x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Motivarea Curţii de Apel Bucureşti: "Duicu şi-a folosit influenţa politică din biroul premierului"

Motivarea Curţii de Apel Bucureşti: "Duicu şi-a folosit influenţa politică din biroul premierului"

de Agerpres    |    08 Apr 2014   •   12:11
Motivarea Curţii de Apel Bucureşti: "Duicu şi-a folosit influenţa politică din biroul premierului"

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi-a folosit influenţa politică chiar din cancelaria sau biroul premierului Victor Ponta asupra şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pentru numirea lui Ştefan Ponea într-o structură de conducere din Ministerul Afacerilor Interne.

Informaţia apare în motivarea deciziei luate de Curtea de Apel Bucureşti prin care Adrian Duicu, Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, şi Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, au fost arestaţi preventiv.

Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu a făcut demersuri la MAI pentru menţinerea lui Ştefan Ponea ca şef al IPJ Mehedinţi sau chiar numirea acestuia la conducerea unei structuri din MAI.

În schimb, poliţistul i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de un dosar de incompatibilitate deschis de ANI, apelând la cunoştinţele sale din domeniul judiciar.

Astfel, după ce Curtea de Apel Craiova a anulat, pe 21 martie 2013, raportul ANI ce îl declara incompatibil pe Duicu, acesta a luat legătura cu adjunctul secretarului de stat MAI, Dumitrescu Doru, căruia i-a comunicat pe data de 13 iunie: "Mă duc la premier dimineaţa şi o să-l pun şi pe premier să sune că eu vreau să-l stabilizez p'acesta bine acia".

"La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul Ponea Constantin Ştefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord. în împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ştefan", susţin procurorii DNA. Apoi, Adrian Duicu l-a sunat pe Ştefan Ponea comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Petre Tobă: "ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea... ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo... deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult".

Procurorii susţin că Duicu i-a transmis lui Ponea că va obţine şi numirea soţiei poliţistului în cadrul unei structuri din Bucureşti, iar cu privire la aceeaşi întâlnire, Duicu i-a transmis lui Doru Dumitrescu: "l-a chemat acolo şefu ăl mare, l-a chemat la Guvern, şi a venit acolo. Ok".

Alte pasaje din motivarea instanţei: "În anticamera şefului cancelarului Primului Ministru sau chiar în cabinetul premierului (apare ca fiind neclar până în prezent) inculpatul Duicu s-a întâlnit cu numitul Petre Toba unde a discutat despre numirea în funcţie de conducere a coinculpatului Ponea, după cum i-a comunicat acestuia din urmă. (...) Inculpatul Duicu arată, în data de 13.06.2013, într-o discuţie cu inculpatul Ponea că "un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dvs". În acest moment procesual apare ca fiind neclar dacă inculpatul se referă la biroul premierului sau la cel al şefului cancelariei, dar în mod cert discuţia a avut loc şi cu numitul Petre Tobă, după cum arată inculpatul Duicu. Inculpatul Duicu pretinde că prin sintagma "l-a chemat acolo şefu al mare" pentru a desemna persoana care l-a chemat pe Petre Toba la Guvern să discute despre inculpatul Ponea ar fi şeful Cancelariei Primului Ministru. Curtea are rezerve că o astfel de persoană ar avea competenţe să-l cheme pe şeful Poliţiei române la Guvern şi, de asemenea, că şeful cancelariei ar fi cel care foloseşte "biroul oval", dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei", se mai arată în documentul din instanţă.

Pe 4 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, urmărit penal de procurorii DNA pentru şapte infracţiuni, printre care trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi instigare la dare de mită.

De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pe numele şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, precum şi în cazul lui Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, ambii fiind cercetaţi în acelaşi dosar cu Adrian Duicu.

Procurorii susţin că Adrian Duicu i-a promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi influenţa asupra mai multor funcţionari publici (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea MAI, şeful IGPR) ca să îl menţină temporar pe acesta în funcţia de şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcţie de conducere la Inspectoratul General al Poliţiei Române, respectiv director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, precum şi să o numească pe soţia lui Ponea într-o funcţie de conducere la DNA.

De asemenea, Duicu a promis că îşi va exercita influenţa asupra membrilor Consiliului local al municipiului Orşova, pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea către o altă persoană din familia lui Ponea, la un preţ "convenabil", a două suprafeţe de teren (în suprafaţă totală de aproximativ 200 de metri pătraţi, terenuri situate în centrul municipiului Orşova şi reprezentând acostamentul unei străzi).

×