Politicile dezastruoase de sănătate derulate de statul român, în ultimii ani, în domeniul asistenţei medicale primare, îşi arată din plin „roadele”: în aproape 330 de localităţi nu mai există niciun medic de familie, potrivit cifrelor date publicităţii, ieri, de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Practic, în prezent, aproximativ 560.000 de români, adică 2,52% din populația ţării, nu au acces la asistenţă medicală primară în comuna în care locuiesc.
În România, asistența medicală primară este asigurată de medicii de familie, care au de obicei cabinete individuale. Cu toate acestea, în ciuda unui rol oficial de control al accesului, aceștia nu joacă un rol esențial în coordonarea serviciilor de asistenţă. Accesul la un medic specialist este posibil, în general, cu trimitere de la medicul de familie.
Cu toate acestea, în prezent, mai mult de jumătate dintre localitățile din România (53%) fie nu au niciun medic de familie, fie au un număr insuficient de medici de familie, după cum reiese din ultimele date, centralizate de FNPMF.
„În total, 328 de localități (comune) nu au nici un medic de familie. Necesarul calculat în funcție de populația din aceste localități este de 376 de medici de familie. Populaţia totală a acestor comune este de 559.611 locuitori – adică 2,52% din populaţia României”, se arată în analiza realizată de medicul Cătălin Petrencic. Potrivit documentului, alte 1.414 localități (comune și orașe) au un număr insuficient de medici de familie. Mai exact, deficitul total în cele 1.414 localități este de 2.187 de medici de familie.
Defalcat, deficitul de medici de familie arată aşa:
- 1.069 de localități au deficit de un medic de familie;
- 231 de localități au deficit de câte doi medici de familie;
- 49 de localități au deficit de câte trei medici de familie;
- 7 localități au deficit de 11, 12, 13, 14 sau 15 medici de familie pentru populaţia existentă. Printre acestea se numără: Popești-Leordeni, Târgoviște, Suceava, Bârlad, Bacău;
- 2 oraşe - Galați și Vaslui - au deficit de 34, respectiv 38 de medici de familie.
În România, există 3.181 de localități - comune, orașe și municipii – şi doar 1.496 de localități (47%) nu au deficit de medici de familie.
România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie, dar, spre deosebire de noi, alte țări europene au luat măsuri pentru a remedia această situație. Accesul la asistență medicală în zonele rurale rămâne extrem de limitat, în ciuda faptului că există o serie de recomandări ale Comisiei Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, precum și rapoarte rezultate în urma asistenței tehnice furnizate de Banca Mondială și OMS, care sunt disponibile Guvernului pentru a face intervențiile necesare imediat, subliniază medicii.
„Strategia pentru medicina de familie și planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acțiuni concrete pentru remedierea situației”, arată reprezentanții medicilor de familie.
271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă, iar cel mai mare excedent este în Capitală, urmată de alte centre universitare.