x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 70.000 de răsculați, la Asistența Socială

70.000 de răsculați, la Asistența Socială

de Diana Scarlat    |    16 Iun 2016   •   15:50
70.000 de răsculați, la Asistența Socială
Sursa foto: basar17/Getty Images/iStockphoto

Ordonanța 20/2016 egalizează salariile bugetarilor, dar unii sunt mai puțin egali decât alții. Toți asistenții medicali au salarii mai mari, dar numai în sistemul sanitar, pentru că un asistent medical din sistemul de Asistență Socială va rămâne cu un salariu de mizerie, conform ordonanței date de Guvern. Regula noii legi este egalizarea salariilor sectorial, ceea ce creează noi și grave discriminări.

Angajații din Asistență Socială încep mâine acțiuni de protest, cerând dreptate, după adoptarea Ordonanței de Urgență pentru salarii, dar și reorganizarea întregului sector de activitate. Ceea ce Guvernul a lăsat să se înțeleagă, atunci când a lansat ordonanța de urgență pentru creșterea salariilor bugetarilor a fost că angajații la stat vor avea salarii egale pentru aceleași funcții. În realitate, în Asistență Socială, salariile pentru aceleași funcții ca în sistemul sanitar sunt cu până la 600 de lei mai mici, iar unele posturi pentru absolvenți de studii superioare sunt plătite cu salariul minim pe economie, la fel ca pentru femeile de serviciu, după ce salariul minim a crescut la 1.250 de lei brut, de la 1 mai. În tot sectorul de asistență socială lucrează în prezent circa 70.000 de oameni, dintre care peste 45.000 în Direcțiile Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). „În acest sector de activitate, salariile diferă și în funcție de județ, banii fiind dați de Consiliile Județene, în funcție de calculele pe care le face fiecare, după ureche. Nu înțelegem de ce Consiliile Județene au tutela totală asupra DGASPC-urilor. La Agențiile Județene pentru Prestații Sociale ar trebui să vină banii de la Guvern și să se distribuie de acolo. Legea salarizării 284 din 2010 este permanent anulată prin niște ordonanțe de guvern”, explică, pentru Jurnalul Național, Gabriel Chifu, secretar general al federației sindicală Publisind.

Ministerul Muncii nu are decât rol de metodologie și uneori de control. Numirea directorilor generali din asistență socială este făcută de președinții Consiliilor Județene. Sunt numiți politic și mulți fac ce vor pe „plantația” lor, cum sunt cei de la Olt sau Dolj. Gabriel Chifu, secretar general Publisind

 

 

×