x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL operează electoral: medicul Leon Dănăilă - senator

PNL operează electoral: medicul Leon Dănăilă - senator

de Robert Kiss    |    25 Oct 2016   •   18:10
PNL operează electoral: medicul Leon Dănăilă - senator
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Liberalii au stabilit ieri listele finale pentru alegerile parlamentare. Printre propunerile PNL se regăsesc nume surpriză, așa cum este cel al medicului Leon Dănăilă (83 de ani), dar nu şi tehnocraţi din Cabinetul premierului. Printre candidații care sperau la un loc eligibil nu se regăsesc membri importanți ai partidului, majoritatea absenţilor provenind din fostul PDL. Dimineaţa, liderii PNL s-au întâlint cu Dacian Cioloş, iar a acesta şi-a dat acceptul ca liberalii să iasă public cu propunerea de premier.

Ultimele nume care au fost validate pe listele parlamentare au fost cele de la nivelul Capitalei. Astfel, liberalii vor defila cu oameni noi pentru candidaturile de la Senat, în timp ce la Camera Deputaților vor candida politicieni din interiorul partidului. „Este o listă care în proporție de 60% vine cu figuri noi, oameni asupra cărora nu planează niciun fel de suspiciuni de corupţie”, s-a lăudat Alina Gorghiu înaintea şedinţei BPN. Celebrul neurochirurg Leon Dănăilă va fi deschide lista pentru Senat în Bucureşti. Ajuns la 83 de ani şi membru titular al Academiei Române, medicul Dănăilă este unul dintre cei mai respectați neurochirurgi din lume, fiind autorul a nu mai puţin de 54 de cărţi şi tratate de specialitate. Povestea sa a devenit virală în luna aprilie, după ce un călător l-a surprins călătorind cu metroul şi a postat o fotografie pe Facebook. Locul doi pe lista pentru Senat va fi ocupat de analistul economic Florin Cîțu (fost economist şef al ING), un critic înverşunat al guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi un apropiat al lui Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu. Pe poziția a treia, considerată eligibilă, se va afla Hildegard Helene Brandl, o arhitectă în vârstă de 43 de ani cu studii în Germania. La Camera Deputaților, lista va fi deschisă de prim-vicepreședintele București, Adriana Săftoiu, urmată de deputații Eugen Nicolăescu și Ovidiu Raeţchi. Locul al patrulea pe listă a fost adjudecat de Cristina Trăilă, pentru ca pe ultimele locuri considerate eligibile să se regăsească deputatul Florin Alexe și Sulfina Barbu. Pe liste nu se vor afla însă tehnocrați din actualul cabinet, deși liberalii au purtat mai multe discuții cu aceştia. Ultimul curtat, ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a spus pas ofereti PNL. Totodată, nu au prins un loc eligibil mai multe figuri importante, majoritatea provenind din vechiul PDL. Printre acestea se numără fostul ministru al Internelor, Traian Igaș, fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomițianu, deputatul Andreea Paul sau politologul Radu Carp.

Au bătut palma cu Cioloș

Alina Gorghiu, şeful de campanie Gheorghe Falcă şi secretarul general Ilie Bolojan s-au întâlnit ieri dimineaţă cu Dacian Cioloș la sediul Guvernui şi au stabilit împreună cu premierul ca PNL să lanseze public propunerea de prim-ministru. „Discuția fost pe două direcții: compatibiliatea între programul de guvernare al PNL și platforma România100; a doua temă a fost solicitarea PNL de desemnare a lui Dacian Cioloș drept candidatul partidului la funcția de prim-ministru”, a explicat Gorghiu, asigurând că Cioloş nu se va înscrie în partid. „Răsuflu uşurat. Dacian Cioloş ne-a dat voie să îl susţinem pentru poziţia de premier. Ce a făcut şi ce face PNL pentru Cioloş s-a văzut: ministru al Agriculturii, comisar european, prim-ministru o dată şi încă o dată. Nu am înţeles ce face Cioloş pentru PNL. Ne dă doar voie să îl susţinem?”, a reacţionat ironic deputatul Ludovic Orban. Nominalizarea premierului nu este încă finalizată, Consiliul Național urmând să avizeze în perioada următoare decizia luată ieri în BPN.

Leon Dănăilă (83 de ani), medic neurochirurg: Tehnocraţia este bună, dar este limitată. Oamenii politici au vederi mai mari. În ţara noastră există oameni de ştiinţă cu salarii mediocre şi salarii mici, care pot face activitatea ştiinţifică la nivel internaţional.

×