x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sprijin - Josep Borell vine in vizita la Bucuresti

Sprijin - Josep Borell vine in vizita la Bucuresti

25 Ian 2005   •   00:00

Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a dedicat a doua zi a vizitei oficiale la Bruxelles intrevederilor cu oficiali ai Parlamentului European (PE).


SILVIU SERGIU - Bruxelles

Cel mai important punct din agenda premierului a fost, cu siguranta, intalnirea cu presedintele Parlamentului European, Josep Borell. Acesta a spus ca Legislativul european va sprijini Romania sa se integreze in UE la 1 ianuarie 2007. Pentru a demonstra ca sprijinul PE nu este doar unul la nivel declarativ, Josep Borell i-a spus lui Tariceanu ca va veni in Romania cu aproximativ o luna inainte ca tara noastra sa semneze Tratatul de aderare la UE, eveniment programat pentru 25 aprilie 2005. Scopul vizitei lui Borell va fi acela de a identifica eventuale probleme in privinta semnarii acestui document si de a sprijini guvernul sa le rezolve. Totusi, Borell i-a dat o veste mai putin buna lui Tariceanu, aceea ca mai multe grupuri politice din PE s-au aratat ingrijorate ca Romania si Bulgaria nu vor avea capacitatea sa indeplineasca criteriile de aderare. "Stiu ca e un moment crucial pentru noua echipa guvernamentala de la Bucuresti, dar sunt convins ca obiectivul integrarii europene va reprezenta un mare succes", a spus Borell.

DESTINDERE. Conferinta de presa ce a urmat intrevederii dintre Tariceanu si Borell a avut si un moment hilar, cand premierul roman a fost rugat de un jurnalist sa raspunda unei intrebari in limba romana. Intr-un gest de curtoazie, premierul roman l-a rugat pe Borell sa-l scuze, pentru ca se vede nevoit sa dea curs acestei rugaminti. Foarte intelegator, presedintele Parlamentului European l-a asigurat pe premierul roman ca nu este nici o problema pentru ca limba romana este foarte apropiata de cea catalana, provincie spaniola unde s-a nascut el. Presedintele PE i-a explicat lui Tariceanu ca multe cuvinte se pronunta la fel in romana si in catalana. "Pantaloni scurti este un astfel de exemplu", a spus Borell, in rasetele audientei.

×
Subiecte în articol: politic borell