii jurişti i-au cerut ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să se prezinte în faţa Comisiei juridice a Senatului pe 25 aprilie, pentru a clarifica stadiul în care se află pache­tul de legi privind Justiţia pe care ministerul trebuie să îl redacteze. Ministrul nu s-a prezentat la şedinţa de ieri a comisiei pentru că „nu i-a permis agenda”, prilej de înțepă­turi subtile pentru senatorul Şerban Nicolae.

 

Ministrul Tudorel Toader şi-a atras antipatia multor pesedişti după ce a decis să nu propună revocarea din funcţie a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi şi a procurorului general Augustin Lazăr. Liderul PSD Liviu Dragnea s-a arătat „dezamăgit” de concluziile evaluării şefilor din Justiţie şi i-a cerut minist rului să s e concentreze pe pachetul de legi privind Justiţia, obiectivul nr. 1 în Kiseleff. Tensiunile dintre fostul judecător CCR şi liderii PSD au ieşit la iveală ieri, când Tudorel Toader a lipsit nemotivat de la şedinţa Comisiei juridice a Senatului, condusă de Şerban Nicolae. Senatorul PSD i-a transmis secretarului de stat din Ministerul Justiţiei, Mariana Moţ, că ministrul este aşteptat „personal” marţea viitoare la ora 14 la Senat, iar aceasta i-a explicat că Tudorel Toader ar fi fost prezent şi la şedinţa de ieri, însă „nu i-a permis agenda”. Replica lui Şerban Nicolae a fost una subtilă: „Bun. Ştiu. Agenda este foarte importantă, dar aş vrea să ia în considerare faptul că în programul foarte important al agendei domniei sale ar trebui să găsească un loc şi pentru Parlament”. Referitor la pachetul de legi din domeniul Justiţiei pe care Tudorel Toader s-a angajat să îl trimită în Parlament, secretarul de stat trimis de minister a explicat că se aşteaptă încă puncte de vedere de la instituţiile abilitate. „În timpul în care noi aşteptăm puncte de vedere, facem dezbateri, în sistemul judiciar din România se întâmplă lucruri, procesele merg înainte, anchetele merg înainte şi societatea nu poate aştepta la nesfârşit”, a răbufnit Şerban Nicolae. Comisia juridică a Senatului a amânat ieri pentru două săptămâni dezbaterea mai multor proiecte de lege pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, printre care şi iniţiativa lui C.P. Tăriceanu referitoare la eliminarea preşedintelui României şi a ministrului Justiţiei din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a preşedintelui ÎCCJ.

Într-o adresă trimisă Parlamentului, premierul Sorin Grindeanu s-a arătat de acord cu eliminarea şefului statului din procedura de numire a procurorilor-şefi, însă a propus ca atribuţiile de numire să nu fie transferate în totalitate către CSM, iar ministerul Justiţiei să facă mai departe selecţia şefilor de parchete, urmând să transmită CSM cel puţin două propuneri.

 

6 zile reducere la 30 executate

Tot ieri, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a propus redu­cerea cu şase zile a perioadei de detenţie la fiecare lună executată de un deţinut în condiţii de supraaglomerare. Deputatul PSD susţine că forma adoptată de Senat, care prevede doar trei zile de reducere a pedepselor, „nu are niciun efect şi mai bine să nu faci o astfel de lege”.

 

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis Comisiei juridice a Senatului o simulare privind posibilii beneficiari ai Legii graţierii, potrivit căreia ar urma să iasă din închisori între 888 şi 2.765 de deţinuţi, în funcţie de diferitele propuneri aduse actului normativ, în varianta propusă de Şerban Nicolae urmănd să fie graţiaţi şi 246 de condamnaţi pentru fapte de corupţie.

×
Subiecte în articol: tudorel toader