x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Avocaţii ies în stradă: vor onorarii mai mari

Avocaţii ies în stradă: vor onorarii mai mari

de Monica Cosac    |    12 Feb 2019   •   12:00
Avocaţii ies în stradă: vor onorarii mai mari

Avocaţii din Bucureşti şi din 14 judeţe au ieşit, ieri, în stradă, nemulţumiţi de cuantumul onorariilor din oficiu, care au rămas la nivelul anului 2015. Totodată, aceştia îl acuză pe ministrul Tudorel Toader că refuză orice dialog pe această temă şi spun că protestele vor escalada, ajungându-se chiar la grevă. Tot ieri, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a cerut un buget pentru 2019 care să asigure remunerarea activităţii de asistenţă judiciară.

Conflictul dintre avocaţi şi Tudorel Toader a atins, ieri, un punct culminant, după ce zecile de solicitări trimise ministrului Justiţiei au rămas fără răspuns. În Capitală, circa 100 de avocaţi, între care şi prodecanul Baroului Bucureşti, Mihnea Stoica, au protestat pe scările Curţii de Apel Bucureşti purtând banderole albe pe braţ. Ei au cerut ministrului Justiţiei să cheme avocaţii la discuţii pentru a dezbate în mod instituţional problema fondurilor alocate, a sumelor mici care se acordă avocaţilor ca onorarii pentru cazurile din oficiu, prin prisma protocolului din anul 2015 „incomplet şi inadecvat”, şi găsirea unor soluţii.

„Colegii care asigură asistenţă judiciară sunt remuneraţi după un protocol incomplet şi inadecvat, care omite o mulţime de prestaţii, care este interpretabil, care permite reducerea onorariilor, când legea spune că onorariile pot fi doar majorate”, a explicat, pentru Jurnalul, prodecanul Baroului Bucureşti, Mihnea Stoica, precizând că procentul celor care au un venit lunar de până în 330 de euro se ridică la 10%.

„Aici nu vorbim de cât pretinde fiecare avocat clientului său, vorbim de cât plăteşte statul avocatul celor care nu şi-l permit”, mai spune Stoica, subliniind că „magistraţii sunt plătiţi şi li se distribuie dosare în raport de gradul de complexitate a cauzei, în timp ce la noi, fie că intri pe o cauză simplă, fie că mergi pe o cauză complexă, onorariul este acelaşi”. La avocaţii din oficiu, onorariul este mai mare doar “noaptea, în sărbătorile legale, sau dacă sunt implicaţi mai mult de cinci inculpaţi”, potrivit prodecanului.

În instanţă, cu banderole albe pe braţ

În ciuda zecilor de solicitări adresate ministrului Justiţiei, Tudorel Toader a refuzat dialogul legat de această problemă. „Nu putem vorbi de un dialog până în prezent. Primim răspunsuri sterile: «se vor analiza», «solicitările dumneavoastră vor fi discutate», «le înaintăm Comisiei de Buget». Nu avem niciun răspuns concret. Inclusiv un răspuns negative poate fi un dialog”, a mai spus Mihnea Stoica, precizând că protestele vor continua până la soluţionarea disfuncţionalităţilor din sistemul de asistenţă juridică. „Etapele protestului sunt: greva japoneză, iniţial, apoi sistatea activităţii de asistenţă judiciară timp de jumătate de oră pe zi – care este doar un semnal, nu produce niciun prejudiciu real – după care se va ajunge şi la sistarea activităţii judiciare, cu excepţia măsurilor preventive. Nu este un protest absurd, în care să expunem societatea la mari pericole, nu o să fie violatori care să umble liberi pe stradă din cauza noastră. Vom asigura, pe măsuri preventive, în continuare, asistenţă judiciară”, ne-a spus prodecanul Baroului Bucureşti.

„Venitul mediu al unui avocat care acordă asistenţă judiciară este de 1.550 de lei. În Capitală, sunt circa 850 de avocaţi în Registrul de consultanţă judiciară, din cei 9.000 de avocaţi înmatriculaţi în Bucureşti. Deci, 10% dintre avocaţii din Bucureşti fac asistenţă judiciară. În provincie, procentul este mai mare”, Mihnea Stoica, prodecan Baroului Bucureşti

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a anunţat, ieri, că susține preotesele inițiate de barourile din ţară şi că a transmis Comisiei Juridice din Senat un amendament prin care solicită asigurarea remunerării asistenţei juridice asigurată prin avocaţi în 2019, având în vedere problemele întâmpinate în anul anterior.

 

 

×
Subiecte în articol: avocati protest