Parchetul de pe lângă ÎCCJ va continua cercetările în dosarul Ordonanţa 13, în ciuda deciziei Curţii Constituţionale care a stabilit că ancheta procurorilor DNA în acest caz a reprezentat o imixtiune în “buna activitate” a Guvernului Grindeanu. Procurorul General Augustin Lazăr susţine că PG va ancheta doar faptele penale sesizate în cauză şi nu oportunitatea adoptării actului normativ. Un membru al CSM a cerut ieri anchetarea DNA şi a procurorului general pentru declaraţiile acestuia după emiterea OUG13, însă plenul Consiliului a respins solicitarea.
Ancheta în dosarul Ordonanţa 13 va continua la Parchetul General, deoarece obligaţia procurorilor este să afle adevărul a explicat procurorul general Augustin Lazăr, înaintea şedinţei de ieri a CSM. "Ancheta va continua, fiindcă procurorul este obligat, conform articolului 5 din Codul de procedură penală, să afle adevărul cu referire la persoanele, la faptele şi împrejurările în care au fost comise aceste fapte. În continuare vom vedea ce va face procurorul de caz. În cadrul Secţiei de urmărire penală va fi continuată această anchetă", a precizat Lazăr la intrarea în sediul CSM. Procurorul general a mai explicat că ancheta nu va urmări oportunitatea sau legalitatea adoptării ordonanţei 13, ci doar eventuale fapte sancţionate de legislaţia penală. "Aşteptăm în continuare motivarea CCR, desigur că ea este obligatorie pentru toţi şi, raportat la motive, noi vom continua ancheta. Fără îndoială că Ministerul Public este sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete şi cu persoane concrete. Prin urmare, Ministerul Public în niciun caz nu va face evaluări ale legalităţii, ale oportunităţii unei alte puteri, ci strict ne cantonăm la aspecte penale care ţin de competenţa Ministerului Public", a precizat procurorul general. Prezent şi el la şedinţa CSM, noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a evitat să comenteze continuarea anchetei. “Fiecare trebuie să-şi îndeplinească competenţele legale", s-a eschivat urmaşul lui Florin Iordache.
Mihai Poliţeanu, Iniţiativa România: Unde în denunț se cere anchetarea oportunității? Și unde în anchetă, așa cum reiese din comunicatul de ieri al DNA, s-a cercetat decizia politică? Ancheta vizează fapte concrete de natură penală.
A scăpat de Inspecţia Judiciară
Membru în CSM, judecătoarea Simona Marcu a cerut ieri sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a se verifica modul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii Ordonanţei 13. Judecătoarea a cerut totodată o anchetă a Inspecţiei Judiciare în legătură cu declaraţiile făcute de procurorul general după adoptarea OUG13 de către Executiv. În timpul dezbaterilor, judecătoarea Gabriela Baltag a insistat şi ea ca Inspecția Judiciară să demareze o anchetă în legătură cu dosarul deschis la DNA. CSM a respins însă cele două solicitări. "Cu referire la acţiunile de urmărire penală ale DNA, aş dori să precizez că eu am văzut dosarul şi am văzut că exclusiv aspecte de urmărire penală au fost cercetate. Nu ar trebui să blocăm o cercetare penală care este în curs”, a explicat Augustin Lazăr în timpul şedinţei CSM. Mihai Poliţeanu, unul dintre autorii sesizării DNA în cazul OUG13, a comentat şi el decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia ancheta procurorilor a reprezentat o imixtiune în deciziile Guvernului. “Pe românește, linia de argumentație din denunț a fost următoarea: o gașcă de politicieni de la vârful statului român a conspirat pentru a scăpa șefi și prieteni politici de tragerea la răspundere penală sau de executarea pedepsei, iar pentru a face acest lucru au comis fapte de natură penală în circuitul de inițiere, redactare și avizare a actelor normative”, a explicat Poliţeanu.
Augustin Lazăr, Procurorul General, în timpul şedinţei CSM: Am văzut dosarul, sunt exclusiv aspecte de natură penală care au fost cercetate. Ele au fost interpretate altfel. Sunt fapte penale concrete. Nu ar trebui să blocăm o cercetare penală care este în curs. Vă spun că sunt fapte penale concrete.
Citește pe Antena3.roO femeie din SUA care s-a mutat în Grecia după ce a vizitat 30 de țări explică de ce nu vrea să se mai întoarcă vreodată acasă
CSM a amânat ieri discutarea cererii de ieşire din magistratură a procurorului Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti
Bogdan a asmuţit DNA pe CSM
Exclusă din magistratură la începutul lunii, după o decizie a Secţiei pentru judecători din cadrul CSM, judecătoarea Camelia Bogdan a anunţat ieri că a depus o plângere la DNA în acest caz. Bogdan s-a prezentat şi ea la şedinţa de ieri a CSM pentru a susţine în faţa Consiliului trei cereri de apărare a reputaţiei, prilej cu care comentat decizia de luni a CCR. “Nu am văzut comunicatul, dar este posibil ca şi Curtea, prin această afirmaţie, să imixtioneze în actul de justiţie, deoarece, dacă există suspiciunea rezonabilă că anumite persoane săvârşesc infracţiuni, chiar şi prin activitatea de legiferare, aceste aspecte trebuie lămurite de organele de urmărire penală", a spus judecătoarea.