x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Copii lăsați să se descurce singuri, cu 20 lei pe zi

Copii lăsați să se descurce singuri, cu 20 lei pe zi

de Mariana Zaharia    |    11 Dec 2020   •   08:38
Copii lăsați să se descurce singuri, cu 20 lei pe zi

O viață trăită cu 600 de lei! Atât primesc tinerii care au fost în plasament la asistenți maternali și trebuie să își ia viața în mâini când devin majori. La începutul anului, autoritățile promiteau că vor avea un salariu minim pe economie lunar. Propunerea a rămas blocată prin sertarele Ministerului Muncii, care, acum, pare o ironie să se numească și al Protecției Sociale. 

Autoritățile spun că tinerii se pot angaja. Așa consideră cei care răspund de acești copii, că este normal ca ei să își majoreze veniturile. Fără să ia în calcul însă că mulți dintre cei care au ajuns la majorat nu au terminat nici măcar liceul. Tinerii nu mai pot rămâne la asistenții maternali decât dacă cei care le-au ținut loc de părinți acceptă să îi păstreze alături de ei fără să fie plătiți. Și mulți au și făcut-o. În județul Argeș, spre exemplu, niciun tânăr nu a fost lăsat de izbeliște de mama sau tatăl de împrumut. 

 

DGASPC: „Ei pot merge în centre”

 

Varianta autorităților este ca ei să fie duși în centre. „Noi am crescut acești copii ca pe ai noștri. Vă dați seama cât de șocant ar fi pentru ei să îi lăsăm să meargă în centre exact atunci când au și ei de dat un examen? Când, la majorat, se decide drumul lor în viață? Cum să te înduri? Nu! Tot ce mi-a dat statul a fost un pachet de vată și o păturică. Eu am crescut copilul pe picior de egalitate cu ai mei și nu îl las de știu că mor”, ne povestește un asistent maternal. Oamenii au fost în audiențe peste tot pe unde s-au priceput, chiar și la consilierii ministrului Violeta Alexandru, dar zadarnic. 

Pare că autoritățile chiar cred că, odată majori, tinerii se pot descurca cu 600 de lei. „Ei se pot angaja. Există job-uri care nu presupun o normă întreagă, ci să lucreze câteva ore. Dacă nu rămân la asistenți, ei pot merge în centre. Nimeni nu va rămâne pe stradă. A existat un proiect ca acești tineri să primească un salariu minim, dar a venit starea de urgență, apoi starea de alertă și nu s-a mai concretizat”, spun reprezentanții DGASPC Argeș. 

 

Copiii mai mari, dezavantajați față de cei mici 

 

Măsura a mai dus la o situație. Autoritățile încearcă să evite să mai ducă adolescenți la asistenți maternali. Îi duc la centre, justificând faptul că, astfel, nu vor avea un șoc atunci când vor deveni majori și vor fi nevoiți să plece. Asistenții maternali care nu au acceptat să ia alți copii mai mici, când cei de care au avut grijă au devenit majori, nu mai primesc salariile. Iar banii aceștia înseamnă pentru autorități „economie la buget”. Căci nici tinerii nu îi primesc, sub scuza autorităților că „proiectul a rămas nevalidat”. 

În realitate, cei care lucrează în sistem știu că oamenii care devin asistenți maternali au suflete ce nu îi vor lăsa să părăsească și ei niște copii oricum abandonați sau abuzați de cei care le-au dat viață. 

 

Indiferent că urmează o facultate sau o școală postliceală, tinerii primesc aceeași sumă: 600 de lei. Lipsurile lor sunt acoperite tot de cei care le-au fost asistenți maternali.

×