Protestele de duminică seara au fost interpretate diferit de liderii puterii şi cei ai opoziţiei. Dacă Liviu Dragnea a comparat revărsarea de furie de pe străzile marilor oraşe cu o “mineriadă”, acuzându-l pe Klaus Iohannis că a intenţionat să dea “o lovitură de stat” prin prezenţa în Piaţa Universităţii, şeful statului a arătat cu degetul “gaşca de penali” care vrea să demoleze statul de drept prin ordonanţe de urgenţă.
“Mineriadă” şi “lovitură de stat”, au fost cuvintele prin care Liviu Dragnea a descris protestele anti-guvernamentale care au izbucnit duminică seara în marile oraşe ale ţării. Abia revenit în ţară după ce a participat peste Ocean la învestirea preşedintelui american Donald Trump, liderul PSD a făcut ochii mari la burtierele apocalipitice care clipeau intermitent a spaimă pe televiziunile de ştiri. De la Cluj, la Bucureşti, zeci de mii de români ieşiseră în stradă pentru a soma Guvernul PSD-ALDE să renunţe la ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. “M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept. E un început de lovitură de stat”, a replicat Dragnea pe Facebook, la ora la care 20.000 de români “colindau” sediul PSD din Kiseleff 10 cu sloganuri ca “DNA, să vină să vă ia” sau “Dragnea, nu uita, aştepăm şi cartea ta”. În acelaşi timp, au existat şi voci, inclusiv printre liderii PSD care spuneau protestele din marile oraşe au fost opera “serviciilor secrete”. SRI s-a apărat imediat, respingând în miez de noapte “orice încercare de a implica SRI în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal”. Realitatea văzută prin ochii liderilor PSD a mai avut o interpretare proprie, aceea că incendiul din clubul Bamboo ar fi fost plănuit la Cotroceni, pentru a provoca demisia sau Guvernului Grindeanu.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Este inadmisibil sa se schimbe legislatia si zeci, sute de politicieni certati cu legea sa se gaseasca cu dosarele curate si sa continue faradelegile. Romanii, pe buna dreptate, sunt indignati
Geaca roşie din mulţime
Prin ochii Opoziţiei, marşul românilor indignaţi a fost văzut, evident, cu totul altfel. Alături de protestatari au defilat liderii PNL şi USR, Raluca Turcan şi Nicuşor Dan, vicepreşedintele PMP Robert Turcescu, dar şi câţiva tehnocraţi, în frunte cu foştii miniştri Dragoş Pâslaru şi Cristian Ghinea. În jurul orei 18:30, preşedintele Klaus Iohannis a descins şi el în Piaţa Universităţii. Îmbrăcat într-o geacă roşie ca sigla PSD şi înconjurat de o armată de SPP-işti în alertă, Iohannis s-a plimbat preţ de câteva minute . “Am venit aici în Piaţa Universităţii, ca şi miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Or, aşa ceva nu se poate admite”, a spus Iohannis din mijlocul mulţimii. S-a urcat apoi în maşină şi s-a făcut nevăzut în mulţimea care scrijelea cu degetele îngheţate ecranele telefoanelor mobile. “Oamenii care au ieşit în stradă nu au fost aduşi cu autocarele, nu au fost cumpăraţi cu promisiuni şi iluzii. Există mijloace de transport mult mai încăpătoare şi resorturi mult mai puternice: Se numesc idealuri. Sunt individuale, dar se trezesc colectiv", a reacţionat şi fostul premier Dacian Cioloş.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență.
Lovitură de stat (din franceză coup d'État) sau puci (din germană Putsch) se numeşte o răsturnare bruscă şi neconstituţională a puterii legitime a unui stat, impusă prin surpriză de o minoritate, de obicei formată din ofiţeri militari sau comandanţi paramilitari aparţinând aceluiaşi stat, folosind forţa. Se deosebeşte de revoluţie prin aceea că la revoluţie există o participare masivă a populaţiei la procesul de schimbare.
Liviu Dragnea i-a comparat pe românii care au protestat duminică seara cu minerii care au venit în iunie 1990, la chemarea preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu.