x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viitorul Justiţiei provoacă îngrijorare la Bruxelles

Viitorul Justiţiei provoacă îngrijorare la Bruxelles

de Marius Gîrlașiu    |    21 Iul 2017   •   09:52
Viitorul Justiţiei provoacă îngrijorare la Bruxelles
Sursa foto: DIANA OROS

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va merge săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre pachetul de legi privind Justiţia. Ministrul a anunţat că pachetul aşteptat de liderii PSD va fi adoptat de Guvern pe 1 septembrie, urmând a fi transmis, ulterior, Parlamentului.

Premierul Mihai Tudose a anunţat la începutul săptămânii că toţi membrii Cabinetului „care au tangenţă pe diverse proiecte cu Comisia Europeană” vor merge rând pe rând la Bruxelles pentru discuţii tête-à-tête cu liderii europeni. Aceste detalii au fost stabilite săptămâna trecută în cadrul întâlnirii dintre şeful Executivului şi oficialii de la Bruxelles, iar Tudose a precizat că miniştrii săi vor trebui să explice proiectele şi chiar să ia consultanţă de la liderii UE „acolo unde este cazul”. Întâmplător sau nu, primul demnitar care va da cu subsemnatul la Bruxelles va fi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, asta în condiţiile în liderii PSD aşteaptă cu sufletul la gură pachetul de legi privind Justiţia. „Săptămâna viitoare am stabilit o întâlnire cu domnul prim-vicepreşedinte Timmer-mans în care vom discuta în principal liniile directoare, prin-cipiile privind pachetul de legi referitoare la justiţie, privind restructurarea sistemului judiciar pe cele două paliere despre care s-a mai vorbit, ca apoi să finalizăm pachetul de legi să-l punem în procedura de avizare, iar la 1 septembrie să-l putem adopta în Guvern şi să-l trimitem la Parla-ment spre dezbatere şi adoptare", a anunţat Tudorel Toader în deschiderea şedinţei de ieri a Guvernului. Liderul PSD Liviu Dragnea i-a „sugerat” recent ministrului Justiţiei să prezinte în această vară toate modificările legislative pe care le va propune în pachetul privind legile justiţiei, astfel încât Parlamentul să poată lucra într-un mod „serios” pe acestea, de la 1 septembrie. De altfel, pachetul de legi ale Justiţiei este unul esenţial pentru liderii PSD, Liviu Dragnea transmiţând în trecut că răbdarea sa e pe cale să se sfârşească. Luna trecută, Tudorel Toader a spus în timpul audierilor din Parlament că prio-ritatea Ministerului Justiţiei este să prezinte Executivului proiectul de lege pentru modificarea celor trei legi ale Justiţiei: legile 303, 304 şi 317, având în vedere că „toate cele trei legi sunt din 2004, de 13 ani de zile”. Toader a mai spus în comisii că la toamnă va începe modificarea legislaţiei penale. „Am demarat un amplu proces de evaluare a celor patru coduri fundamentale: Codul penal, procedură penală, civil şi proce-dură civilă. Avem în vedere ca în condiţii şi evoluţii normale, în toamnă, să propunem un pachet de măsuri de modificare a celor patru coduri”, a explicat fostul judecător CCR. Tot din toamnă ar urma să fie impus prin lege un prag valoric pentru incriminarea penală a abuzului în serviciu.

 

Penalii reabilitaţi, liber în Guvern

Guvernul Tudose nu va renunța nici la articolul din proiectul de lege privind Codul Administrativ care prevede că o persoană care a fost condamnată penal poate face parte din Guvern după reabilitare. Vicepre-mierul Sevil Shhaideh a explicat că noul Cod admi- nistrativ va fi trimis către Parlament, cel mai probabil, la începutul sesiunii din toamnă. Proiectul ar urma să intre în dezbatere parla-mentară în prima săptămână din septembrie, după reve-nirea parlamentarilor din vacanța de vară. Referitor la accesul condamnaților reabilitați în funcții guverna-mentale, Shhaideh a preci-zat că respectivul articol va f i eliminat dacă aşa vor considera comisiile de specialitate.„Dacă Parla-mentul va considera în dezbateri, în ceea ce înseamnă experți consti-tuționali, în justiție, în dome-niul acesta că această excepție trebuie eliminată, aceasta va fi decizia comi-siilor de specialitate”, a explicat ministrul.

Se doreşte de la România comunicare cu Comisia Europeană şi să existe dialog cu părțile implicate. Nu vor mai fi derapaje de genul surprizelor în cadrul Guvernului. Vom urma un traseu predictibil, cu consultare generală. Mihai Tudose, săptămâna trecută la Bruxelles

×
Subiecte în articol: tudorel toader