x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Schimbarea la faţă a Parlamentului. Mult mai des decât ne-am aştepta

Schimbarea la faţă a Parlamentului. Mult mai des decât ne-am aştepta

de Marius Gîrlașiu    |    06 Dec 2016   •   18:12
Schimbarea la faţă a Parlamentului. Mult mai des decât ne-am aştepta

Excluzându-i pe reprezentanții minorităților naționale, doar 283 de parlamentari candidează anul acesta pentru a-şi păstra mandatele. Este vorba despre 84 de senatori și 199 de deputați, adică 49% dintre parlamentarii aleşi în decembrie 2012, la ultimul scrutin legislativ. Deşi pare uriaş, procentul este unul relativ redus în condiţiile în care nivelul de reînnoire legislativă din România este unul dintre cele mai ridicate din lume.

Reforma clasei politice şi promovarea unor noi figuri pe listele partidelor au devenit condiţii aproape obligatorii pentru majoritatea formaţiunilor înscrise în cursa electorală. Chiar dacă la prima vedere pare că aceeaşi clasă politică încremenită în rele şi-a perpetuat de 27 de ani privilegiile, în realitate trăim într-o ţară în care parlamentarii se schimbă mai des decât ne-am putea imagina. Anul acesta, fără să punem la socoteală reprezentanții minorităților naţionale, 283 din cei 577 de senatori şi deputaţi aleşi în decembrie 2012 vor candida pentru a-şi păstra funcţiile. În procente, asta înseamnă că doar 49% dintre actualii parlamentari vizează un nou mandat în următorii patru ani. Această proporţie este considerabil mai mică faţă de cea de la ultimele trei rânduri de alegeri parlamentare, arată o analiză realizată de OpenPolitics. Astfel, la scrutinul din 2004 au candidat pentru realegere 303 din cei 537 de parlamentari de la acea vreme, în 2008 şi-au dorit un nou mandat 343 din cei 521 de aleşi, iar la alegerile de acum patru ani s-au înscris în cursă 308 din cei 468 de senatori şi deputaţi aflaţi în funcţie. Având în vedere că aproape 50 dintre actualii parlamentari candidează duminica aceasta pe listele PRU, PER şi PMP (n.r. - partide care ar putea rata accesul în Parlament, dacă ţinem cont de ultimele sondaje), iar 6 dintre aceştia se declară independenţi, România se îndreaptă către o rată record de parlamentari aleşi pentru prima dată (peste 51%), în condiţiile în care oricum nivelul de reînnoire legislativă din ţara noastră era unul dintre cele mai ridicate nu numai în regiune, ci şi în lume, notează OpenPolitics. Asta deoarece politologii care au tratat subiectul reîmprospătării clasei politice consideră că nivelul optim de schimbare de la un ciclu legislativ la altul ar fi undeva între 30-35%. În Ungaria, spre exemplu, ultimul rând de alegeri a adus un “refresh” de sub 30% în Parlamentul de la Budapesta.

 

“De la Mercedes, la trabant”

Elena Udrea este unul dintre cei 283 de parlamentari în exerciţiu care candidează anul acesta pentru un nou mandat. Prima şefă din istoria PMP luptă pe cont propriu, ca independent, pentru un loc de deputat în Capitală. “Nu poţi pretinde ca parlamentarii să stea doar câte patru ani spre exemplu. În primul mandat abia ajungi să cunoşti clădirea Parlamentului, procedurile, relaţia partidelor cu Legislativul ori a acestuia cu Guvernul. Să fie mai mult de 30% parlamentari noi este dezastruos pentru funcţionarea instituţiei”, spunea fostul ministru înainte de începerea campaniei. “În primul rând, oameni noi au venit mereu, clasa politică nemaifiind cea din anii `90 şi foarte puţin chiar cea din 2000. Cei mai mulţi care au intrat în politică nu au făcut nimic remarcabil, au venit, au plecat ori mai sunt pe aici, dar nimeni nu îi ştie. De aceea şi par că nu sunt!”, a sunat analiza Elenei Udrea. În schimb, liberalul Ludovic Orban n-a mai prins loc pe listele PNL din cauza problemelor cu Justiţia. Cu două legislaturi la activ, deputatul a criticat metaforic procesul de primenire impus de liderii PNL. “Înainte de a te gandi la înnoire, trebuie să te lupţi să păstrezi ce ai valoros. Dacă arunci la gunoi un Mercedes pentru că este vechi de doi ani, dar îl înlocuieşti cu un trabant scos din ţiplă sau cu o tricicletă vei ajunge mult mai încet la destinaţie”, spunea Orban după anunţarea candidaţilor PNL. “Concluzia este simplă”, crede Elena Udrea. “Nou nu înseamnă obligatoriu mai bun, iar democraţia înseamnă că poporul decide”.


 

Pe listele căror partide candidează actualii parlamentari

PSD - 101

PNL - 77

ALDE - 36

PMP - 25

PRU - 20

UDMR - 14

PER - 4

Independenți - 6

 

Câţi dintre parlamentarii în funcţie au candidat la ultimele alegeri

Alegeri parlamentare 2016: candidează 283 din 577 (49%)

Alegeri parlamentare 2012: au candidat 308 din 468 (65,8%)

Alegeri parlamentare 2008: au candidat 343 din 521 (65,8%)

Alegeri parlamentare 2004: au candidat 303 din 537 (56,4%)

×