ANAF şi Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor abordează problema Panama Papers cât se poate de româneşte: aşteaptă noi dezvăluiri de presă şi au format un grup de lucru. Singurele certitudini ale reprezentanţilor celor două insituţii: 21 de milioane de euro au intrat din Panama în România şi 55 de milioane de euro au ieşit în decurs de 13 ani, sumele fiind tranzacţionat legal.
Deşi din primele informaţii se pare că peste 100 de români s-ar regăsi în cele peste 11 milioane de documente, nici Fiscul şi nici Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor nu ştiu cine sunt toţi cei implicaţi. Şefii celor două instituţii aşteaptă în continuare dezvăluirile de presă care vor veni. "Oficiul Naţional monitorizează zilnic anchetele de presă. Regretăm că nu putem să va oferim informaţii despre persoanele prinse în analiză instituţiei, dar sper să va putem oferi statistici", a declarat în debutul audierilor din Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Neculae Plăiaşu, preşedintele Oficiului. La rândul sau, preşedintele ANAF, Dragoş Doros, a confirmat că şi instituţia sa urmăreşte informaţiile din mass-media.
Grupul de lucru din cadrul ANAF, ce are că misiune Panama Papers, a solicitat oficial jurnaliştilor care se ocupă de investigaţie să le pună la dispoziţie lista cu românii implicaţi în scandal.
România are un acord de cooperare şi schimb de informaţii financiare cu statul Panama încheiat în anul 2013, iar în baza acestei înţelegeri, Oficiul a prezentat câteva cifre. Din 2003 şi până în martie 2016, un număr de 286 de persoane fizice şi juridice au făcut transferuri sau tranzacţii pe ruta România-Panama. Suma ieşită din România este de circa 55 de milioane de euro, iar cea intrată de 21 de milioane de euro. Neculae Plăiaşu susţine însă că toate aceste tranzacţii au fost legale şi nu au planat suspiciuni de vreun fel asupra lor.
Una dintre explicaţiile pentru care Fiscul nu poate face mai mult în privinţa potenţialilor evazionişti din acest dosar este lipsa accesului la informaţii.