x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Distragerile, dușmanii noștri de zi cu zi. Era tehnologică și omul aiurit

Distragerile, dușmanii noștri de zi cu zi. Era tehnologică și omul aiurit

de Florian Saiu    |    19 Mar 2025   •   06:00
Distragerile, dușmanii noștri de zi cu zi. Era tehnologică și omul aiurit

Fie că se adună sau nu 16 ore pe zi, din momentul în care ne trezim dimineața și până în momentul în care ne culcăm seara, suntem bombardați de distrageri. Fel de fel, sute, mii… dar să aprofundăm subiectul.

„Indiferent dacă distragerile provin de la reclame, de la telefoane, aplicații mobile, rețele sociale, platforme online, emisiuni de televiziune, meciuri, concerte, e-mail, muzică, notificări, copiii noștri sau alți oameni, nu putem să nu cedăm și ne lăsăm pradă distragerii. Se întâmplă iar și iar, minut după minut, în fiecare zi. De aceea oamenii au o problemă atât de mare și cu plictiseala. Am devenit dependenți de stimulii care vin din privitul la televizor sau defilarea la nesfârșit pe rețelele de socializare”, sesizează cercetătorul Rob Dial, autorul lucrării „Nivelul următor” (Editura Lifestyle, 2025). 

Tortura de a nu face nimic

Dar este ceva rău în a sta și a nu face nimic? Din nou Rob Dial: „Nu, deloc! Creierul nostru este programat să folosească acest timp de repaus pentru a genera idei noi și a rezolva probleme. Studii științifice au demonstrat că simpla ieșire la o plimbare (în special în aer liber, în natură) poate ajuta la calmarea sistemului nervos și la crearea unei stări de spirit mai relaxate. Fără să ne dăm seama, ne-am antrenat creierul pentru a merge, merge, merge tot timpul, ceea ce înseamnă că ideea de a sta jos și de a nu face nimic ne face să ne simțim inconfortabil sau chiar pare, pentru unii dintre noi, o tortură. De fapt, un studiu din 2014 a arătat că 67% dintre bărbați și 25% dintre femei ar prefera să primească un șoc electric decât să stea singuri cu gândurile lor timp de 15 minute”. Șocant, nu?

Atenția, bruiată

„Ne-am obișnuit atât de mult cu stimularea constantă - a urmat Rob Dial -, încât nu știm cum să stăm pur și simplu liniștiți sau să fim singuri, chiar și o scurtă perioadă de timp. Experții în marketing apreciază că un american obișnuit vede între 4.000 și 10.000 de reclame în fiecare zi. Își verifică telefonul de 344 de ori pe zi. Asta înseamnă că, dacă ești treaz timp de 16 ore, îți verifici telefonul la fiecare trei minute. Un om obișnuit petrece în medie 2 ore și 25 de minute pe rețelele de socializare în fiecare zi. Atât de multe lucruri se luptă pentru atenția noastră în fiecare moment al zilei, încât nu este un mister că atenția fiecăruia dintre noi nu mai este ce-a fost odată. Durata atenției a devenit mai scurtă în era digitală. Nu se poate nega faptul că oamenii sunt mai distrași decât niciodată, dar mulți nu realizează cum aceste distrageri le scad productivitatea și le îngreunează acțiunile în vederea accesării vieții pe care doresc să o trăiască. Dacă poți învăța cum să elimini distragerile, astfel încât să te poți concentra asupra acțiunilor necesare pentru a produce o schimbare, vei dezvolta o productivitate supraomenească”.

Schimbați-vă comportamentul!

Sună fantastic (ori poate științifico-fantastic?): „Nu toată lumea se naște cu aceeași putere de concentrare, dar poți îmbunătăți întotdeauna nivelul concentrării. Cum? La fel cum o facem cu toții: prin practică. Problema este că, de cele mai multe ori, nici măcar nu ne dăm seama când suntem distrași. Primul pas este să înțelegem mai bine inamicul cu care trebuie să luptăm. Este greu să acționăm până când nu eliminăm distragerea atenției, dar odată ce devenim mai conștienți de diferitele moduri în care ne este distrasă atenția, este mult mai ușor să ne schimbăm comportamentul”.

„Durata atenției a devenit mai scurtă în era digitală”, Rob Dial, cercetător

„Dacă poți învăța cum să elimini distragerile, astfel încât să te poți concentra asupra acțiunilor necesare pentru a produce o schimbare, vei dezvolta o productivitate supraomenească”, Rob Dial

×