Desigur, nu toată lumea învață cum să se angajeze într-o conexiune sănătoasă devreme în viața lor, în special cu traume din copilărie și părinți toxici. Prin urnare, găsirea spațiului pentru ei la vârsta adultă poate fi o provocare. În ciuda faptului că este o provocare, nu este imposibil să înveți cum să fii un partener grijuliu și există anumite semne ale unui partener de sprijin căruia îi pasă de fapt de sentimentele tale.
Iată 10 semne ale unui partener care este alături de tine:
1. Acordă atenție emoțiilor partenerului, chiar și atunci când sunt supărați
Nu este ușor să fii prezent în propriile emoții, și în același timp să faci loc pentru alte persoane. De fapt, este nevoie de multă practică. Unor oameni li se oferă posibilitatea de a practica reglarea emoțională încă de la o vârstă fragedă, cu părinți susținători, care ascultă marile emoții ale copiilor lor și au conversații sincere deschise, dar nu toată lumea beneficiază de acest sprijin.
Pentru cei care nu o fac, navigarea stilurilor de atașament reacționar, așa cum explică un studiu publicat în Personality and Individual Differences, și încercarea de a reînvăța conștientizarea de sine în mijlocul haosului vieții este dificilă, dar nu imposibilă. Partenerii care susțin de obicei au aceste trăsături sau, cel puțin, se angajează să le învețe într-o relație, făcând spațiu pentru propriile lor nevoi emoționale, ascultând și pe ale tale.
Chiar și în certuri sau conflicte cu emoții mari, partenerii susținători nu resping imediat emoțiile partenerului sau nu recurg la furie, ci cultivă spațiu pentru ambele părți de a vorbi, a asculta și a empatiza.
2. Te motivează spre obiectivele tale
Partenerii susținători nu numai că îi ajută pe cei din jur să-și stabilească obiectivele în fiecare zi și dintr-o perspectivă pe termen mai lung, ei ajută și să te motiveze pentru a le atinge. Dacă încerci să economisești bani dar partenerul tău te îndeamnă constant să comanzi mâncare la pachet sau să pleci într-o excursie impulsivă, îți sărbătorește obiectivele sau le sabotează?
Partenerii susținători acordă prioritate obiceiurilor sănătoase, mentalității și cuvintelor de încurajare care ajută la motivarea fiecărei persoane dintr-o relație pentru a fi cea mai bună versiune a lor.
3. Acordă prioritate timpului de calitate cu tine
Să-ți petreci viața cu cineva sau să fii într-o relație pe termen lung nu va fi întotdeauna experiența incitantă și intrigantă pe care o înfățișează rețelele sociale și așteptările societății, ci mai degrabă o secvență de timp, date și conversații de calitate care definesc sănătatea unei conexiuni. În timp ce prioritizarea planificăii este importantă, în special pentru relațiile și căsătoriile pe termen lung, capacitatea de a petrece timp relaxant de calitate singur este la fel de importantă.
Potrivit experților de la Anchor Light Therapy Collective, cei mai sănătoși parteneri își împart timpul 70/30 cu partenerii lor – 70% din timpul lor este petrecut împreună, 30% separat. Partenerii susținători nu deranjează să nu facă nimic cu ceilalți, atâta timp cât acordă prioritate intereselor, hobby-urilor și timpului singur care susțin sănătatea emoțională și identitățile individuale ale fiecăruia.
4. Își ține promisiunile
Încrederea este baza tuturor relațiilor. O cercetare de la Eastern Illinois University a constatat că 100% dintre respondenții unui sondaj au numit încrederea ca fiind un factor cheie necesar în conexiunile lor intime.
Pentru a atinge pilonii încrederii și respectului într-o relație, un partener de sprijin își ține promisiunile și angajamentele. Relația lor se bazează pe securitate, în care ambii parteneri au încredere că emoțiile, secretele și respectul lor sunt prețuite de celălalt, fără judecată sau critică inutilă.
5. Deschidere și onestitate
Partenerii susținători conduc cu compasiune și empatie -- își transmit propriile emoții dintr-o perspectivă reglementată -- dar ei își încurajează partenerii să-și exprime propriile emoții și nevoi incomode, chiar și atunci când este o provocare. Există o întrebare fundamentală pe care să ți-o pui dacă te întrebi dacă partenerul tău este potrivit pentru tine: Cine vrei să te sprijine în cele mai întunecate perioade din viața ta?
Partenerul tău te va sprijini pe deplin, te va asculta fără a judeca și va face loc pentru durere atunci când pierzi o persoană dragă? Își vor pune propriile nevoi deoparte pentru a-ți acorda prioritate atunci când te lupți emoțional sau fizic? Poți avea încredere în el să-ți împărtășească în mod onest propriile lupte și preocupări, înainte ca acestea să stârnească resentimente?
Nu există relație fără încredere.
6. Se simte confortabil să discute și să stabilească limite
În relațiile pe care ne este frică să le pierdem sau le sabotăm, ne temem de necunoscut. Pentru partenerii nesiguri care nu sunt știu cum arată granițele sau cum se manifestă în viața de zi cu zi, crearea și stabilirea unor limite sănătoase poate fi imposibil și intimidant. Partenerii susținăori, indiferent dacă sunt sau nu versați în complexitatea granițelor, își fac întotdeauna spațiu pentru discuții despre nevoile și așteptările celuilalt.
Potrivit antrenorului de viață Jo Nash, stabilirea și menținerea limitelor necesită conștientizare de sine, abilități bune de comunicare și un nivel de asertivitate care poate fi intimidant pentru unii oameni, în special pentru cei cu nevoi nerezolvate din copilărie și traume relaționale. Pentru a depăși aceste temeri și pentru a stabili așteptări adecvate într-o relație sănătoasă, ai nevoie de un partener de sprijin care să fie dispus să se angajeze în aceste conversații cu tine, chiar și în detrimentul propriei stagnări și confort.
7. Sărbătorește succesul tău
Potrivit expertului în leadership Mike Robbins, nesiguranța poate sabota relațiile sănătoase, fie că sunt profesionale, intime sau platonice. Adesea, oamenii care se luptă cu stima de sine scăzută, se chnuie să sărbătorească cu adevărat și să facă spațiu pentru succesul altor oameni deoarece se compară în mod inerent cu ceilalți.
Un partener de sprijin nu se simte amenințat sau inferior în fața succesului partenerului său; de fapt, tinde să-i unească mai strâns într-o relație atunci când îl urmăresc pe celălalt cum își atinge obiectivele.
8. Îți respectă și prețuiește opiniile
Chiar și pentru partenerii care nu sunt de acord cu anumite subiecte sau au experiențe diferite, relația lor poate înflori cu angajamentul de a comunica sincer și deschis. Partenerii susținători nu numai că își ascultă partenerii, ci îi încurajează să discute lucruri cu care nu sunt de acord, găsind un teren comun și înțelegând chiar și atunci când este dificil.
9. Te încurajează să investești în alte relații personale
Partenerii nesiguri tind să se lupte cu „împărtășirea” cu ceilalți, cu familiile și prietenii lor, fiind apăsați d gândurile anxioase în fața separării. Partenerii care susțin, pe de altă parte, recunosc modul în care o viață socială bogată în afara unei relații poate adăuga cu adevărat valoare conexiunii lor și încurajează individualitatea, creșterea personală și fericirea.
Potrivit cercetărilor prezentate de Asociația Americană de Psihologie, sănătatea noastră emoțională este mai bine susținută atunci când investim în relații platonice, pe lângă cele romantice. În pofida presiunilor societății, în special asupra femeilor tinere, de a acorda prioritate dragostei, cercetări arată cum conexiunea socială platonică este la fel de importantă pentru a ne proteja sănătatea.
10. Conduce cu empatie
Empatia este cadrul în care înflorește fiecare pilon al relațiilor sănătoase. Când partenerii noștri conduc cu empatie, este mai probabil să facă spațiu într-o relație pentru comunicare. Când sunt centrați cu compasiune, ei își pot regla mai bine emoțiile și să sărbătorească micile victorii ale partenerului lor.
Un partener susținător iubește necondiționat, chiar și atunci când vremurile sunt provocatoare și grele, potrivit yourtango.com.