PSD fierbe în prag de alegeri şi în săptămâna în care Liviu Dragnea urmează să afle sentinţa finală în dosarul Referendumului. Mai multe organizaţii din ţară contestă deciziile liderului de la Bucureşti şi modul în care a impus candidaţii în teritoriu. De revolta filialelor aşteaptă să profite adversarii lui Dragnea care-şi fac deja campanie internă în perspectiva eventualei retrageri a preşedintelui PSD ca urmare a unei sentinţe nefavorabile.
Liviu Dragnea încearcă să ţină capacul pe oala care clocoteşte deja de ceva vreme în PSD. În ciuda eforturilor sale, răbufnirile sunt inevitabile mai ales în prag de alegeri. Cel putin şase filiale PSD din ţară sunt nemulţumite de deciziile luate la centru în privinţa candidaturilor pentru locale.
Cel mai recent scandal a aparut la Cluj unde Aurelia Cristea, preşedinta organizaţiei municipale, a demisionat din functie, supărată că nu i se permite să-l contracandideze pe Emil Boc la primărie. "Fiind o invalidare politică de la nivel central pentru mine, în calitate de candidat, şi pentru proiectul meu, corect şi onorabil este ca eu să-mi dau demisia. Niciodată conducerea naţională n-a fost interesată de ce se întâmplă cu proiectul acesta de la municipiul Cluj-Napoca", a acuzat Cristea. Liderii din Kiseleff 10 au decis să susţină la Cluj un candidat independent împreună cu cei de la ALDE, respectiv pe omul de afaceri Octavian Buzoianu. În opinia celor de la centru, Aurelia Cristea şi-ar fi pierdut popularitatea după ce a iniţiat legea antifumat.
Scandal şi la Braşov
Discuţii aprinse au zguduit şi organizaţia PSD Brasov, condusă până de curând de fostul ministru Constantin Niţă. Acesta l-a acuzat pe Liviu Dragnea că îşi pune oamenii fideli să candideze la primăria oraşului şi la Consiliul Judeţean, în ciuda faptului că filiala stabilise iniţial alte nominalizări. Mai exact, Răzvan Popa a fost înlocuit de Cătălin Leonte pentru candidatura la primăria Braşov, însă în urma unui scandal monstru care a fost exportat şi la Bucureşti s-a revenit la propunerea iniţială. Doar că Biroul Permanent Naţional al social-democraţilor trebuie să valideze noua decizie. "Aceste schimbări au fost impuse 100% de Liviu Dragnea. Decizia de la Bucureşti nu va fi respectată la Braşov. Noi nu suntem cârpa de şters pantofii a nimănui", s-a revoltat social-democratul Constantin Niţă.
Deşi Valeriu Zgonea, numărul doi din PSD, îşi doreşte să preia frâiele partidului, cei mai mulţi dintre liderii din teritoriu s-ar opune acestui scenariu. Zgonea este văzut ca principalul vinovat pentru nepunerea în acord a celor peste 40 de decizii de neconstituţionalitate a Codurilor Penale, motiv pentru care social-democraţii cad rând pe rând pradă justiţiei. Cea mai vehementă voce împotriva lui Zgonea vine chiar din organizatia sa, cea de la Dolj. În ultima şedinţă a BPN, Lia Olguţa Vasilescu i-a reproşat preşedintelui Camerei Deputaţilor că blochează deliberat aceste modificări legislative, dar şi că ar vrea să preia partidul înainte ca Dragnea să aiba o decizie definitivă. În plus, Olguţa este furioasă pentru că Zgonea s-a grabit să anunţe eventualii candidaţi la primării în locul actualului edil când aceasta era reţinută de procurorii DNA. Surse din anturajul lui Zgonea susţin însă că reproşurile Olguţei Vasilescu ar fi girate de Liviu Dragnea care doreşte să-i blocheze acestuia accesul la prima funcţie din PSD.
Liviu Dragnea nu a comentat până acum revolta şefilor din teritoriu. De altfel, preşedintele PSD nu a convocat săptămâna aceasta nici o şedinţă a conducerii partidului. Surse social-democrate susţin că Dragnea aşteaptă cu sufletul la gură decizia Instanţei Supreme de vineri, 22 aprilie, în dosarul Referendumului ca să-şi stabilească strategia. O eventuală condamnare definitivă a liderului PSD, fie şi una cu suspendare, ar încinge şi mai tare spiritele în partid. Cel mai probabil, Comitetul Executiv va hotărî ce se va întampla cu conducerea partidului.
Şi în alte judeţe scandalurile se ţin lanţ. La Vâlcea, şeful organizaţiei, Ion Gigi Matei, a ameninţat că nu va face campanie pentru candidatul la primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, deputatul Romeo Rădulescu, impus deasemenea de la Bucureşti. La rândul său, preşedintele executiv al filialei judeţene a afirmat că se retrage din activitate din acelaşi motiv.
Nici la Arad nu e mai linişte. Candidatul independent la primăria municipiului, Ştefan Bulumac, a stârnit o serie de nemulţumiri. Astfel, mai mulţi consilieri locali au anunţat că pleacă din organizaţie.