Că în instituţiile statului se taiefrunză la câini, nu mai este nicio îndoială. Dar acum se taie pe stil nou. Pe Facebook. Cu ce se ocupă în timpul serviciului angajaţii Guvernului şi ai Preşedinţiei? Îşi declară pe Facebook eşecul în dragoste, nostalgia după Flota vândută de Băsescu, îşi anunţă bolile de ficat sau se dau "rotunzi” cu fotografii şmechere în avioane private.
Laurenţiu Mironescu, finul preşedintelui Traian Băsescu, numit de câteva luni în funcţia de secretar general al celui mai dificil minister, cel al Administraţiei şi Internelor, pare foarte relaxat şi după toate semnele pe care le dă în spaţiul virtual, nu are o fişă a postului foarte încărcată. Postează pe Facebook muzică, mai ales Depeche Mode şi U2, scrie că Pavarotti interpreta un anumit cântec mai bine decât Bono, îşi dă întâlnire cu personaje feminine şi postează fotografii de arhivă cu flota României, aceea pe care naşul său, Traian Băsescu, a făcut-o praf.
Pal Peter este secretarul personal al premierului Boc. Inainte sa fie secretarul lui Boc, a fost şoferul lui Boc, la Primăria Clujului. Când premierul a deplasat la Bucuresti aproape tot aparatul din Primarie, plus colegii de catedra de la Universitatea Babes-Bolyai, lui Pal Peter i-a pus Dumnezeu mâna în cap, ajungând, din cel mai mic la primărie, cel mai tare din parcarea de la Palatul Victoriei. Lucru pe care ţine musai să-l arate şi pe cea mai populară reţea de socializare, unde şi-a postat fotografii de mare mahăr, lângă un avion privat, în interiorul unui avion privat cu specificaţia "private jet”, ca să se înţeleagă clar ce şmecher este, la biroul de la Guvern, din călătoriile făcute alături de şeful său, Emil Boc, şi fotografii cu el în Bucureşti. Comentate, inteligent: "Iarna în Bucureşti”. Evident în timpul serviciului.
Raluca-Elena Irofti este ultima achiziţie feminină intrată în cercul consilierilor personali ai primul-ministru. Fost inspector de specialitate la Serviciul de Protocol Secretariat al Primăriei Cluj, Irofti este cea de-a treia ardeleancă cooptată de Boc în echipa sa de consilieri personali. Nici ea din cale afară de ocupată, deşi statutul de consilier al premierului, plătit din bani publici, cu cazare şi transport asigurate din bani publici ar presupune, teoretic, măcar o activitate mimată în interes public. Dar, să vedem ce face Raluca Irofti, consiliera premierului Boc, la biroul său de la Palatul Victoria. Stă pe Facebook. "Raluca Irofti este singura”. La ora 13 in timpul zilei de luni. Adică, pe interpretarea facebook-iana, a ieşit dintr-o relaţie. Comentează cu prietenii. Peste două ore posteaza linkul unui film despre iluzii.
Altădată, într-o vineri, 18 martie, program mai lejer, pe după prânz. Îşi aminteşte de Cireşarii. Şi de Sandy Belle, personajul de desen animat: "Just imagine! vacanta de vara, la tara, ora 11, in fiecare zi, fugeam pe ulita, in caldura, pe pietre desculti, prin iarba, cu crengi transformate in sabii magice, cu flori prin buzunare sau cu vreun biscuit, o para, ceva, cu parul impletit in codite, cu cu bucurie in suflet si nerbadare, sa vedem color, la tusa Zizi, unde mirosea a lapte, a iarba cosita si a rosii cu branza, Sandy Belle.. Uai, ce vremuri..”. Peste jumătate de oră, pune şi o fotografie cu ea însăşi, anunţând că nu mai este blondă şi nu mai folosesşte farduri. 15 martie, tot după prânz, marţi. Citeşte "Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, best-seller-ul după care s-a făcut filmul cu Julia Roberts şi Xavier Bardem. Şi suspină după Bardem. La serviciu? Da.
Andreea Paul Vass, cea mai prezentă dintre oamenii lui Emil Boc şi pe la televiziuni, petrece foarte mult timp şi pe Facebook. Evident, tot în timpul serviciului. Fapt pe care ea însăşi îl menţionează, ca pe un premiu: "Cel mai activ sălăjean pe "social network” este Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru şi lector universitar la ASE Bucureşti.”
Spre deosebire de colega sa Raluca, Andreea Paul este mai preocupată de carieră şi de soarta locului său de muncă. Motiv pentru care face publicitate guvernului: "Guvernul Boc este lăudat de europeni în raportul: "Măsuri pentru stimularea angajării tinerilor - 2010”. Îşi postează articolele publicate pe blogul personal şi mai oferă şi consultanţă on line, adică răspunde întrebărilor celor care îi vizitează profilul. Sau atacă televiziunile mogulilor după modelul şefului: "Iritarea este generata de nerespectarea legii audiovizualului care impune echilibrul de opinii intre putere si opozitie, iar eu asist mereu la emisiuni in format 1 la 7 sau 1 la 4 sau 1 la 2. Niciodata nu se respecta echilibrul. Este normal sa dublez interventiile mele, pentru a raspunde acuzelor nefondate, dar nu va imaginati ca sunt lasata! Trebuie mereu sa fortez nota! Iritant este si angajamentul politic al RTV si Antena care duce ironia la rang de politica editoriala orientat exclusiv catre...surpriza!”
Cătălin Vătafu, alt consilier personal al lui Emil Boc, este mai zgârcit în manifestări publice pe Facebook, adunând doar prietenii şi acuzând televiziunile mogulilor de manipulare. Este însă asaltat de invitaţii feminine la o cafea, la care însă nu răspunde.
Ionuţ Popescu, şi el consilier personal la cabinetul lui Emil Boc, se plictiseşte în mod vădit la serviciu, având în vedere ce preocupări de social-network are: "28 martie ora 17:09: Ionut Popescu: Am ajuns sa am 2000 de prieteni. Sa-mi traiasca si sa fie sanatosi !” Sau "Ionut Popescu : O tema intens dezbatuta: de ce au fost nevoiti sa plateasca avionul romanii adusi din Japonia ! Dar de ce ar fi trebuit sa fie adusi pe gratis ? Nu reusesc sa inteleg si pace de ce toti ceilalti contribuabili trebuie sa plateasca si nu cei care beneficiaza de acest serviciu...”
Nici consilierii prezidenţiali nu se omoară cu munca.
Consilierul lui Traian Băsescu, Cătălin Avramescu, despre care chiar colegii săI de la Preşedinţie susţin că nu prea mai trece pe la serviciu, îşi recomandă pe Facebook interviruile din presă şi conferinţele despre canibalism ţinute la Institul de studii populare şi ţine legătura cu vechi prieteni din tinereţe.
Peter Eckstein Kovacs are o pagina personală pe Facebook, în limba maghiară, pe care are o activitate destul de intensă, fără traducre însă, dar tot în timpul serviciului, judecând după orele afişate în dreptul postărilor.
Sebastian Lazaroiu, foarte activ pe bloguri, prin reviste, pe la televiziuni, îşi petrece foarte mult timp si pe reaţeaua de socializare. Unde şi-a mărturisit dorul de "portocalele româneşti”, înlocuite cu cele egiptene si tunisiene. Dar, foarte deschis către comunicare, explică şi că suferă de o boală a sângelui, hiperpotasemie.
Marturisirea sa a venit ca urmare a interpelării îngrijorate a unei fane care i-a scris: "Nu aratati bine deloc! Pentru toti cei care va iubesc, vorbiti-ne cate ceva despre starea sanatatii dumneavoastra, deloc buna in ultima vreme!”.