A treia oară n-a mai fost cu noroc pentru Dan Şova. Senatorii l-au lăsat fără imunitate în mai puţin de trei ore, aşa că social-democratul a fost reţinut în dosarul CET Govora. Nici senatoarea cu mirul, Florina Jipa (UNPR), nu a fost prezentă în plen şi nici iubita lui Şova, Cătălina Ştefănescu, nu i-a mai ţinut pumnii în foaierul sălii de şedinţe.
Cu zece minute înainte de ora programată pentru şedinţă, Dan Şova intră în sala de plen fără să facă vreo declaraţie. Se aşază cuminte într-o bancă din ultimul rând ca un elev care se teme să nu fie ascultat dacă va fi în vizorul profesorului. Experienţa voturilor trecute pare să-l fi călit pe social-democrat care arată resemnat că bilele albe şi negre îi vor pecetlui soarta. „Nu mai scapă”, parcă-i cobesc colegii pe holuri.
Prohod cântat de colegi
„Acum că Victor nu mai e, nu are nicio şansă”, spune un social-democrat care explică de ce Şova nu e simpatizat deloc în PSD. „Băieţii ăştia deştepţi, Şova şi Ghiţă (Sebastian - n.red) l-au influenţat mereu pe Ponta. Nimeni în afară de ei nu mai avea acces la Victor. Şi uite cât de bine l-au sfătuit. Normal că nu-l place nimeni pe Dan, marele ministru şi jurist al PSD”, se descarcă un lider PSD, sub protecţia anonimatului. În sala de plen, se adună unul câte unul senatorii cu ordine şi mandate clare de la şefii de partide. Doar câţiva îi strâng bărbăteşte mâna ce avea să simtă în doar câteva ore atingerea rece a cătuşelor. Cei mai mulţi însă îi ocolesc privirea de teamă să nu fie imortalizaţi de camerele de luat vederi. Călin Popescu Tăriceanu lipseşte, semn că niciun articol din Regulament nu va mai fi răstălmăcit în favoarea lui Şova.
Sedus şi abandonat
La rândul ei, deputatul PSD Cătălina Ştefănescu, iubita lui Dan Şova, a chiulit joi de la serviciu. „Săraca, n-a mai vrut să vină. Data trecută, când a fost Comisia juridică, presa a hărţuit-o şi la baie. E şi bolnavă de tiroidă, o înţeleg că n-a mai vrut să fie fugărită pe aici de ziarişti”, explica o parlamentară de la PNL, prietenă cu Ştefănescu. La prima cerere de arestare, fosta secretară a lui Liviu Dragnea i-a facut lobby iubitului chiar în foaierul Senatului, încercând să convingă senator cu senator să voteze împotriva reţinerii. În plus, influenţa lui Victor Ponta în grupul senatorilor PSD este zero de când socrul Ilie Sârbu a plecat la Curtea de Conturi. Aşa se explică poate şi discursul rezervat al lui Dan Şova. Vrea doar ca senatorii să ştie că e nevinovat şi mai ales că nu e pericol public. Pentru asta are şi dovezi: lumea nu fuge de el în staţia de tramvai. „Cu ce tramvai circulaţi? Cât de des?”, întreabă ironic presa. Potrivit declaraţiei de avere, în 2015 Şova deţine un autoturism Volkswagen, iar în trecut a avut un Mercedes şi un Land Rover. Niciuna dintre întrebările jurnaliştilor nu a primit răspuns, Şova limitându-se la alocuţiunea din plen. După vot, senatorul a părăsit rapid clădirea Parlamentului fără să aştepte rezultatul.
Spre deosebire de voturile anterioare ce l-au vizat, cel de joi a fost categoric în defavoarea lui Dan Şova. 95 de senatori au votat pentru încuviinţarea reţinerii sale, în timp ce numai 30 s-au opus. Au existat şi două voturi nule. Discursul său în faţa plenului nu a reuşit să schimbe radical opinia senatorilor. „Dosarul se referă la două infracţiuni - abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Din cele 3.000 de file, doar 60 de pagini sunt legate de mine. Nu sunt probe, sunt un denunţ si ordonanţele procurorilor. În afară de denunţ nu există nicio probă”, a argumentat, fără succes, Şova.
Nu am sesizat nici să fugă lumea de mine prin mall, nici să se sperie lumea de mine în staţia de tramvai. Nu ştiu de ce reprezint un pericol public.
Dan Şova, senator PSD
Au mai furat o bilă
Unul dintre senatori a luat exemplul unor colegi de la Cameră şi a furat una din bilele primite să voteze în cazul Şova. Anunţul a fost făcut de chestorul Cristian Bodea. „Deşi eu le-am dat doar bile de plastic, într-o urnă am găsit o bilă de hârtie. Semn că un senator a furat-o pe cea reală. Oare care dintre ei are probleme cu «bilele»?”, a scris Bodea pe o reţea de socializare.
„Avocatul deştept” din energie, dus în arestul poliției
În dosarul în care procurorii au obţinut încuviinţarea arestării, Dan Şova este acuzat că a pretins şi a primit suma de 100.000 de euro pentru a-şi folosi influenţa pe lângă directorul CET Govora, Mihai Bălan, astfel încât acesta să faciliteze încheierea unui contract de asistenţă juridică între compania pe care o conducea şi o firmă de avocatură, contract de tip abonament care presupunea plăţi lunare de 10.000 de euro către respectiva firmă. Cu banii primiţi, Şova ar fi cumpărat un imobil în Bucureşti. Mihai Bălan a fost deja pus sub acuzare în acest dosar, însă instanţa a respins cererea de arestare preventivă, decizie contestată de către DNA. Dan Şova este deja trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari din cauza unor contracte pe care firma sa de avocatură le-a încheiat cu aceste complexe energetice în condiţii nefavorabile lor şi cu încălcarea legii. Foloasele necuvenite obţinute de către firma „Şova şi asociaţii” se ridică, potrivit procurorilor, la suma de 3.455.000 de lei. În acest dosar este acuzat şi fostul prim-ministru, Victor Ponta, suspectat că ar fi încasat bani pentru servicii pe care nu le-ar fi prestat. (Adrian Ilie)