PDL nu mai înghite strategiile impuse de la Cotroceni, iar oamenii plantaţi de el pe funcţii sunt indezirabili. "Talibanii" Blaga, Frunzăverde, Berceanu, Videanu controlează partidul, jignit de proiectul de "reformă" propus de "intelectualii" lui Băsescu, trioul Preda-Macovei-Voinescu.
Consiliul Naţional al PDL, desfăşurat sâmbătă, la Palatul Parlamentului, a arătat că, în aşteptarea Convenţiei Naţionale din 14 mai, democrat-liberalii fac zid în jurul aripii talibane a partidului, opunându-se tentativelor prezidenţiale de a impune "oameni noi" în fruntea formaţiunii. Miza şedinţei de sâmbătă, pe lângă semnalul public dat către Cotroceni, a fost respingerea prin vot a propunerilor de modificare a statutului PDL venite din partea trioului Preda-Macovei-Voinescu, prin care să fie impuse criterii de integritate drastice pentru membrii partidului. Mai precis, era vorba despre suspendarea din partid a tuturor celor care au dosare penale, ceea ce ar fi avut drept consecinţă, potrivit calculelor liderilor PDL, pierderea de către partid a peste 200 de primari şi a zece parlamentari.
Cu acest calcul a început şi răfuiala publică de sâmbătă a democrat-liberalilor, europarlamentarul Cristian Preda spunând, în debutul şedinţei, că preferă ca partidul să piardă 200 de primari, dar să câştige 200.000 de voturi în urma loviturii de imagine pe care ar da-o adoptând criteriile de integritate. Prima reacţie a venit din partea sălii, audienţa fiind în mare parte formată chiar din primari. "Cine eşti, tu, bă?!", a strigat unul dintre aleşii locali ai PDL către Cristian Preda, aflat la tribună. Monica Macovei a încercat să-şi ajute colegul de "reformă", venind şi ea la microfon pentru a face lobby în favoarea curăţeniei morale a partidului. Macovei a criticat amânarea introducerii în Statut a prevederii privind suspendarea membrilor trimişi în judecată, susţinând că denotă lipsă de responsabilitate şi contravine sloganului din campanie că PDL este "altfel".
"Propunerile acestea de integritate sunt pentru beneficiul partidului, nu pentru al meu sau al lui Cristian Preda. Nu înţeleg de ce amânăm adoptarea acestor criterii şi facem la vară un cod de etică, de ce nu-l facem acum sau de ce nu s-a putut elabora până acum de această comisie de statut şi etică. Amânarea mi se pare că e determinată de o lipsă de responsabilitate", a spus Macovei.
Imediat a început tirul "greilor" pedelişti, senatorul Radu Berceanu acuzând-o pe Macovei chiar că a fost procuror ceauşist în timp ce el era arestat de Securitate înainte de ’89. "Sunt o persoană care în general nu reuşeşte să tacă. Am vechi state de serviciu în a-mi spune părerea foarte direct, chiar şi atunci când e mai puţin uşor. Prin 1981, când unii erau procurori comunişti şi lucrau cu Securitatea, eu am fost propus să fiu exclus din PCR că aveam gura asta mare şi am spus directorului nişte lucruri care n-au convenit. În 1989, am stat vreo şase zile la Securitate, cu soţie cu tot, tot cu nişte procurori comunişti, care îmi explicau că nu trebuie să-l înjur chiar atât de deschis pe Ceauşescu, mai uşurel", a spus fostul ministru al Transporturilor.
Berceanu şi-a continuat critica la adresa grupării reformiste, spunând că aceasta se luptă cu propriii colegi, pe când el a avut curajul să îl înfrunte "direct şi foarte vehement" pe Ion Iliescu în FSN, pe Petre Roman pe vremea când era preşedintele PD, dar şi mai recent pe preşedintele Traian Băsescu.
Berceanu a cerut partidului să îi mai spună "nu" şi lui Traian Băsescu. "Cred că sunt chiar singurul care i-a spus preşedintelui Traian Băsescu că n-are dreptate, ceea ce n-am prea auzit. Vă luptaţi cu Monica Ridzi. Mai spuneţi câteodată lucruri cu argumente şi la nivelul acesta.
Atunci mi se pare că este o atitudine de forţă şi de mare putere morală", a spus Berceanu.
Vasile Blaga, detaşat deocamdată ca favorit pentru viitoarea şefie a partidului, a avut şi el un discurs nervos, aplauzat de audienţă. Blaga i-a acuzat pe oamenii lui Băsescu că atacă partidul pe bloguri, dar nu atacă şi adversarii din Opoziţie. "Noi n-am mers cu nimeni la tribunal în cârd, sprijinindu-l. Noi n-am făcut asta. Alţii da, dar nu v-aţi legat de alţii, nu am auzit să vă luaţi de alţii, vă luaţi tot de colegii noştri. Integritate da, dar să ştiţi că şi solidaritate trebuie să fie da!", a spus Blaga.
Şi vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a spus sâmbătă că reforma partidului are nevoie de susţinerea liderilor cu experienţă a partidului, dar că acest proces nu înseamnă înlocuirea unei generaţii de politicieni cu alta în urma unor atacuri în presă. Oltean i-a criticat pe cei care l-au atacat în mod deschis, în presă, pe preşedintele Emil Boc, dar şi pe alţi membri proeminenţi ai partidului. "Pentru unii, schimbarea înseamnă dărâmarea partidului şi reconstrucţia lui din temelii. Eu nu cred că reforma înseamnă să ataci preşedintele partidului şi lideri marcanţi ai PDL în presă, nu cred că reformă înseamnă să nu faci nimic, dar să le ceri altora să se dea la o parte să te aşezi în locul lor. Asta nu are nimic de a face cu ideea de reformă, ci înseamnă debandadă.
Toţi oamenii din partid trebuie să lucreze împreună pentru a pune partidul pe picioare, nu pentru a-l călca în picioare", a afirmat Oltean.
Vicepreşedintele Sorin Frunzăverde a spus că PDL a evitat formarea unor structuri "poliţieneşti" în partid. Frunzăverde a ţinut să-i răspundă lui Cristian Preda în legătură cu deciziile divergente privind statutul ale Biroului Permanent şi Colegiului Director. "Pentru că în BPN nimeni nu a provocat această dezbatere. În Colegiul Director ea a fost provocată şi în urma discuţiilor care au avut loc acolo, doar Emil şi-a păstrat votul din BPN şi ceilalţi au votat altfel... fii domnul Canacheu", a spus Frunzăverde.
Acesta a atenţionat că există riscul ca un statut prea sever riscă să transforme partidul într-o structură poliţienească. "Prin obligaţiile unui partid aflat la guvernare, trebuie menţionată că în democraţie, pentru un partid de dreapta, mai este încă una: un partid aflat la guvernare trebuie să vegheze ca statul pe care îl reprezintă să nu alunece în structuri poliţieneşti, de la stat şi până la grupările politice. E o elementară obligaţie. Şi cred că ieri Colegiul Director a reuşit să evite un asemenea moment", le-a spus Sorin Frunzăverde colegilor săi.
Udrea, Băsescu şi liderul prezidenţial
Elena Udrea, cu o apariţie foarte palidă, a susţinut şi ea un discurs, în care a afirmat că în partid este nevoie de constituirea unei echipe unite şi mai presus de suspiciuni de corupţie care să suplinească lipsa unui lider providenţial, aşa cum a fost Traian Băsescu. Udrea a spus că delegaţii la Convenţie vor fi chemaţi să aleagă o echipă solidă şi ireproşabilă din punct de vedere al integrităţii care să menţină credibilitatea partidului în ochii electoratului. "Partidul aşteaptă mai multă fermitate. Lideri providenţiali, un Traian Băsescu, partidul acesta nu va mai avea. De aceea va trebui să găsim o echipă care să conducă partidul, iar omul care o va conduce trebuie să fie credibil.
Nu numai, pentru noi, ci şi credibil în afara partidului", a declarat Elena Udrea, făcând aluzie la Vasile Blaga, vehiculat a fi favorit la şefia partidului. "Dacă vrem să dăm un semnal că partidul acesta nu are nici o legătură cu corupţia decât aceea că o combate, trebuie ca liderul PDL să fie mai presus de orice suspiciune de corupţie şi trebuie să pornească o serie de acţiuni prin care să arate că PDL nu permite în rândurile lui oameni care să-i afecteze imaginea prin activitatea lor sau săvârşesc acte de corupţie", a apreciat liderul PDL Bucureşti. Şedinţa PDL s-a încheiat apoteotic cu discursul primarului din comuna Aninoasa, care a spus că de câte ori se duce în mijlocul oamenilor este înjurat: "Bă, fir-ai al dracu’ cu Boc cu tot!"