x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică O formațiune politică s-a născut, o firmă veche de 19 ani “a murit”

O formațiune politică s-a născut, o firmă veche de 19 ani “a murit”

de Ion Alexandru    |    04 Iun 2018   •   11:03
O formațiune politică s-a născut, o firmă veche de 19 ani “a murit”
Sursa foto: DIANA OROS

Acuzat, anul trecut, de un prieten politic că își face partid după o denumire consacrată de fostul şef al Serviciului Român de Informații Virgil Măgureanu, Victor Ponta are, din luna februari,e o nouă formaţiune politică. Partidul “ProRomânia”a fost înregistrat oficial pe 20 februarie. În 23 martie, Virgil Măgureanu a decis, împreună cu fiul său, Marian, să lichideze Cabinetul de Consultanță “ProRomânia”, după 19 ani de activitate nîntreruptă. Liderul PRU, Bogdan Diaconu, afirma, în 2016, că fostul director al SRI i-a impus lui Victor Ponta numele partidului, “«Pro România» fiind una sau chiar singura idee fixă a lui Virgil Măgureanu”. Înainte să lichideze compania ce are același nume cu proaspăt înființatul partid politic, Măgureanu și-a mai deschis două firme în Satu Mare.

 

La exact o lună de la hotărârea definitivă a Curții de Apel București, prin care s-a autorizat înfiinţarea și înregistrarea în Registrul Partidelor Politice a formațiunii politice “ProRomânia”, reprezentată în plan public de fostul premier PSD Victor Ponta, ex-directorul Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu, cunscut sub porecla de “Șarpele cu ochelari”, a decis să-și închidă firma de consultanță care avea aceeași denumire.

Astfel, potrivit unei încheieri publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, ediția cu numărul 1.536 din data de 23 aprilie 2018, asociații Societății de Consultanță “ProRomânia” SRL, în persoana lui Virgil Măgureanu, primul șef al SRI de după Revoluţie, dar și a fiului acestuia, Marian Măgureanu, adunarea generală, întrunită în 22 martie 2018, hotărăște să închidă șandramaua. Mai exact, deținătorii companiei motivează că, “având în vedere imposibilitatea desfășurării activității societății și luând în considerare faptul că noi, asociații, suntem de acord cu privire la repartizarea și lichidarea patrimoniului societății, precum și cu stingerea pasivului, în acord cu creditorii, în temeiul prevederilor art. 227, alineat (1), litera (b) și ale art. 235 din Legea nr. 31/1990, republicată, dispunem dizolvarea și lichidarea societății”.

În același document se arată că societatea nu are creditori, iar activele rămase urmează să fie împărțite “între noi, asociații”, conform cotelor deținute din capitalul social al societății. Virgil și Marian Măgureanu menționează, de asemenea, că societatea nu are bunuri imobile în patrimoniu, în vederea repartizării lor.

 

A funcționat aproape două decenii

Așadar, la 19 ani de la înființarea sa, compania de consultanță a lui Virgil Măgureanu trage, brusc, oblonul. Conform Registrului Comerțului, SC Cabinetul de Consultanță “ProRomânia” SRL a fost înființată, în calitate de asociat unic, de către fostul director al SRI, în august 1997, și a funcționat într-un sediu din Calea Victoriei nr. 155. Obiectul de activitate al companiei a fost, în toată această perioadă, “consultanța pentru afaceri și management și alte forme de învăţământ”. În primul an de activitate, societatea lui Măgureanu a înregistrat o cifră de afaceri de 620 de milioane de lei vechi.

Presa scria, la vremea respectivă, că, în 1998, a mai existat o companie a lui Virgil Măgureanu, cu denumirea SC ProRomânia Consult SRL, care, în același ani, s-a asociat cu o firmă din China, Societatea Tehnico-Comercială Hual Yang, din Beijing, cele două constituind co companie pe nume R & C Societate de Investiții Industriale, Agricole și de Management SRL, cu sediul social la aceeași adresă, din Calea Victoriei.

Revenind la Cabinetul de Consultanță “ProRomânia” SRL, Virgil Măgureanu decide, în 28 iunie 2017, că nu mai poate gestiona singur activitatea societății și îl cooptează în firmă pe fiul său, la fel de cunoscutul Marian Măgureanu, important om de afaceri din București. Acesta primeşte, prin cesiune, de la tatăl său, un procent de 5% din acțiunile companiei, însă Virgil Măgureanu păstrează, în continuare, calitatea de administrator.

 

Fostul director SRI, legat de numele partidului lui Ponta

Și, iată cum, la nici un an de la această ultimă operațiune, familia Măgureanu decide să închidă compania. Ca o coincidență, decizia de dizolvare a SC Cabinetul de Consultanță “ProRomânia” SRL, luată în 22 martie 2018, vine după ce, în 20 februarie 2018, Secția Civilă a Curții de Apel București a emis hotărârea definitivă prin care s-a autorizat înregistrarea Partidului “ProRomânia” în Registrul Partidelor Politice. Oficial. Formațiunea în cauză este condusă, în calitate de președinte, de către fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, iar din organele de conducere fac parte Cristian Cosmin, Sorin Platon, Raluca Nicoleta Haliț și Răzvan Aurel Mitu. De facto, partidul nou-înființat este reprezentat în plan mediatic de către fostul prim-ministru Victor Ponta.

Anul trecut, când a fost depusă cererea de înregistrare a acestui partid, cu această denumire, la Tribunalul București, fostul prieten politic al lui Victor Ponta, Bogdan Diaconu, președinte al Partidului România Unită (controlat, de facto, de Sebastian Ghiță), l-a atacat pe fostul premier pe pagina sa de Facebook, acuzându-l că în spatele formațiunii politice ProRomânia, înființată de Ponta și de Daniel Constantin, ar sta Virgil Măgureanu. Diaconu a postat două fotografii și a scris următoarele: „Care este legătura dintre cele două poze? O fi Ponta? Nu! Este dl Virgil Măgureanu! Este patronul primei poze şi fotograful pozei din dreapta! Voi spune multe! Lucrurile sunt atât de alambicate, încât nu știu cu ce să încep! Dar să accept ca Virgil Măgureanu să mai păpușeze scena politică din România, în 2017, nu mai pot! Dragă Codruța, verifică, te rog, ce contracte a avut poza din stânga cu marile companii de software din România și din afară (dacă vrei amănunte, dă un whatsapp)! Asta ar fi cu adevărat o investigație cu care DNA ar putea ajuta societatea românească! Victor, când erai un tânăr procuror, te-au dus Bittner și Măgureanu la Năstase! Foarte frumos! Dar la aproape 20 de ani să îți impună Măgureanu numele partidului!... ProRomânia este una dintre ideile puține și fixe ale lui Virgil Măgureanu! Ești tare, Victore!”.

 

Terenul de la Giurtelec

O altă afacere recentă a lui Virgil Măgureanu este strâns legată de unul dintre fondatorii Columna Bank. Este vorba despre ginerele lui Ilie Ceaușescu, fratele fostului dictator Nicolae Ceauşescu, Marius Eduard Târlea. Concret, fostul șef al SRI a achizționat 2.181 de metri pătrați de teren intravilan în județul Satu Mare, pământul făcând parte, inițial, din patrimoniul companiei Euro House 2000 SRL. Firma, aflată în insolvență, îi are drept acționari pe Dumitru Bădilă, pe Marius Eduard Târlea şi offshore-ul Fertinvest Holdings LTD, cu sediul în Tortola, Insulele Virgine Britanice. În urmă cu doi ani, lichidatorul Euro House 2000 SRL a scos la licitaţie mai multe active ale societății, printre care și un teren, în suprafață de 2.181 metri pătrați, situat în intravilanul satului Giurtelec, comuna Hodod, județul Satu Mare. La licitație s-a înscris și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, cu interese de afaceri şi în acea localitate, care a oferit pentru acest activ suma de 2.181 de lei (1 leu pe metrul pătrat). Pământul i-a revenit, prin adjudecare, în data de 30 martie 2016.

Marius Eduard Târlea este cunoscut ca fiind reprezentantul concernului elvețian Manel Finanz AG, acționarul principal al falimentarei bănci Columna Bank. Unitatea bancară a fost înființată, în august 1995, ca o unitate cooperatistă pe acțiuni, cu capital mixt româno-elvețian, din care făceau parte persoane fizice române și concernul elveţian Manel, reprezentat de Marius Eduard Târlea.

Acesta din urmă era considerat drept un paravan al afacerilor lui Virgil Măgureanu. De altfel, așa cum arătam mai sus, Măgureanu a fost implicat printr-o firmă a sa, în asociere cu o companie chinezească, în R&C Societate de Investiții Industriale, Agricole și de Management SRL, unde fostul director al SRI deținea calitatea de director al Consiliului de Administrație, iar Marius Eduard Târlea, pe cea de director adjunct. Afacerile lui Marius Târlea, în afară de Euro House 2000 SRL, mai sunt Eurifood Prod SA şi Euro Trading SRL.

 

Afaceri cu rafinarea și distilarea alcoolului

Tot o coincidență, desigur, terenul achiziţionat de Virgil Măgureanu de la firma în insolvenţă a ginerelui lui Ion Ceaușescu se află în aceeași localitate în care, în 19 mai 2015, fostul director al SRI a înfiinţat o fabrică de alcool. Este vorba despre SC CODRUL SM SRL, din Giurtelecu Hododului, firmă care se ocupă cu distilarea, rafinarea și mixarea băuturilor alcoolice. Partenerul de afaceri al lui Măgureanu în această companie este Soos Istvan, fost șef al Biroului Colectare și Executări Silite din cadrul Direcției Regionale a Finanțelor Publice Satu Mare.

Iar lucrurile nu se opresc aici când este vorba de business-urile noi ale lui Măgureanu. În 26 ianuarie 2018, fostul șef al serviciului secret înfiinţează, în aceeași localitate, compania SC Excelent Fruct SRL, unde Măgureanu are calitatea de unic asociat și administrator. Firma se ocupă de culitvarea fructelor, a arbuștilor fructiferi, a nuciferilor și a altor pomi fructiferi.

În aceeași zi, ia ființă, cu sediul la aceeași adresă, firma SC ȚARA CODRULUI SRL, unde Virgil Măgureanu împarte acțiunile cu un anume Lorin Amalius Terme-Haș, domiciliat în Arad. Firma se ocupă, de asemenea, cu rafinarea și distilarea alcoolului.

 

Parteneri de business cu dosare penale

Ei bine, “Jurnalul” a descoperit că ambii parteneri de afaceri ai lui Virgil Măgureanu din afacerile proaspete din domeniul alcoolului au un lucru în comun: dosarele penale. În acest sens, împoriva asociatului din SC ȚARA CODRLUI SRL, Lorin Amalius Terme-Haș, Judecătoria Arad decidea, în 15 decembrie 2015, să fie începută de către parchetul Judecătoriei Arad urmărirea penală pentru furt și complicitate la abuz de încredere. Este vorba despre o afacere necurată legată de un autoturism marca Volkswagen Touareg care, prin intermediul unui anume Andrei Uli Farkas (decedat între timp) și al lui Lorin Amalius Haș, a ajuns în deținerea unei anume Amalia Maria Cira. Instanța a decis, atunci, să infirme două ordonanțe ale parchetului, cu privire la clasarea dosarului, una din 17 septembrie 2015 și alta din 21 octombrie același an. În privința lui Farkas, a modificat doar motivele clasării, având în vedere că a murit, iar în privinţa viitorului partener de afaceri al lui Virgil Măgureanu, judecătorul a decis trimiterea cauzei la procuror pentru începerea urmăririi penale. Mașina care face obiectul dosarului a fost restituită proprietarei de drept, o anume Amalia Hotăran, constituită parte vătămată în acest proces.

De altfel, și partenerul de afaceri al lui Măgureanu din SC CODRUL SM SRL, Soos Istvan, are probleme cu legea penală. În 2015, DNA l-a trimis în judecată pe Soos Istvan, pe șeful acestuia de la Finanţele Publice Satu Mare, un om de afaceri și doi colegi, pentru complicitate la dare de mită și spălare de bani. “Jurnalul” a dezvăluit, anul trecut, că partenerul de afaceri al lui Virgil Măgureanu încearcă să scape de condamnarea la patru ani de pușcărie. Soos Istvan a formulat la ÎCCJ o cerere de revizuire a sentinţei Curții de Apel Oradea, care, în data de 5 iulie 2017, i-a majorat acestuia pedeaspa de la 2 ani și 8 luni, dată în 2016 de Tribunalul Bihor, la patru ani închisoare.

 

Însuși Măgureanu a fost trimis în judecată de Parchetul Militar

Nici ex-directorul SRI Virgil Măgureanu nu este ocolit de procesele penale. În vara anului trecut, acesta a fost trimis în judecată, alături de fostul președinte Ion Iliescu și de fostul premier Petre Roman, pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Dosarul îi mai vizează pe Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Emil "Cico" Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, vicepreședinte al CPUN, Adrian Sârbu, șef de cabinet și consilier al prim-ministrului, Miron Cozma, președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului" și alții.

 

“ProRomânia” a fost o firmă de consultanță, înfiinţată în 1997, de Virgil Măgureanu. Firma a fost lichidată în martie 2018, după ce, în februarie, a luat ființă partidul lui Victor Ponta, “ProRomânia”

 

Fostul director SRI a intrat puternic în afaceri cu alcool. A cumpărat pământ la Satu Mare și și-a deschis trei firme. Două care se ocupă cu rafinarea și distilarea alcooluui, iar alta, cu plantarea de pomi fructiferi.

 

 

 

×