Fierbere mare pe scena politică în așteptarea „sentinţei” date de ministrul Tudorel Toader. Acesta a promis să prezinte joi raportul despre activitatea DNA. Anunţul a dat mari speranţe PSD-ului că Laura Kovesi ar putea fi revocată din funcţie. Între timp, partidele de opoziţie îşi dau contre cu social-democraţii şi încearcă să ticluiască un plan de atac. Tensiunile la nivel politic îi încolţesc pe demnitari şi generează speculaţii. Toate acestea, în plin scandal al înregistrărilor cu procurori din „unitatea de elită” a DNA care măsluiau probe.
Subiectul DNA a devenit tabu la PSD. Partidul aşteaptă cu nerăbdare raportul, iar comunicatorii care până mai ieri se lansau în acuzații și pronosticuri tac mâlc acum. Deputatul Florin Iordache a declarat pentru „Jurnalul” că la partid nu s-a mai discutat despre raport. A recunoscut că toți stau ca pe ace până când va ieşi la iveală documentul pe care Toader încă îl „piteşte” printre hârtiile ministeriale. „Ce să mai fie, ce să mai discutăm la partid despre raport? Aşteptăm şi noi raportul lui Toader, ca toată lumea”, spune Iordache. Între timp, în sferele de influenţă, discuţiile despre DNA sunt purtate cu uşile închise, în intimitate. Au un iz de confidenţialitate care iscă tensiune. De pildă, ambasadorul SUA, Hans Klemm, l-a vizitat ieri pe Dragnea în biroul său din Camera Deputaţilor. Klemm e un febril reprezentant al discursurilor publice care remarcă atacurile la adresa Justiţiei în România. În teorie, pare că Dragnea şi Klemm au discutat tot despre Justiţie, mai ales că ministrul Tudorel Toader urmează să devoaleze mâine raportul despre activitatea DNA, pe fondul scandalului declanşat de înregistrările prezentate în spaţiul public de fostul deputat Vlad Cosma. Ulterior, preşedintele PSD a infirmat ca aceasta ar fi fost tema discuției, punând întâlnirea de ieri pe seama parteneriatului strategic. Deşi s-au întâlnit ieri la Palatul Cotroceni, unde preşedintele i-a primit pe magistraţii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, Tudorel Toader şi Iohannis n-au discutat despre raport. Pe tot parcursul întâlnirii de la Cotroceni, Toader a ţinut sub braţ un dosar alb care a declanşat suspiciuni.
Liberalii îl contestă pe Toader, USR se mai gândeşte
În ceea ce privește Opoziţia, fiecare partid pare să aibă propria strategie. PNL încearcă să dejoace raportul lui Toader privind DNA. Nu vor sprijini nicio implicare a Parlamentului în bilanţul făcut Direcţiei Anticorupţie. Ludovic Orban a ieșit la rampă cu o idee conspirativă, cum că la nivelul conducerii Parlamentului se încearcă forţarea „mâinii” ministrului Justiţiei. Orban se agaţă, astfel, de procedură. El a amintit că ministrul Justiţiei nu depune niciun raport în plenul Parlamentului, ci doar concluziile care sunt trimise Birourilor permanente. Deocamdată, USR-ul nu are un plan de atac sau vreun protest premeditat pentru ziua decisivă în care Tudorel Toader va veni în Parlament. Totuşi, deputatul Cosette Chichirău spune că orice protest al USR este prompt şi ad-hoc. „Deocamdată nu avem nimic programat. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă. La noi protestele sunt întotdeauna spontane”, explică Chichirău. Senatorul USR Mihai Goţiu admite, la rândul său, că USR nu ştie încă cum îl vor încolţi pe Tudorel Toader. Întrebat dacă vor veni să asculte raportul cu faimoasele pancarte „Toţi pentru Justiţie”, Goţiu a mărturisit că încă nu a vorbit cu colegii săi despre vreun protest.
„Cu ministrul Justiţiei voi avea în zilele următoare o discuţie. Dacă va fi nevoie, voi avea o discuţie şi cu doamna Kovesi. Este posibil să avem o discuţie şi în trei”
Klaus Iohannis
Totul bine şi de la Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu i s-a părut că se fac presiuni politice asupra ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în ceea ce priveşte analiza activităţii DNA. Iohannis crede că Toader este "un profesionist renumit" şi va avea o poziţie "fundamentată juridic". „Nu mi s-a părut că se fac presiuni asupra ministrului Justiţiei”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.