În PSD se dau lupte crâncene în organizaţiile din ţară pentru locurile fruntaşe pe liste. O parte dintre miniştrii Guvernului Ponta, consideraţi de Dragnea apropiaţi ai fostului premier, nu vor mai prinde încă un mandat în Parlament. În plus, senatorii şi deputaţii care ştiu că nu mai au şanse să intre în Legislativ din partea PSD, trec cu arme şi bagaje în partidul lui Bogdan Diaconu.
Noua lege electorală reintroduce alegerile pe liste de partid, ceea ce reduce şansele actualilor parlamentari de a rămâne încă patru ani deputaţi sau senatori. Numărul total de parlamentari va fi mult mai mic, ca atare un judeţ performant pentru PSD poate trimite la Bucureşti maximum doi senatori şi patru deputaţi. Spre exemplu, la Dâmboviţa, una dintre organizaţiile bune ale PSD, şi-au depus deja dosarele pentru Camera Deputaţilor Rovana Plumb şi Carmen Moldovan. Cele două îşi vor disputa candidaturile cu Adrian Dobre, fostul secretar de stat în Ministerul Muncii, aflat în război deschis cu tehnocratul Cristian Ghinea. Un alt doritor este Corneliu Ştefan, ginerele fostului deputat PSD Gheorghe Ana, aflat cândva în război cu Rovana Plumb. Alţi cinci social-democraţi dâmboviţeni cu mai puţină notorietate îşi doresc un bilet pentru Camera Deputaţilor. În acelaşi judeţ, pe locurile de la Senat au pus ochii preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu, care s-a săturat de administraţia locală, dar şi Titus Corlăţean. Fostul ministru de Externe speră că are mai mari şanse să-şi păstreze fotoliul de senator dacă va candida în provincie decât dacă ar rămâne la organizaţia de Bucureşti. Intrarea lui Ţuţuianu în cursă şi paraşutarea lui Corlăţean, aflat în bune relaţii cu şeful organizaţiei, pune probleme actualilor senatori care ar dori să mai ia un mandat. Corlăţean şi Plumb sunt însă doi dintre foştii apropiaţi ai lui Victor Ponta care au reuşit să-şi conserve poziţiile în partid. Alţi foşti miniştri precum Nicolae Bănicioiu sau Eugen Teodorovici se zbat să găsească locuri eligibile în organizaţii, dar surse din PSD susţin că Dragnea nu-şi va pune semnătura pentru oamenii lui Ponta.
Ponta agită apele în PSD
De altfel, cazul lui Victor Ponta este unul particular în PSD. Acesta şi-a depus deja candidatura pentru un loc de deputat în organizaţia Gorj unde are asigurat primul loc pe listă. Astfel, Liviu Dragnea se vede nevoit să-i cedeze prima poziţie pentru că nu-şi permite să recunoască ruptura în relaţia reală pe care o are cu fostul premier. Ponta stă foarte bine în sondaje, iar un eventual război cu Dragnea i-ar aduce acestuia din urmă prejudicii de imagine şi de capital electoral în rândul alegătorilor tradiţionali ai PSD. Fostul prim-ministru aşteaptă însă o greşeală a lui Dragnea pentru a prelua din nou puterea în partid. În plus, zvonurile legate de o eventuală plecare a lui Ponta la partidul lui Bogdan Diaconu, au fost negate târziu şi nu foarte răspicat. Surse din PSD susţin că Ponta întreţine voit aceste ştiri pentru a pune autoritatea lui Dragnea în PSD sub semnul întrebării.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, va deschide lista PSD pentru Senat în judeţul Galaţi.