x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pensiile speciale pentru primari, a doua oară la CCR

Pensiile speciale pentru primari, a doua oară la CCR

de Marius Gîrlașiu    |    28 Iun 2016   •   10:20
Pensiile speciale pentru primari, a doua oară la CCR

Guvernul condus de Dacian Cioloş a contestat la Curtea Constituţională legea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Este pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru, judecătorii Curţii stabilind la începutul anului că proiectul este neconstituţional. Chiar şi aşa, senatorii au adoptat legea săptămâna trecută.

“Pensie specială înseamnă că dai mai mult decât categoria respectivă a contribuit la bugetul de pensii, deci cineva trebuie să suporte acest surplus. Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituţională”, a anunţat Dacian Cioloş într-un interviu acordat ieri la Radio România Actualităţi. Premierul susţine că pensiile speciale ale aleşilor locali ar arunca în aer sistemul public de pensii, iar impactul bugetar pentru aplicarea proiectului ar fi de 400 de milioane de lei pe an. “Riscă să afecteze însăşi consolidarea ideii de pensii şi a sistemului public", s-a plâns Cioloş, precizând că Guvernul nu are în plan o reformă a sistemului de pensii. "Aceste mesaje transmise, că Guvernul nu mai plăteşte pensiile sau că taie pensiile sunt doar petarde cu interes electoral sau pentru a destabiliza şi a crea îngrijorare în rândul pensionarilor. Nu ne vom atinge de sistemul de pensii, însă vrem să luam măsuri pentru ca acest sistem să fie credibil şi să nu îl aruncăm în aer prin decizii care riscă să îl destabilizeze", a explicat Cioloş pentru RRA.

Au ignorat decizia Curţii

Senatorii au adoptat săptămâna trecută legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, chiar dacă CCR a decis că proiectul încalcă legea fundamentală. Pe 20 ianuarie, judecătorii Curţii au motivat că proiectul nu prevede sursa de finanţare şi discriminează între categoriile de aleşi locali, simplii consilieri locali şi judeţeni fiind exceptaţi de la beneficiile legii. Înainte de alegerile locale, Parlamentul a stabilit că pensiile speciale vor fi suportate din bugetele locale iar aleşii care au fost şi parlamentari trebuie să aleagă una dintre cele două pensii speciale.

În decembrie 2015, Cabinetul Cioloş a sesizat CCR în cazul pensiilor speciale pentru aleşii locali. Curtea a decis în ianuarie, cu unanimitate, că legea este neconstituţională

×
Subiecte în articol: dacian ciolos