x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Principiile platformei lansate de Cioloş: O Românie fără corupţie şi cu o clasă politică responsabilă

Principiile platformei lansate de Cioloş: O Românie fără corupţie şi cu o clasă politică responsabilă

17 Oct 2016   •   20:49
Principiile platformei lansate de Cioloş: O Românie fără corupţie şi cu o clasă politică responsabilă

O Românie fără corupţie, cu o clasă politică responsabilă, guvernată cu bun-simţ şi care contează în Uniunea Europeană şi în NATO este propunerea premierului Dacian Cioloş, care luni a lansat Platforma "România 100".

La baza acestei platforme stau zece principii asumate de prim-ministru.

Astfel, Dacian Cioloş susţine în primul rând "o Românie fără corupţie".

"Nicio forţă politică din România nu trebuie să pună oprelişti luptei împotriva corupţiei, să slăbească justiţia şi statul de drept. Corupţia înseamnă sărăcie, corupţia ne condamnă la subdezvoltare. De aceea, lupta împotriva corupţiei trebuie asumată de fiecare dintre noi, la nivel individual, cu conştiinţa că, în momentul în care unul dintre noi dă sau primeşte mită, cere sau oferă un drept necuvenit, devine parte a sistemului care corupe şi ucide România. La 100 de ani, România are nevoie de o justiţie puternică, independentă", spune premierul Dacian Cioloş.

Totodată, Cioloş pledează pentru "o Românie cu o clasă politică responsabilă" şi "o Românie guvernată cu bun simţ".

"După alegerile din 11 Decembrie 2016, România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetaţi penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică şi onestitate, nu de populism şi demagogie (...) Mandatul scurt al actualului guvern a demonstrat limitele schimbării în condiţiile unui aparat administrativ opac, nereformat şi puternic politizat. Ne-am aliat cu cetăţenii pentru a le simplifica interacţiunea cu instituţiile statului. (...) Românii merită un stat puternic, reformat, cu o administraţie competitivă, profesionistă, deschisă, pentru oameni (...)", subliniază Cioloş.

Şeful Executivului subliniază importanţa unei ţări ''în care fiecare munceşte şi este plătit cinstit" şi "o Românie fără sărăcie".

"Creşterea economică sănătoasă şi nivelul de trai vor putea fi menţinute numai dacă vom crea mai multe locuri de muncă. Creşterile de salarii, de pensii sunt posibile numai dacă există suficienţi oameni care muncesc (...). Avem nevoie de investitori, de capital autohton consolidat dar şi de capital de peste hotare (...). Un copil din trei abandonează şcoala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistenţă socială din Europa. În loc să fie sprijiniţi, cei mai săraci dintre noi sunt puşi pe drumuri, sunt folosiţi ca masă de manevră electorală. România are nevoie de un nou concept de incluziune socială (...)", explică Cioloş.

Un alt principiu al premierului face referire la "o Românie cu o economie competitivă". "România nu are o autostradă care să treacă munţii. Polul sărăciei din Europa este la noi şi există dezechilibre majore de dezvoltare între regiuni. La asta ne-au adus inconsecvenţa, incapacitatea de a duce până la capăt proiecte şi de a avea abordări strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a 'cumpăra' primari pentru campania electorală (...) România are nevoie de o viziune de dezvoltare multianuală, care unifică resursele bugetare naţionale cu fondurile europene (...)", spune Cioloş.

Totodată, premierul subliniază importanţa educaţiei şi a sistemului de sănătate.

"În România de azi avem un sistem de educaţie în mare parte decredibilizat de interese partinice şi de non-valori, subfinanţat, un sistem în care dascălii oneşti sunt sufocaţi de hăţişuri de interese. Avem un sistem care îi exclude pe cei săraci sau pe cei din zonele rurale, în care liceele tehnice şi agricole au fost neglijate, în care multe universităţi au devenit fabrici de diplome. (...). Prea mulţi medici pleacă din ţară. În România nu s-au mai construit spitale noi, România nu a avut în ultimii 26 de ani un plan de dezvoltare, de modernizare a infrastructurii spitaliceşti. Odată cu alocarea unui buget suficient, este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate, care să elimine corupţia, politicul şi conflictele de interese din managementul spitalelor, care să ofere condiţii de muncă şi de dezvoltare decente, astfel încât medicii noştri să rămână în ţară (...)", mai spune Cioloş.

Premierului susţine "o Românie care contează în Uniunea Europeană şi în NATO" şi "o Românie a tuturor românilor".

"În 2019, România centenară va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. (...). Avem forţa de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forţa să rămânem cel mai de încredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii. Totodată, avem datoria istorică şi morală de a-i ţine lângă noi, pe o cale europeană, pe românii din Republica Moldova, de a pregăti regăsirea neamului nostru în orice formă vor dori generaţiile care vin, de aici şi de dincolo de Prut. (...) Cei mai mulţi dintre românii plecaţi să muncească în străinătate fac asta pentru că şi-au pierdut încrederea că acasă se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja şi sprijini acolo unde au ales să trăiască, dar şi obligaţia de a nu-i înstrăina de ţară şi de a-i încuraja să se întoarcă acasă (...)", conchide premierul Dacian Cioloş.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: dacian ciolos