x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pesediștii ocupă tot. Ce alte numiri urmează

Pesediștii ocupă tot. Ce alte numiri urmează

de Marius Gîrlașiu    |    02 Mar 2017   •   08:12
Pesediștii ocupă tot. Ce alte numiri urmează
Sursa foto: GrigorePopescu

După şefia Comisiei pentru controlul SRI, social-democraţii şi-au adjudecat ieri şi Comisia pentru controlul SIE, care va fi condusă de Mihai Weber, deputat PSD de Gorj. Liviu Dragnea speră că preşedintele Klaus Iohannis va negogia cu PSD funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe, rămasă vacantă după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu, în septembrie anul trecut. Fără susţinerea PSD-ALDE, omul propus de Iohannis în locul lui MRU nu ar avea nicio şansă să treacă de Parlament.

 

Plenul comun al Parlamentului a votat ieri componenţa Comisiei pentru controlul activităţii SIE, o restanţă a parlamentului după tensiunile iscate între Putere şi Opoziţie la şedinţa pentru constituirea Comisiei SRI. Preşedinte al Comisiei SIE a fost ales deputatul de Gorj Mihai Weber, propus de PSD, acesta primind 326 de voturi “pentru” şi 9 “împotrivă”. După ce au pretins şefia Comisiei pe principiul “SRI la PSD, SIE la PNL”, liberalii s-au ales doar cu funcţia de vicepreşedinte, care a fost atribuită deputatului Răzvan Prişcă. Din Comisia SIE va face parte şi liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, alături de senatorul Nicu Fălcoi (USR) şi deputatul Marius Surgen (ALDE). Deocamdată, PMP, UDMR şi minorităţile nu au niciun parlamentar în comisie, însă forul ar putea fi lărgit la şapte membri (patru deputaţi şi trei senatori) după un proiect de lege depus la Cameră de aleşi de la toate partidele. Prin votul de ieri, PSD a monopolizat practic controlul ambelor comisii parlamentare pentru controlul serviciilor secrete, în condiţiile în care Liviu Dragnea l-a acuzat pe Klaus Iohannis că a rupt tradiţia potrivit căreia cei doi directori ai SIE şi SRI ar fi trebuit numiţi unul de la Putere, celălalt de la Opoziţie. Cum Eduard Hellvig şi MRU provin din anturajul PNL, Dragnea s-a răzbunat acum, adjudecându-şi ambele comisii de control din Parlament. Surprinzător, plenul comun nu a mai votat ieri şi proiectul de lege pentru vacantarea postului de director SIE, aşa cum era programat. Surse politice susţin că Liviu Dragnea a folosit acest tertip pentru a forţa o negociere cu preşedintele Klaus Iohannis în privinţa numirii noului director cu normă întreagă al SIE. Potrivit Constituţiei, şeful Serviciului este votat de Parlament, la propunerea preşedintelui, însă Iohannis nu are nicio şansă de a-şi impune favoritul fără sprijinul majorităţii PSD-ALDE. "Sper să nu aflăm din plic această propunere şi am convingerea că până la urmă preşedintele va dori să aibă o discuţie înainte de nominalizare. Este bine să nu uităm că trebuie să existe un echilibru între aceste nominalizări, între Putere şi Opoziţie, şi cred că, în înţelepciunea domniei sale, domnul preşedinte va ţine cont de lucrurile astea, să nu ajungem într-un blocaj în Parlament”, a avertizat Dragnea încă de marţi seară. Semn să numirea noului director SIE va deschide un nou front de luptă între liderul PSD şi preşedintele Klaus Iohannis.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Eu sper să nu ajungem la blocaj. În situaţii de genul ăsta, cred că aşa se lucrează în toate ţările civilizate, cine trebuie să facă o propunere trebuie să aibă o discuţie cu cei care aprobă, ca să nu jucăm tenis.

Favoriții, stabiliți vineri

Monopolul PSD asupra comisiilor pentru controlul serviciilor de informaţii va fi extins şi asupra altor posturi importante rămase fără titular. Liviu Dragnea vrea să-şi impună apropiaţii atât în funcţia de viceguvernator al BNR - post vacant după demisia lui Bogdan Olteanu, cât şi în cea de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente - post vacant după demisia Anei Maria Pătru. O şedinţă a coaliţiei pentru alegerea favoriţilor a fost programată pentru vineri la sediul PSD din Kiseleff. Liberalii îşi doresc şi ei postul de viceguvernator al BNR. Liderii PNL susţin că funcţia li se cuvine potrivit cutumei parlamentare, însă PSD nu recunoaşte algoritmul. O altă ţintă pentru pesedişti este conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Dragnea vrea şi aici un om de casă, în locul lui Mişu Negriţoiu.

 

Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL: Ce-i drept, într-o democraţie de tip feudal, dacă îmi permiteţi democraţie în ghilimele, poţi să iei toate instituţiile şi să domini totul în Parlament. S-ar comporta exact ca o armată roşie care vine şi cucereşte Parlamentul.

×
Subiecte în articol: liviu dragnea