În anul care abia a început partidele din Parlament și-au propus obiective care mai de care mai îndrăznețe. Dacă Liviu Dragnea va repune pe tapet proiectul abandonat al descentralizării și regionalizării, Opoziția își dorește revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și eliminarea pragurilor electorale.
Cu o majoritate covârșitoare în Parlament după alianța cu ALDE și pactul cu UDMR, liderul PSD Liviu Dragnea și-a propus să reînvie anul acesta proiectul său de suflet de pe vremea când era ministru al Dezvoltării Regionale în Guvernul Victor Ponta. Este vorba despre celebrul proiect privind descentralizarea și regionalizarea României, lansat cu surle și trâmbițe de ministrul Dragnea în primăvara lui 2013. Chiar dacă fostul vicepremier susține și acum că ideea sa ar fi un factor de modernizare a țării, proiectul regionalizării s-a dovedit un fiasco total, nefiind îndeplinit pe vremea defunctei USL. Ce ar însemna, de fapt, descentralizarea gândită de Dragnea? Infinit mai multă putere pentru baronii județeni. “Regionalizarea se va realiza în paralel cu procesul de descentralizare. Pe măsură ce competențele trec de la ministere la consiliile județene, la centru nu vor mai rămâne atâtea direcții”, anunța Dragnea acum trei ani, în plină campanie de promovare a proiectului prin țară. Pe agenda PSD mai figurează anul acesta și modificarea Constituției, un alt proiect neîndeplinit care datează de pe vremea USL. În plină campanie electorală, liderul PSD se lăuda în fața camerelor TV că va elimina imunitatea din Constituție. Tot în prag de scrutin parlamentar, șeful social-democraților se autocaracteriza drept un „fanatic religios” și milita pentru modificarea Constituției în sensul definirii căsătoriei drept uniunea dintre bărbat și femeie, susținând demersul Coaliției pentru Familie.
Alegeri locale în două tururi
Autoproclamat drept lider al Opoziției, Traian Băsescu a prezentat și el prioritățile PMP pentru 2017. Fostul președinte a explicat că printre proiectele de la care porneşte PMP se regăsesc reducerea Parlamentului la 300 de parlamentari, revenirea la un vot direct pentru şefii de Consilii Județene şi revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Băsescu a amintit și că PMP are depuse în Parlament încă din legislatura trecută proiecte de lege pe aceste subiecte. "Nu în ultimul rând, problema împăduririlor va fi o prioritate pentru PMP, reîmpăduriri absolut necesare, având în vedere defrișările sălbatice făcute în ultimul deceniu", a mai spus senatorul Băsescu. Revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin și alegerea prin vot a șefilor de CJ va fi susținută și de USR-ul lui Nicușor Dan, partid care și-a propus modificarea legilor electorale. “Am vrea să repunem în discuţie sistemul de legi electorale: alegerea primarilor în două tururi, existenţa partidelor locale, pragurile electorale, numărul de semnături, modul în care oamenii pot să voteze. Vrem reducerea numărului de parlamentari, vrem eliminarea imunităților. Vrem un sistem integrat al controlului achiziţiilor publice din România”, anunța liderul USR la două zile după alegeri. Liberalii susțin și ei revenirea la sistemul alegerilor în două tururi, dar și modificarea Constituției în sensul definirii căsătoriei drept uniunea dintre bărbat și femeie.
CASETĂ: Iohannis vrea mai multă putere
Nu doar partidele din Parlament au obiective îndrăznețe pentru 2017, ci și președintele Klaus Iohannis. Luna trecută, șeful statului a dat de înțeles că și-ar dori să aibă drept de inițiativă legislativă, iar acest lucru ar trebui menționat expres în viitoarea Constituție. Întrebat de jurnaliști cum rămâne cu referendumul din 2009 care stabilea Parlament unicameral cu doar 300 de aleși, Iohannis a dat un răspuns cel puțin surprinzător. "E treaba viitorului Parlament. Din păcate n-am inițiativă legislativă, poate schimbăm și aici ceva" a fost răspunsul direct al președintelui.
Citate
“Eu vreau să dispară imunităţile din Constituţia României, dar nu numai pentru parlamentari, ci şi pentru preşedintele României şi nu este vorba despre Klaus Iohannis, poate să fie oricine altcineva”, spunea Dragnea prins în febra alegerilor. Liviu Dragnea