x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vot în plen pe legile Justiției, cu înjurături și discurs la portavoce

Vot în plen pe legile Justiției, cu înjurături și discurs la portavoce

de Xenia Croitoru    |    07 Dec 2017   •   12:04
Vot în plen pe legile Justiției, cu înjurături și discurs la portavoce
Sursa foto: DIANA OROS

Prima dintre legile Justiției, cea privind Statutul magistratului, a intrat ieri în plenul Camerei Deputaților la vot, după ce aleșii au ținut să marcheze memorabil dezbaterea. După ce au păstrat un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I, au început schimburile dure de replici. Ele au culminat cu acuzaţii şi insulte, iar „spectacolul” a devenit total, atunci când preşedintele de şedinţă a cerut votul deputaţilor, iar colegii din USR ţipau în portavoce.

Aleșii din Opoziție au cerut, pe rând, să fie retrasă Legea 303 de pe ordinea de zi, însă cei de la Putere nu au fost de acord cu această solicitare și au dat un vot de respingere. Acesta a fost momentul declanșării - scandalului și al schimburilor dure de replici. Cei de la USR au spus că Matei Dobrovie a fost înjurat de pesedistul Nicolae Bacalbașa, chiar în plenul Camerei. Opoziția a cerut să fie oprite lucrările pe motiv că timpul pentru dezbateri a fost unul limitat. Deputata USR Cosette Chichirău a ieșit în fața plenului și s-a adresat parlamentarilor Puterii cu apelativul „hoților".

 

O oră de haos în Cameră

A urmat o pauză, în care liderii Puterii au încercat să-i adune în sală pe parlamentarii PSD pentru a se asigura că au voturi suficiente ca să treacă prima lege. După aproximativ o oră, aleșii au revenit în sala de plen, iar cei de la USR au început să protesteze pe motiv că amendamentele nu au fost citite, ci doar enumerate și votate, asta însemnând că erau chemați să voteze fără să știe ce anume. Haosul a domnit o oră, timp în care deputatul Stelian Ion a încercat să își exprime punctul de vedere, dar i-a fost tăiat microfonul. Apoi a luat o portavoce și a continuat să vorbească timp de 50 de minute. Peste el însă, șeful de ședință, Gabriel Vlase, a cerut voturile pentru amendamentele legii. Singurii care au votau au fost cei de la PSD, ALDE și UDMR. În sală s-a aflat pentru mai mult timp și senatorul Șerban Nicolae, deși acesta nu avea ce căuta în plenul Camerei. Senatorul PSD a avut un schimb dur de replici cu deputata USR Cosette Chichirău.

 

Afirmația care taie microfonul

Raluca Turcan a cerut de la tribuna Camerei să fie redată demnitatea Parlamentului și să se continue dezba-terea amenda-mentelor, pentru a putea fi adop-tate sau respinse. Microfonul i-a fost închis, însă, atunci când a afirmat că „există o mare suspiciune din cauza problemelor penale ale lui Liviu Dragnea”. Legea cu privire la Statutul magistraților trebuie să primească votul Camerei, ca mai apoi să meargă la Senat, unde va fi din nou amendată pe articole și dezbătută în plen. După acest parcurs, legea merge la președintele Iohannis, iar acesta decide dacă o promulgă sau o trimite la reexaminare în Parlament.

În memoria Regelui Mihai I, parlamentarii au făcut circ în Parlament. Reprezentaţia susţinută a fost legea de răspundere a ma- gistraţilor.

×