Premierul Romaniei este printre putinii lideri din Uniunea Europeana care au dorit sa ia contact direct, la fata locului, cu drama refugiatilor alungati de razboiul din Siria.
Duminica, in programul vizitei oficialede doua zile din Iordania, Victor Ponta a mers in tabara de refugiati Zaatari in care traiesc peste 80 000 de refugiati fugiti din calea unui conflict atroce.
Tabara este un oras strans in chingile zidurilor de protectie in care accesul este restrictionat. Locul se afla nu departe de granita de sud a Siriei si a primit refugiati incepand cu 2012. Din cauza afluxului de oameni suprafata taberei a fost extinsa la suprafata actuala de 3,3 km patrati. Densitate este ca a furnicilor in musuroi, de 24 214 suflete pe kilometrul patrat. Conditiile de locuit, in containere si corturi, sunt precare; organizatiile umanitare au amenajat 160 de bucatarii si 380 toalete. Intretinerea - hrana utilitati, minima asistenta sanitara - costa 14 milioane de dolari pe saptamana.In ocest perimetru sufocat, viata pulseaza, se nasc 60 de copii pe luna.
Bugetul operatiunii umanitare Zaatari este asigurat in principal de Iordania , de organizatii umanitare din sistemul ONU sau initiative private. Un contributor constant este Norvegia.Bugetul necesar este acoperit insa doar in proportie de o treime ceeace instaleaza foametea si sileste barbatii sa devina mercenari in factiunile care se infrunta in Siria, inclusiv in trupele ISILl.
Zaatari este doar o parte a crizei refugiatilor. In Iordania sunt circa 1,5 milioane de oameni fugiti din Siria. In Turcia si Liban , peste 3 milioane. Conditiile infernale din taberele organizate sau improvizate ii imping spre Europa.Nu au ce sa mai piarda! Criza refugiatilor care preseaza Europa nu poate fi rezolvata in momentul de fata fara a stabiliza, prin conditii minime ,locurile de campare.
Iordania reuseste sa tina inca robinetul fluxului uman inchis.Regele Abdallah si Premierul iordanian ridica problema de fond- pacea in Siria si regiunea Orientului Mijlociu ,in ansamblu.
Din pacate se inteteste acum conflictul intre palestinieni si israel, un nou razboi care s-ar suprapune pe flacarile din Siria.Iordania este un element de stabilitate dar presiunea refugiatilor palestinieni si sirieni, precum si insetarea practicata de Israel prin deturnarea apei Iordanului pot schimba un echilibru gasit greu si platit cu mari sacrificii.
Victor Ponta a inteles radacina raului. A prezentat-o in declaratii diplomatice dar ferme, care au surprins pe unii.
Lectia dramatica de la Zaatari primita si evaluata de cat mai multi lideri din Europa si Statele Unite ar servi la in primul rand tarilor vechiului continent care se vad coplesite de valul de refugiati.Iordania este adapost pentru 1,5 milioane de refugiati, Tot atatia care ,,ar da peste cap'' Europa.
Un parlamentar german calcula rece ca 1 euro donat pentru taberele de refugiati din Iordania, Turcia sau Liban ar salva 100 de euro- cheltuielile facute imediat cu un refugiat ajuns in Germania!