Vicepreşedintele Comisiei de control al SRI, Marian Cucşa, consideră că SRI trebuie să informeze cu exactitate care au fost sumele cheltuite pe interceptări, după ce fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a afirmat că o zi de filaj costă în jur de 3.000 de euro. Cucşa declară că datele despre interceptările SRI, de-a lungul a 14 ani, arată că România a devenit „un adevărat tărâm al făgăduinţei pentru serviciile de informaţii”.
Numărul impresionant de mandate de interceptare, precum şi costul aparaturii pentru interceptare, de care beneficiază SRI, confirmă amploarea luată de fenomenul ascultărilor telefoanelor, spune Cucşa. „Există date care să indice faptul că românii au plătit din banii lor sute de milioane, dacă nu miliarde, de euro pentru a fi ascultaţi. Cu siguranţă, românii au dreptul să ştie cu exactitate la cât s-au ridicat cheltuielile pentru interceptări. Orice român se întreabă în aceste condiţii dacă aceşti bani nu ar fi fost mai bine folosiţi pentru obiective economice sau sociale care sunt mai importante, precum autostrăzi, şcoli sau spitale”, a declarat deputatul ALDE, Marian Cucşa. De asemenea, acesta a amintit că, la începutul anului, a fost publicată o analiză comparativă potrivit căreia bugetul alocat SRI a fost mai mare decât al altor servicii de informaţii din Italia, Germania, Franţa sau Polonia. Cucşa trage şi o concluzie: „Vedem că în România, prioritatea cheltuielilor bugetare a fost dată de interceptarea telefoanelor, adică de încălcarea drepturilor şi libertăţilor românilor”. Vicepreşedintele Comisiei de control al SRI mai spune că nu se mai poate vorbi despre o justiţie care funcţionează corect, dacă drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, ci despre un abuz al instituţiilor de forţă. Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a susţinut, pe pagina sa de Facebook, că o zi de filaj la SRI costă aproximativ 3.000 de euro, precizând că au fost cheltuite sume uriaşe pentru ca românii să fie urmăriţi.
Ne ascultă sau nu ne ascultă?
În acelaşi timp, SRI a reacţionat după ce preşedintele Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI, Claudiu Manda, a anunţat că numărul de mandate de interceptare pe siguranţă naţională în perioada 2005-2016 este de peste 300.000, afirmând că, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul celor interceptaţi trece de 6 milioane. Într-o postare pe canalul de YouTube al SRI purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ovidiu Marincea, a făcut o declaraţie în care îl acuză pe Claudiu Manda că diseminează informaţii false. Acesta afirmă că cifrele prezentate de Manda, sunt eronate, unele fiind preluate ”de pe un blog din Cluj”. Marincea aminteşte că, în afară de mandatele de securitate naţională, există mandatele de supraveghere tehnică, pentru infracţiuni de drept comun, şi susţine că este ”profund incorect” ca aceste două tipuri de mandate să fie amestecate, adăugând, totodată, că media de 20 de persoane interceptate în baza unui mandat este ”inexactă”, iar cifra de 6 milioane de români este rezultatul înmulţirii unui coeficient inexact cu o cifră neoficială.
SRI a transmis, pe de altă parte, că în perioada 2004 - 2016 au fost solicitate 28.784 mandate de securitate naţională, dintre care puţin peste 9.200 au fost mandate iniţiale, iar numărul de persoane ale căror drepturi şi libertăţi au fost restrânse în baza autorizaţiei a fost de 20.907.